BD Live: για τους φίλους και τις φίλες της στήλης που δεν ανακαλούν λεπτομέρειες σχετικά με την τεχνολογία αυτή, υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για εκείνη τη λειτουργία συγκεκριμένων ταινιών σε Blu-ray που αντλεί extra περιεχόμενο (από επιπλέον σκηνές έως ringtones) από το Internet. Η λειτουργία BD-Live ήταν αυτή που έχει δημιουργήσει τα περισσότερα προβλήματα κατά τη μετάβαση των Blu-ray player από τη μία... "έκδοση" στην άλλη (τα περίφημα Profiles 1.0, 1.1 και 2.0), καθώς επιβάλλει στις συσκευές αυτές την ύπαρξη θύρας Ethernet για τη σύνδεση, αλλά και χώρο αποθήκευσης στις ίδιες τις συσκευές για την αξιοποίηση του περιεχομένου αυτού. Το BD-Live, ωστόσο, θεωρούνταν ένα θετικό στοιχείο στην όλη υπόθεση του Blu-ray, ένα plus του φορμά για το μέλλον. Μέχρι πρόσφατα, που αποδείχθηκε ότι η επικοινωνία των player με το Internet είναι... αμφίδρομη, τελικά.
Πιο συγκεκριμένα: μετά προφανώς από συμφωνία ανάμεσα στις κινηματογραφικές εταιρείες και τις εταιρείες κατασκευής των players, οι τίτλοι BD-Live φαίνεται πως έχουν το "ελεύθερο" να συγκεντρώνουν μια σειρά από στοιχεία, στατιστικής κυρίως φύσης, από το σύστημα του χρήστη και να τα στέλνουν πίσω στους servers της εταιρείας που διαθέτει το extra περιεχόμενο. Τί είδους στοιχεία; Από την γεωγραφική θέση του εκάστοτε player (μέσω της διεύθυνσης IP), το είδος του και την εταιρεία κατασκευής του, την ταχύτητα πρόσβασης στο Internet που χρησιμοποιεί κλπ., μέχρι τις φορές που έχει αναπαραχθεί η συγκεκριμένη ταινία στο συγκεκριμένο player (άρα και σε οποιοδήποτε άλλο), τις ώρες που έχει λάβει χώρα η θέασή της, καθώς και με ποιά settings έχει οριστεί να αναπαράγεται ο δίσκος αυτός. Αν το player είναι σε θέση να αποθηκεύσει και bookmarks άλλων ταινιών, όπως μπορεί να κάνει το PlayStation3, εικάζεται ότι οι λειτουργίες BD-Live συγκεκριμένων δίσκων Blu-ray συλλέγουν και αυτήν την πληροφορία (τις άλλες ταινίες) για λογαριασμό των studios!
Δύο είναι τα σημαντικά, όσο και ανησυχητικά, στοιχεία στην όλη αυτή κατάσταση. Το ένα έγκειται στο γεγονός ότι η όλη διαδικασία της συγκέντρωσης των στοιχείων γίνεται "στο παρασκήνιο", αδιαφανώς για τον χρήστη, ο οποίος δεν έχει την παραμικρή ιδέα του τί συμβαίνει γιατί δεν έχει ζητηθεί η συγκατάθεσή του για όλα αυτά. Το άλλο έγκειται στο γεγονός ότι, όπως επιδεικνύει η χρήση της λειτουργίας του BD-Live, οι άμεσα εμπλεκόμενες εταιρείες τελικά έχουν πολύ περισσότερο έλεγχο πάνω στο συνολικό πλαίσιο της αναπαραγωγής τίτλων Blu-ray απ' όσον θα θεωρούσε κανείς "λογικό για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων" κάθε ταινίας. Και, με τη χρήση του BD-Live να βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακό στάδιο, κανείς δεν γνωρίζει πώς ενδέχεται να αποφασίσουν οι εταιρείες αυτές να αξιοποιήσουν την απευθείας πρόσβαση που έχουν στα "Δικτυωμένα" players. Ίσως να περιορίσουν την αναπαραγωγή ενός δίσκου Blu-ray σε ένα player (όπως έχουν το νομικό δικαίωμα, αυστηρά μιλώντας, να κάνουν, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πάρουμε π.χ. μία ταινία για να τη δούμε σε ένα φιλικό σπίτι με άλλους). Ίσως να προβάλλουν διαφημίσεις Δικτυακές που δεν ζητήσαμε να παρακολουθήσουμε, όπως συμβαίνει σήμερα στα DVD με trailer που δεν μπορούμε να παρακάμψουμε. Ίσως κάτι άλλο. Τα σενάρια είναι πολύ περισσότερα, δε, όταν το player φέρει σκληρό δίσκο, όπως το PS3.
Οι κυνικοί ανάμεσά μας θα υπογραμμίσουν ότι τα στοιχεία που συλλέγουν οι δίσκοι Blu-ray και στέλνουν πίσω στους εταιρικούς servers δεν είναι προσωπικά: είναι στατιστικής φύσης και δεν "φωτογραφίζουν" κανέναν από μας συγκεκριμένα. Θα ισχυριστούν επίσης ότι η συλλογή τέτοιων στοιχείων για αξιοποίηση σε αναλύσεις και ενέργειες marketing δεν είναι κάτι καινούργιο. Θα συμφωνήσουμε και στα δύο, όμως μέχρι πρότινος για να συμμετάσχουμε σε μία στατιστική έρευνα τέτοιου τύπου, δίναμε τη συγκατάθεσή μας. Και, σε κάθε περίπτωση, ακόμη και μη άμεσα εμπλεκόμενοι σε αυτή τη διαδικασία να παραμείνουμε κι όλα να συνεχίσουν να γίνονται όπως γίνονται - δηλαδή... αυτόματα - θα έπρεπε να υπήρχε ενημέρωση για την ιδιότητα αυτή της λειτουργίας BD-Live. Αντ' αυτού, ήταν εν τέλει (ειρωνεία!) οι μηχανικοί λογισμικού του AnyDVD, του προγράμματος που "ξεκλειδώνει" τους δίσκους Blu-ray, αυτοί που αποκάλυψαν (και από ίδιο συμφέρον προφανώς) την πρακτική αυτή των πολυεθνικών. Διαφορετικά, κανείς από μας δεν θα αντιλαμβανόταν ποτέ τίποτε. Και στους Η/Υ έχουν εμφανιστεί τέτοια κρούσματα κατά καιρούς, αλλά δεν χρειάζεται να είναι κανείς προγραμματιστής για να παρακολουθήσει πώς επικοινωνεί "με τον έξω κόσμο" κάθε εφαρμογή.
Τί μπορεί να κάνει ο καταναλωτής που ενοχλείται με τη σκέψη πως τα τμήματα marketing των κινηματογραφικών και των κατασκευαστών "παρακολουθούν" τις συνήθειές του ή τον "σκιαγραφούν" ως χρήστη; Όχι πολλά, είναι η αλήθεια. Αν θέλει να έχει πρόσβαση στα extras του BD-Live, θα πρέπει να αποδεχθεί ότι τουλάχιστον τα στοιχεία που αναφέραμε, είναι πολύ πιθανό να τα "παραχωρεί". Το PlayStation3 διαθέτει μία επιλογή που ενεργοποιεί ή απενεργοποιεί την πρόσβαση των δίσκων Blu-ray στο Internet, πρακτικά όμως δεν γνωρίζουμε αν απαραίτητα εμποδίζει τη συλλογή των εν λόγω πληροφοριών. Και, φυσικά, σε όλα σχεδόν τα αυτόνομα, καταναλωτικά Blu-ray player που έχουμε δει μέχρι στιγμής (και δεν είναι λίγα) δεν υπάρχει καμία επιλογή... "On/Off" τέτοιου τύπου. Πάλι καλά, θα έλεγε κανείς, που μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανιστεί πολλές παραγωγές σε Blu-ray που να έχουν να προσφέρουν κάτι πραγματικά ενδιαφέρον ως extra μέσω BD-Live. Ουδέν κακόν αμιγές καλού, κατά μία έννοια!