Cars 3

Ο Κεραυνός χτυπά ξανά, οικιακά κι εντυπωσιακά

Οι ταινίες 3D animation - όντας ψηφιακά δημιουργημένες σε όλα τα επίπεδα - προσφέρονται όσο κανένα άλλο είδος ταινίας για τεχνικά κορυφαίες μεταφορές σε Blu-ray και το Cars 3 επιβεβαιώνει αυτήν την διαπίστωση... πανηγυρικά: είναι μία από τις παραγωγές που αληθινά αναδεικνύουν την πάντοτε λεπτομερειακή δουλειά της Pixar στους χαρακτήρες και τα περιβάλλοντα, εντυπωσιάζοντας παράλληλα σε όλους τους άλλους τομείς της εικόνας. Τα χρώματα είναι πλούσια και απολαυστικά χωρίς να είναι υπερτονισμένα και υπερβολικά, η απόδοση του μαύρου είναι προσεγμένη, η οξύτητα του κάδρου και η χρήση των εφέ βάθους πεδίου μαεστρικά εναλλασσόμενες σε κάθε σεκάνς που τις αξιοποιεί. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η όλη απεικόνιση έχει "τρισδιάστατη" αίσθηση χωρίς να είναι 3D, με την λεπτομέρεια στα πάντα τόσο ανάγλυφη, ώστε σχεδόν να την αγγίζει κανείς. Στην κατηγορία των παιδικών ταινιών το Cars 3 κάνει πιθανώς την πλέον εντυπωσιακή φέτος μετάβαση σε Blu-ray, σχεδόν εξαντλώντας τις δυνατότητες του φορμά.

O ήχος της ταινίας ήταν... εξαιρετικά δύσκολο να κινηθεί στο ίδιο επίπεδο ποιότητας με την εικόνα χωρίς να επιστρατευτεί η τεχνολογία Dolby Atmos/DTS-X των UltraHD Blu-ray, πλησιάζει όμως εκπληκτικά πολύ: εξακάναλος και ποιότητας DTS Master Audio, δίχως απώλειες συμπίεσης δηλαδή, ο ήχος αυτός αποδίδει τόσο τα περιβαλλοντικά εφέ, όσο και την μουσική και την απόδοση των διαλόγων με τρόπο άκρως αποτελεσματικό. Η κατευθυντικότητά του είναι επίσης πειστική, με πολλές σκηνές να "κυκλώνουν" τον θεατή με εφέ από πολλά σημεία ταυτόχρονα, ενώ σε κάποιες εισπράττουμε και την αίσθηση της "κίνησης του ήχου γύρω από τον θεατή" παρά την χρήση "απλής" διάταξης 5.1. Θα θέλαμε πιθανώς περισσότερο... ενθουσιώδη συμμετοχή από το subwoofer στις χαμηλές συχνότητες, όμως όπου αυτές είναι απαραίτητο ν' αποδοθούν "δυνατά", το κάνουν.

Στον τομέα των extras η Disney έχει καθιερώσει καλή παράδοση στις ταινίες 3D animation και το Cars 3 την τιμά - έστω κι αν θα μπορούσε να το κάνει με περισσότερο γενναιόδωρο τρόπο, καθώς η οικιακή έκδοση της ταινίας που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά προσφέρεται βολικά σε ένα DVD και ένα Blu-ray στην ίδια συσκευασία, αλλά αυτό σημαίνει πως σε καθένα από τα δύο δισκάκια τα extras θα πρέπει να "χωρέσουν" στον αποθηκευτικό χώρο που περισσεύει από το ίδιο το φιλμ. Παρόν είναι το καθιερωμένο μικρό ταινιάκι που συνόδευσε το Cars 3, όπως και κάθε ταινία της Pixar, στα σινεμά (το συγκεκριμένο είναι το Lou), τα αναμενόμενα σχόλια των συντελεστών, δύο μικρά αφιερώματα από την παραγωγή και ένα making of τριών χαρακτηριστικών σεκάνς. Όλα αξίζουν θέασης αλλά δεν είναι τα εκτενέστερα extras που έχουμε συναντήσει ακριβώς.

Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν για το Cars 3 σε μορφή Blu-ray εικόνα ανομοιογενή: ως ταινία αυτή καθ' αυτή είναι καλή μα όχι στο επίπεδο των κορυφαίων φιλμ που έχει προσφέρει η Pixar, ως οικιακή μεταφορά σε τεχνικό επίπεδο είναι κορυφαία, όσον αφορά στα extras είναι και πάλι απλώς ΟΚ αλλά όχι κάτι περισσότερο. Δεν είναι, με άλλα λόγια, το είδος της υποχρεωτικής αγοράς που επιβάλλεται να έχει μία θέση σε μία προσεκτικά επιλεγμένη συλλογή παιδικών ταινιών, όπως ήταν τα Wall-E, Up ή Ratatouille. Παραμένει, ωστόσο, ένα από τα πλέον αξιόλογα δείγματα της κατηγορίας του για το 2017 και επιβεβλημένη αγορά για τους φανατικούς φίλους της Pixar και των παραγωγών της. Ο νοών, νοείτω!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ