Fantastic Beasts and Where to Find Them

Ξεκίνημα μιας νέας εποχής, τόσο στο σενάριο όσο και στην... εικόνα!

Είδος: Φαντασίας
Τιμή: €34,99

Εταιρία: Warner Bros
Διανομή: Tanweer

Κάποιες συμπτώσεις είναι... υπερβολικά αξιοπρόσεκτες για να μην τις υπογραμμίσει κανείς, γι' αυτό θα το κάνουμε: σύμπτωση μεν, αλλά λόγος να χαίρεται κάθε φίλος και φίλη του Αθηνόραμα Digital που αγαπά το home cinema και την ποιότητα εικόνας, το γεγονός ότι η πρώτη ταινία που διατίθεται επίσημα στο ελληνικό κοινό σε μορφή δίσκου UHD Blu-ray τυγχάνει να είναι και η πρώτη μίας νέας σειράς ταινιών βασισμένων στον μαγικό κόσμο της J.K.Rowling (αυτόν που είχαμε μέχρι σήμερα συνδέσει με τον Harry Potter). Καθόλου σύμπτωση, δε, το γεγονός ότι η οικιακή έκδοση του Fantastic Beasts and Where to Find Them είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα για να επιδείξει κανείς την απόσταση που χωρίζει το "απλό" Blu-ray από το UHD Blu-ray όσον αφορά στις δυνατότητες - και αυτό το κοινό το χρωστά στην προσεγμένη μεταφορά που έχει κάνει η Warner, η οποία είναι και στις δύο περιπτώσεις εξαιρετική.

Για το Fantastic Beasts and Where to Find Them ως ταινία αυτή καθ' αυτή υπάρχουν είτε πάρα πολλά και λεπτομερειακά που μπορούν να ειπωθούν (αν τυγχάνει κανείς fan των βιβλίων της Rowling και έχει μία εικόνα του συνολικού σεναρίου πίσω από αυτά) , είτε... λίγα και συγκεκριμένα (στην αντίθετη περίπτωση): το φιλμ ακολουθεί μία από τις πρώτες περιπέτειες του Newt Scamander, ενός μάγου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα μαγικά πλάσματα, ο οποίος έζησε και έδρασε πολλές δεκαετίες πριν από τα τεκταινόμενα της σειράς των Harry Potter. Ο Scamander περιπλανιέται σε όλον τον κόσμο προσπαθώντας να κάνει έναν πλήρη κατάλογο από όλα τα μαγικά πλάσματα και τις ιδιότητές τους, καταλήγοντας να προστατεύσει πολλά από αυτά - και σε μία σύντομη επίσκεψή του στην Νέα Υόρκη συμβαίνει μία σειρά από απρόσμενα γεγονότα που θα βάλει σε κίνδυνο τον ίδιο, τα πλάσματα αυτά, αλλά και όλη την αμερικανική πόλη όταν τα πράγματα θα... ξεφύγουν από τον έλεγχο των τοπικών (και όχι μόνο) μαγικών αρχών.


Χωρίς να αποκαλύψουμε πράγματα που θα χαρούν να εντοπίσουν μόνοι τους οι Έλληνες Potter fans, θα σημειώσουμε πως το Fantastic Beasts and Where to Find Them περιέχει μία σειρά από σκηνές και στοιχεία που συνδέονται με μετέπειτα σημαντικές εξελίξεις στον μαγικό κόσμο της Rowling (και επηρεάζουν τα όσα αυτοί γνωρίζουν ήδη από το σχολείο του Hogwarts). Το ομώνυμο βιβλίο του Scamander, άλλωστε, και ο ίδιος έχουν αναφερθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε όλα τα Harry Potter. Το νέο φιλμ θέτει και το απαραίτητο καινούργιο "αμερικανικό" σκηνικό για τις συνέχειες - το αρχικό, τουλάχιστον, γιατί σε 4 ακόμη φιλμ πολλά μπορούν ν' αλλάξουν - ενώ μάς φέρνει και σε επαφή με συγκεκριμένους σημαντικούς χαρακτήρες που είναι πρακτικά βέβαιο πως θα δούμε εν δράσει και αργότερα. Ως όχι "επανεκκίνηση" ακριβώς, λοιπόν, αλλά ως "μία νέα αρχή" στον μαγικό κόσμο της Rowling το Fantastic Beasts and Where to Find Them είναι προσεκτικά κι επιτυχημένα σχεδιασμένο: οι ήδη γνώστες έχουν έτσι κι αλλιώς αυξημένο ενδιαφέρον γι' αυτό, αλλά και οι μη γνώστες μπορούν να το παρακολουθήσουν ευχάριστα και χωρίς πρόβλημα ως μία περιπέτεια εποχής με φόντο το υπερφυσικό.

Όπως περιμένει κανείς από "μαγική" ταινία, το Fantastic Beasts and Where to Find Them είναι σκηνοθετημένο με τρόπο εντυπωσιακό - χρησιμοποιεί, δε, με προσοχή μα χωρίς ενδοιασμό πληθώρα ειδικών εφέ, ενώ το ύφος της είναι περισσότερο "μουντό" και "σκοτεινό" από τα αρχικά Harry Potter. Πρόκειται λοιπόν για ένα αληθινό φιλμ-πρόκληση στις δυνατότητες του νέου φορμά UHD Blu-ray... και η Warner όχι μόνο δεν μάς απογοήτευσε, αλλά ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας όσον αφορά στο πόσο τεχνικά ανώτερη είναι η οικιακή έκδοση υπερυψηλής ευκρίνειας σε σχέση με την "απλώς" υψηλής του Blu-ray. Εξοπλισμένοι με το Microsoft Xbox One S για την αναπαραγωγή του UHD BD και το Panasonic DMP-BDT700 για την αναπαραγωγή του BD, καθώς και την κορυφαία τηλεόραση Sony 75ZD9 και τον προβολέα Sony VW520ES για την θέαση των δύο, ξεκινήσαμε την αντιπαραβολή - και τα αρχικά μας συμπεράσματα ήταν τόσο γλαφυρά, που χρειάστηκε να... ξανακάνουμε για δεύτερη φορά την σχετική δοκιμή Α-Β (και να πειστούμε)!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ