Oscars 2017: οι νικητές

Μία απονομή που τα είχε... όλα, από εκπλήξεις μέχρι γκάφες - λεπτομέρειες

Επιβεβαιώνοντας τον κανόνα που υποστηρίζει πως... "στην live τηλεόραση όλα μπορούν να συμβούν", η απονομή των 89ων βραβείων Oscar είναι πιθανό να αποδειχθεί σε μία από αυτές που θα θυμούνται για πολλά χρόνια τόσο οι συντελεστές και οι παράγοντες της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών κι Επιστημών, όσο και το κοινό. Τα είχε όλα: πολιτικοποιημένο σχολιασμό σε κάθε ευκαιρία, εκπλήξεις στις επιλογές των βραβείων, απρόσμενους νικητές, παραλαβή Oscar με επιστολή διαμαρτυρίας, ακόμη και λανθασμένη επίδοση βραβείου - και όχι... οποιουδήποτε βραβείου, αλλά αυτού της καλύτερης ταινίας συνολικά!

Αυτό το τελευταίο αξίζει περισσότερης προσοχής όχι μόνο για το... θεαματικό του πράγματος - ήταν, άλλωστε, μία από τις πλέον εντυπωσιακές γκάφες "επί σκηνής" των τελευταίων ετών - αλλά και επειδή ο λόγος για τον οποίο συνέβη είναι συγκεκριμένος: o Warren Beaty διάβασε, εξαιτίας κάποιας διοργανωτικής αβλεψίας προφανώς, λάθος από την σχετική καρτέλα που τού δόθηκε πως φιλμ-νικητής για το Oscar καλύτερης ταινίας συνολικά είναι το La La Land. Ενώ όμως οι συντελεστές είχαν ήδη αρχίσει να παραλαμβάνουν τ' αγαλματάκια τους, ήλθε η... διόρθωση και η ανάδειξη του Moonlight, τελικά, ως δικαιούχου για το βραβείο.

Αυτό που συνέβη ήταν όχι εύκολα εξηγήσιμο και... εύκολα εξηγήσιμο ταυτόχρονα: μπορεί το La La Land να απέσπασε 6 σημαντικά Oscar - που, κάτω από κανονικές συνθήκες, θα τού εξασφάλιζαν και αυτό της καλύτερης ταινίας - όμως η Ακαδημία ήθελε με το Moonlight να στείλει ένα μήνυμα ηχηρό στον Donald Trump για την ξενοφοβική και ρατσιστική του πολιτική, καθώς και σε όσους την έχουν κατά καιρούς κατηγορήσει για ομοφοβία στις βραβεύσεις. Από μία πλευρά το La La Land μπορεί να θεωρεί εαυτόν... θύμα των περιστάσεων, αλλά το Moonlight παραμένει μία πάρα πολύ καλή ταινία που άξιζε το Oscar ασχέτως συνθηκών και μηνυμάτων.

Τα σχόλια σε βάρος του Donald Trump ήταν πολλά και απροκάλυπτα σε όλη την διάρκεια της απονομής, ξεκινώντας από την εισαγωγή του παρουσιαστή της, του Jimmy Kimmel, περνώντας στην επιστολή διαμαρτυρίας του Ιρανού σκηνοθέτη Asghar Farhadi (που "παρέλαβε" απών το Oscar για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία) και συνεχίζοντας με τα σχόλια πολλών, πάρα πολλών συντελεστών και βραβευθέντων. Είναι φανερό πως το Hollywood εννοεί να μην "χαριστεί" στον Trump σε καμία περίσταση και σε κανέναν βαθμό - πρόθεση ωστόσο που θα πρέπει να ακολουθηθεί με κάποια προσοχή γιατί πάντοτε ελοχεύει ο κίνδυνος της υπερβολής, ο οποίος θα αποδυναμώσει την σημασία και το δίκαιο της σχετικής αντιπαράθεσης.

Υπήρξαν και άλλες μικρές εκπλήξεις, όπως η βράβευση του Suicide Squad στον τομέα του μακιγιάζ, του Zootopia στα κινούμενα σχέδια (και πάλι έμμεσα πολιτικό το μήνυμα) και του Hacksaw Ridge στο μοντάζ (τίποτε αληθινά ξεχωριστό σε σχέση με τον ανταγωνισμό του). Σε κάθε περίπτωση, οι νικητές και νικήτριες των 89ων Βραβείων Oscar αναλυτικά ακολουθούν:

Καλύτερη ταινία (Best Picture)
Moonlight

Καλύτερος Σκηνοθέτης (Best Director)
La La Land - Damien Chazelle

Καλύτερος Ηθοποιός Α' Ανδρικού Ρόλου (Best Actor in a Leading Role)
Casey Affleck (Manchester by the Sea)

Καλύτερη Ηθοποιός Α' Γυναικείου Ρόλου (Best Actress in a Leading Role)
Emma Stone (La La Land)

Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο (Best Original Screenplay)
Manchester by the Sea (Kenneth Lonergan)

Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο (Best Adapted Screenplay)
Moonlight (Barry Jenkins, Tarell Alvin McRaney)

Καλύτερη Ηθοποιός Β' Γυναικείου Ρόλου (Best Supporting Actress)
Viola Davis (Fences)

Καλύτερος Ηθοποιός Β' Ανδρικού Ρόλου (Best Supporting Actor)
Mahershala Ali (Moonlight)

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων (Best Animated Film)
Zootopia (Disney)

Καλύτερη Φωτογραφία (Best Cinematography)
La La Land (Linus Sandgren)

Καλύτερα Κοστούμια (Best Costume Design)
Fantastic Beasts and Where to Find Them (Colleen Atwood)

Καλύτερο Μακιγιάζ (Makeup & Hairstyling)
Suicide Squad

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία (Best Foreign Language Film)
The Salesman (Ιράν)

Καλύτερο Μοντάζ (Best Editing)
Hacksaw Ridge (John Gilbert)

Καλύτερο Μοντάζ Ήχου (Best Sound Editing)
Arrival

Καλύτερο Μιξάζ (Best Sound Mixing)
Arrival

Καλύτερα Οπτικά Εφέ (Best Visual Effects)
The Jungle Book

Καλύτερη Διεύθυνση Παραγωγής (Best Production Design)
La La Land (Sandy Reynolds-Wasco, David Wasco)

Καλύτερη Μουσική Επένδυση (Best Original Score)
La La Land (Justin Hurwitz)

Καλύτερο Τραγούδι (Best Original Song)
"City of Stars" (La La Land)

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ (Best Documentary)
O.J.: Made in America

Τα βραβεία Oscar 2017 προέβαλλε σε απευθείας μετάδοση φέτος - τόσο με ελληνόγλωσσο σχολιασμό, όσο και χωρίς - κατ' αποκλειστικότητα η υπηρεσία COSMOTE TV, η οποία έχει εξασφαλίσει το σχετικό προνόμιο και για τις επόμενες τρεις απονομές των βραβείων. Τα επόμενα, ενενηκοστά βραβεία Oscar θα λάβουν χώρα στις 4 Μαρτίου 2018, υποθέτουμε και πάλι (όπως πάντα) στο Dolby Theatre. Έως τότε... καλή καινούργια σινε-σεζόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ