Ralph Breaks the Internet

Σπαρταριστό χιούμορ για όλους, "τα σπάει" η εικόνα για τους απαιτητικούς!

Όλοι οι θιασώτες της οικιακής κινηματογραφικής εικόνας γνωρίζουν βέβαια πως οι ταινίες 3D animation, όντας εξ αρχής αμιγώς ψηφιακές, συνήθως αποκτούν ποιοτικές καταναλωτικές μεταφορές ευκολότερα από τις "παραδοσιακές". Όμως και με αυτό ως δεδομένο, το Ralph Breaks the Internet στην έκδοση Blu-ray είναι αληθινό χάρμα οφθαλμών. H Disney έκανε υπέροχη δουλειά με την εικόνα, προσφέροντας (για τις δυνατότητες ανάλυσης των 1080 γραμμών) εκπληκτικό επίπεδο λεπτομέρειας τόσο στα κοντινά όσο και στα μακρινά πλάνα, σχεδόν άψογη αντίθεση σε όλο το κάδρο, αλλά και απίθανα ζωντανά, σχεδόν... εκτυφλωτικά ενίοτε χρώματα (συνειδητή καλλιτεχνική επιλογή του ίδιου του φιλμ), παρά το γεγονός ότι το Blu-ray δεν υποστηρίζει απόδοση χρώματος HDR - γεγονός που, σε ποιοτική τηλεόραση, σχεδόν θα... ξεχάσει ο θεατής!

Ενδεικτικό του πόση προσοχή έχει δοθεί από την Disney στην οικιακή μεταφορά του Ralph Breaks the Internet είναι το πώς το Blu-ray αναδεικνύει διαφορετικές αρετές της εικόνας σε διαφορετικά μέσα απεικόνισης. Σε τηλεοράσεις OLED, όπως της LG που αξιοποιούμε στις παρουσιάσεις μας, το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι μεν αναμενόμενα το τέλειο μαύρο κι η υποδειγματική αντίθεση (πόσο μάλλον καθώς η ταινία είναι αναλογιών "σινεμασκόπ"), αλλά και όλες οι ζωηρές αποχρώσεις - όχι μόνο στα βασικά κι από μόνα τους εντυπωσιακά π.χ. κόκκινα, κίτρινα ή πορτοκαλί μα και στα μπλε ή μωβ που άλλες παραγωγές υποτονίζουν. Σε προβολέα ανάλυσης 4Κ, από την άλλη πλευρά, που δεν προσφέρει την ίδια αντίθεση αλλά την πολυπόθητη μεγάλη διαγώνιο, ενθουσιάζει το πόσο πυκνή και συμπαγής, αλλά ταυτόχρονα οξεία και λεπτομερής, παραμένει η εικόνα στις 120 ίντσες. Εξαιρετική δουλειά.


Στον τομέα του ήχου τα πράγματα είναι επίσης φροντισμένα αν γνωρίζει πού να ψάξει κανείς για τις... σχετικές αποδείξεις. "Στα χαρτιά" ο τυπικός εξακάναλος ήχος Dolby Digital δεν ενθουσιάζει ακριβώς, όμως προσφέρει πολύ καλό διαχωρισμό, απρόσμενα αποτελεσματική "κίνηση γύρω από τον θεατή" αξιοποιώντας τα περιφερειακά ηχεία και αξιέπαινα διαυγή απόδοση των (εξελληνισμένων στην έκδοση της δικής μας αγοράς) διαλόγων. Η μουσική αποδίδεται εξίσου ποιοτικά. Αν υπήρχε ένα στοιχείο από το οποίο περιμέναμε πιο πολλά αυτό ήταν της χρήσης του subwoofer για τις χαμηλές συχνότητες, όμως αυτές εν τέλει και η ίδια η ταινία δεν τις αξιοποίησε σε πολλά σημεία με "βροντερό" τρόπο, οπότε... δεν μπορούμε να έχουμε πολλές ενστάσεις επ' αυτού!

Όσον αφορά στα extras μπορεί τα όσα προσφέρονται να είναι συνήθη ως προς το είδος τους, τα περισσότερα ωστόσο αξίζουν μιας τουλάχιστον θέασης. Υπάρχει το αναμενόμενο ντοκυμαντέρ "πίσω από τις κάμερες" όσον αφορά στο πώς οπτικοποιήθηκε το Internet και με ποιές τεχνικές, υπάρχει αντίστοιχο ντοκυμαντέρ για τις μουσικές επιλογές του φιλμ, υπάρχουν και τα πλήρη video clip για τα δύο σημαντικότερα μουσικά θέματα της ταινίας καθώς και ορισμένα "μυστικά" της ταινίας (Easter eggs) που αναλύονται. Η σημαντικότερη extra παροχή που προσφέρεται από το Blu-ray είναι τα σχεδόν 20 (!) ολόκληρα λεπτά "κομμένων σκηνών", τα οποία αντιστοιχούν σε πέντε ολοκληρωμένες σεκάνς που προσφέρονται και με σκηνοθετικό σχολιασμό.


Συνολικά μπορεί στους τομείς του ήχου και των extras να υπήρχε περιθώριο για "το κάτι παραπάνω", όμως το Ralph Breaks the Internet συνεχίζει να είναι πρακτικά επιβεβλημένη αγορά για τους συλλέκτες Blu-ray βάσει των δύο σημαντικότερων παραμέτρων που κρίνουν οποιαδήποτε οικιακή μεταφορά: την ποιότητα της ταινίας αυτής καθ' αυτής, που στην συγκεκριμένη για το κοινό της δεν αμφισβητείται, και τον έξοχο οπτικό της τομέα που θα αφήσει άφωνο τον θεατή όποιο μέσο απεικόνισης κι αν χρησιμοποιήσει. Διαβάζουμε πως είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει Wreck-it Ralph 3, δυστυχώς, αλλά αν είναι όντως έτσι τουλάχιστον η Disney αποχαιρετά τον κόσμο που δημιούργησε με αυτές τις δύο ταινίες, όπως τού αξίζει. Όσο αξίζει μία θέση στην συλλογή όλων των φίλων του 3D animation ή και περισσότερο!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ