The Fate of the Furious

Περιπέτεια εντυπωσιακή, οπτικοακουστικό υπερθέαμα

Ως ταινία το Fast & Furious 8 είναι ό,τι ακριβώς αναμένει το κοινό στο οποίο απευθύνεται - αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει απαραίτητα πως η οικιακή του μεταφορά θα ικανοποιούσε με τον ίδιο τρόπο το κοινό που αγοράζει ταινίες για θέαση στο σαλόνι του και έχει, με την σειρά του, πρόσθετες απαιτήσεις (και κάθε χρόνο υψηλότερες). Ευτυχώς η δουλειά που έχει κάνει η Universal όχι μόνο δεν αφήνει περιθώρια για παράπονο, αλλά αναδεικνύει και για ποιούς λόγους οι δίσκοι Ultra HD Blu-ray μπορούν να προσφέρουν σε αυτό το απαιτητικό κοινό πολύ περισσότερα από τους "απλούς" Blu-ray που διαδέχονται. Η οικιακή έκδοση του Fast & Furious 8 που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά περιλαμβάνει και τα δύο είδη δίσκων, οπότε είχαμε την ευκαιρία σύγκρισης στα ίδια συστήματα εικόνας και ήχου. Και... δεν υπάρχει σύγκριση!

Ενώ η μεταφορά σε Blu-ray είναι πολύ καλή τόσο σε εικόνα όσο και σε ήχο, σε Ultra HD Blu-ray το Fast & Furious 8 "δίνει ρέστα": η εικόνα του είναι απίθανα συμπαγής και στιλπνή, δεν υπάρχει ίχνος κόκκου πουθενά, το επίπεδο λεπτομέρειας είναι σχεδόν... ανησυχητικά υψηλό (για τους ηθοποιούς...) και τα χρώματα ισορροπημένα όσο χρειάζεται και εντυπωσιακά εκεί που πρέπει. Σε συγκεκριμένες σκηνές ο δίσκος UHD BD επιδεικνύει και τα ωφέλη της απεικόνισης τεχνολογίας HDR (υποστηρίζονται και τα δύο πρότυπα HDR10/Dolby Vision), αποδίδοντας φώτα, λάμψεις, αντανακλάσεις, την ανατολή ή δύση του ήλιου κλπ. υπέροχα (μόνο στις εκρήξεις θα μπορούσαμε να ζητήσουμε κάτι παραπάνω σε αληθοφάνεια χρωματική και γενικότερη). Η εικόνα 4Κ του Fast & Furious 8 ανήκει στην λεγόμενη κατηγορία του... υλικού demo: αυτού που επιδεικνύει κανείς σε φίλους και γνωστούς για να επιδείξει τα ωφέλη μιας νέας τεχνολογίας. Ναι, είναι τόσο καλή.

Στον ήχο τα πράγματα είναι το ίδιο καλά ή και καλύτερα - το δεύτερο σενάριο, αυτό της απόδοσης του όλου soundtrack σε ποιότητας DTS:X δεν είμασταν σε θέση δυστυχώς να το θέσουμε σε δοκιμή καθώς δεν διαθέτουμε ακόμη κατάλληλης υλοποίησης ηχοσύστημα. Όμως και το soundtrack διαμόρφωσης 5.1 που επίσης προσφέρεται είναι συγκλονιστικό: πειστικός, άριστα κατευθυντικός με σωστό διαχωρισμό ανάμεσα στη μουσική και τα εφέ, πάρα πολύ καλή απόδοση της ομιλίας των ηθοποιών και "κίνηση" γύρω από τον θεατή, ο ήχος του Fast & Furious 8 είναι από τους πλέον φροντισμένους που έχουμε συναντήσει φέτος. Όπως περιμένει κανείς από αυτό το είδος της ταινίας, ιδιαίτερη βάση έχει φυσικά δοθεί κατά τη διάρκεια των σκηνών δράσης στην χρήση του subwoofer, το οποίο... "δονεί" το περιβάλλον θέασης στις χαμηλές συχνότητες με δύναμη αλλά αριστοτεχνικά: εντυπωσιακά μα ποτέ δυσάρεστα.

Όσον αφορά στα extras η οικιακή μεταφορά του Fast & Furious 8 δεν απογοητεύει, χωρίς να... συναρπάζει κιόλας πάντως: παρόντα είναι όλα τα συνήθη, από τον σχολιασμό του σκηνοθέτη και τις συνεντεύξεις των συντελεστών μέχρι τα ντοκυμαντέρ για την χρήση των ειδικών εφέ και των τεχνικών stunt στις σκηνές καταδίωξης και καταστροφών. Αξίζουν μίας θέασης, αλλά... κακά τα ψέματα: για το υψηλό επίπεδο οπτικοακουστικής ποιότητας και τις εντυπωσιακές, εκρηκτικές σκηνές δράσης θα αγόραζε κανείς το Blu-ray και το UHD Blu-ray του Fast & Furious 8 - και για τους λόγους αυτούς αναμφίβολα το αξίζει. Την θέση του στην συλλογή κάθε θιασώτη της ταχύτητας, άλλωστε, την είχε... "κλείσει" και από πριν!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ