Apple iPhone 3GS

Πολύ καλό αλλά... όχι αρκετά καλό

Όσον αφορά στις προσθήκες που έχει να επιδείξει το 3GS έναντι του 3G; Ευπρόσδεκτες όλες, καμία όμως από μόνη της λόγος αναβάθμισης επίσης. Η ψηφιακή πυξίδα δεν νομίζουμε να χρησιμεύσει σε τόσο πολύ κόσμο (και σίγουρα όχι συχνά). Οι φωνητικές εντολές είναι κάτι που αληθινά δεν μπορούμε να φανταστούμε πως θα χρησιμοποιούσαμε εκτενώς, ταλανίζεται δε και από μία σειρά προβλημάτων - αν η Apple εννοεί να μας παροτρύνει να εντάξουμε αυτή τη λειτουργία στην καθημερινότητά μας, θα πρέπει να βελτιώσει σίγουρα την "ευφυϊα" της στην ερμηνεία των όσων προφέρουμε. Η νέα κάμερα επιτέλους απέκτησε αξιοπρεπή ανάλυση (3 megapixel) και εγγράφει video, αλλά το δεύτερο είναι μέτριας ποιότητας και η πρώτη δεν μας ενθουσιάζει με τα αποτελέσματά της (ας μην ξεχνάμε ότι τα 5 και 8 megapixel με καλό φακό προσφέρονται από ουκ ολίγα κινητά πια). Αυτά που βρήκαμε χρησιμότερα απ' όλα - όπως η αναζήτηση στοιχείων στο κινητό, η ενεργοποίηση του στερεοφωνικού Bluetooth, το cut/copy/paste και τα ελληνικά - είναι διαθέσιμα δωρεάν με το firmware 3.0 σε όλους τους κατόχους iPhone 3G ούτως ή άλλως, οπότε δεν αποτελούν επιχειρήματα για το 3GS.

Είναι κατά βάση τα όσα δεν φέρνει στο προσκήνιο το 3GS, αυτά που μας εμποδίζουν να το προτείνουμε σε όλους ανεξαιρέτως. Η αδυναμία του να εκτελέσει περισσότερες από μία εφαρμογές ταυτόχρονα παραμένει τροχοπέδη: όσο γρήγορα κι αν την εκτελεί, είναι πάντα μία εφαρμογή. Η Apple, από την άλλη, έχει... απόλυτο δίκιο που φοβάται να επιτρέψει το αντίθετο, γιατί με έντονη χρήση ούτε το iPhone 3GS μπορεί να ολοκληρώσει μία εργασιακή μέρα χωρίς δεύτερη φόρτιση. H ποιότητα της λήψης του παραμένει κατώτερη άλλων κινητών, smartphone ή όχι, με αποτέλεσμα τις γνωστές χαμένες κλήσεις ή τις αναίτιες διακοπές τους. Και, φυσικά, στη χώρα μας το νέο iPhone δεν πρόκειται... μαγικά να αξιοποιήσει αποδοτικότερα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: όπου υπάρχει σωστή κάλυψη 3G και τα δύο μοντέλα συνδέονται στο Internet με αποδεκτές ταχύτητες, όπου δεν υπάρχει (σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας δυστυχώς) και τα δύο συνδέονται σε απαράδεκτες ταχύτητες GPRS και η χρηστικότητά τους περιορίζεται το ίδιο. Oh, well.

Για να επανέλθουμε, λοιπόν, στο αρχικό ερώτημα, το οποίο για το συγκεκριμένο προϊόν έχει και την περισσότερη σημασία. Προτείνουμε το iPhone 3GS - όσο όμορφο κι αν είναι - σε όσους κατά βάση χρειάζονται μία συσκευή απλώς για κλήσεις και SMS; Όχι. Το προτείνουμε στον τυπικό χρήστη iPhone 3G, ο οποίος δεν ενοχλείται σε τίποτε από το υπάρχον μοντέλο που χρησιμοποιεί, ειδικά μετά την αναβάθμιση σε 3.0; Όχι. Το προτείνουμε σ' όσους κάνουν "βαριά χρήση" του κινητού τους, τόσο με πολλές ώρες ομιλίας την ημέρα όσο και με πλοήγηση στο Internet; Όχι. Από την άλλη, το προτείνουμε σε όσους αγαπούν τα iPhone αλλά είχαν παραμείνει στο πρώτης γενιάς; Ναι. Το προτείνουμε σε εκείνους που όντως αξιοποιούν στο έπακρο το μοντέλο 3G, χρησιμοποποιώντας συνεχώς απαιτητικές εφαρμογές; Ναι. Το προτείνουμε σε όσους δεν είχαν μέχρι τώρα κανένα iPhone, μπορούν να αποκτήσουν ένα και θέλουν να διαπιστώσουν "από πρώτο χέρι" γιατί τόσα εκατομμύρια χρήστες είναι... ερωτευμένοι μ' αυτό; Ναι. Όσοι και όσες αναγνώρισαν τους εαυτούς τους σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες, ξέρουν τί να κάνουν. Όσοι όχι... μπορούν απλώς να προσπεράσουν: ούτως ή άλλως ένα αληθινά εξελιγμένο iPhone, και όχι ένα σύνολο βελτιώσεων "στα σημεία", θα μας περιμένει και το καλοκαίρι του 2010!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ