Με διαφορά μερικών... ωρών μόλις, οι δύο πάροχοι κινητής τηλεφωνίας με τις μεγαλύτερες πελατειακές βάσεις στη χώρα μας, οι CosmOTE και Vodafone, ανακοίνωσαν - με αυτή τη σειρά - τη διάθεση στο κοινό τους του επόμενου εξελικτικού βήματος στα δίκτυά τους: της πρόσβασης στο Internet μέσω φορητών συσκλευών σε ακόμη υψηλότερες ταχύτητες 4G+ από αυτές που είχαν ανακοινώσει το Φεβρουάριο. Η πρόοδος αυτή είναι και για τους δύο παρόχους εφικτή χάρις στην αξιοποίηση της τεχνολογίας LTE Advanced 3CA (3xCarrier Aggregation), η οποία αυξάνει την θεωρητική maximum ταχύτητα λήψης δεδομένων από τα 300 Mbps στα 375 Mbps. Την δεύτερη αυτή ταχύτητα σημείωσαν - σε εργαστηριακό πάντοτε επίπεδο - οι CosmOTE και Vodafone, εκφράζοντας αμφότερες την πεποίθηση πως θα την προσφέρουν και εμπορικά μέσα στο τρέχον έτος. Εννοείται πως και οι δύο κάνουν λόγο για επιλεγμένα σημεία κάλυψης για κάτι τέτοιο αρχικά.
Η κατάσταση, πάντως, στην ελληνική αγορά της κινητής τηλεφωνίας όπως την είχαμε επανεξετάσει το Φεβρουάριο - και πάντοτε αναφορικά με τις ταχύτητες διασύνδεσης στο Internet - σε κάποια πράγματα έχει όντως αλλάξει, σε κάποια άλλα όχι επαρκώς. Οι συμβατές συσκευές, για παράδειγμα, που μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα μεταφοράς δεδομένων σε 300 ή περισσότερα Mbps είναι μεν περισσότερες, παραμένουν ωστόσο οι πιο ακριβές και άρα οι λιγότερο προσβάσιμες από την πλειοψηφία του καταναλωτικού κοινού. Ακόμη σημαντικότερος παράγοντας που λειτουργεί ως τροχοπέδη, άλλωστε, είναι το ακόμη σχετικά υψηλό κόστος κατανάλωσης "ανά ΜΒ" που όλοι οι πάροχοι αποδίδουν μέσω ογκοχρέωσης δεδομένων στη χρήση των δικτύων 4G+. Αυτές οι... υπερηχητικές ταχύτητες πολύ απλά δεν θα έχουν την πρακτική αξία που τούς αναλογεί μέχρις ότου να μπορούν να αξιοποιηθούν χωρίς να φοβάται κανείς πως θα... σπαταλήσει όλα του τα διαθέσιμα μηνιαία MB, σε ένα απόγευμα!
Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός άλλωστε πως, για να αποδειχθούν αληθινά χρήσιμα τα δίκτυα 4G+ σε οποιονδήποτε καταναλωτή διαθέτει και συμβατή συσκευή, και όγκο δεδομένων άφθονο να χρησιμοποιήσει, θα πρέπει να διευρυνθεί σημαντικά η γεωγραφική κάλυψη των δικτύων αυτών. Αυτή μπορεί στα μεγάλα αστικά κέντρα να είναι ικανοποιητική, έξω όμως από αυτά - στην επαρχία, τα νησιά και αλλού - το φαινόμενο... επιστροφής σε ταχύτητες διασύνδεσης 3G ή και κατώτερες, ακόμη και με υπερσύγχρονα smartphones, παραμένει συχνότερο απ' όσο θα θέλαμε. Με άλλα λόγια: βαδίζοντας πια προς το τελευταίο τρίτο του καλοκαιριού του 2015, περισσότερες ανακοινώσεις για εκτενέστερη γεωγραφική (και όχι μόνο πληθυσμιακή) κάλυψη των δικτύων 4G+ θα θέλαμε να είχαμε δει και λιγότερες για την επίτευξη υψηλότερων ταχυτήτων στα δίκτυα αυτά. Ο νοών, νοείτω!