Τα δύο πιο σημαντικά πράγματα στα οποία αξίζει να εστιάσει κανείς, πάντως, αναφερόμενος σε ένα νέο Android κινητό, είναι δύο: η αίσθηση κατά τη χρήση και το διαθέσιμο software πέραν του αρχικού. Εδώ δίνει ανάμικτη εικόνα το Magic. Από τη μία πλευρά είναι απολύτως χρηστικό ως έχει αυτή τη στιγμή: επαρκώς γρήγορο (αν και δεν έχει αυτήν την "ροή" που χαρακτηρίζει το iPhone OS 3.0), με τις πιο πολλές λειτουργίες διαθέσιμες με τρόπο άμεσο, με κάποιες περισσότερες δυνατότητες προσαρμογής των δυνατοτήτων του στις προτιμήσεις του χρήστη. Από την άλλη το όλο περιβάλλον χρήσης του είναι εμφανίσιμο μα ελαφρώς βαρετό: αποπνέει την "σπαρτιάτικη" αίσθηση της Google συνολικά, δίνοντας δυσανάλογα πολλή σημασία στο λιτό και κατανοητό σε σχέση με το καλαίσθητο. Το αποτέλεσμα: δεν ενθαρρύνει το "παιχνίδι" όσο το iPhone. Απλώς τη χρήση για τα αναγκαία. Και, φυσικά, υπάρχει το... μικρό θέμα εκείνων των 50.000 διαφορετικών εφαρμογών για το iPhone, βιβλιοθήκη που κάνει την αντίστοιχη των 1000 περίπου εφαρμογών για Android να φαντάζει θλιβερά φτωχή. Όλα αυτά βέβαια... σήμερα, γιατί κανείς δεν ξέρει πως εξελίσσονται τα πράγματα με τη δυναμική του "ανοιχτού λογισμικού". Όμως, από την άλλη, για κινητό που κυκλοφορεί σήμερα μιλάμε.
Στα υπόλοιπα, πάντως, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για παράπονα. Το Magic έχει επαρκέστατη αυτονομία (ακόμη και με έντονη χρήση του Internet αντέχει αρκετά για μία εργασιακή μέρα... κάτι που δεν μπορεί να πει κανείς εύκολα για το iPhone 3G), πολύ καλή λήψη (αν και κάποιες διακοπές δεν έλλειψαν) και άκρως ικανοποιητική απόδοση στην αναπαραγωγή ήχου (πάντοτε για κινητό). Όσοι και όσες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν πολύ την κάμερα για σύλληψη φωτογραφιών και video θα απογοητευτούν, ομολογουμένως, καθώς ούτε οι πρώτες ούτε το δεύτερο είναι ακριβώς το καλύτερο που έχουμε δει από κινητό τηλέφωνο. Περιττό να θυμίσουμε, βέβαια, ότι όσοι και όσες επίσης για κάποιο λόγο δεν... αγαπούν και πολύ την Google θα "έχουν θέμα" με το Magic, καθώς αυτό αξιοποιεί όλες τις υπηρεσίες της αμερικανικής εταιρείας, από το Search και το Calendar, έως το Talk και το Maps. Από την άλλη, κανείς δεν τους υποχρεώνει να το κάνουν.
Και... στο διά ταύτα. Αξίζει η αγορά ενός HTC Magic, αν σκεφτεί κανείς ότι τα χρήματα που ζητά (540 ευρώ) δεν είναι ακριβώς ευκαταφρόνητα; Είναι δύσκολο να δώσει κανείς απάντηση που να καλύπτει όλες τις υποπεριπτώσεις. Από τη μία πλευρά είναι... μια χαρά κινητό: προσφέρει όλα όσα περιμένουμε πια από ένα καλό smartphone. Δεν θα απογοητεύσει τον κάτοχό του. Από την άλλη, είναι... απλώς ένα "μια χαρά" κινητό, υπό την έννοια ότι δεν φέρνει στο προσκήνιο κάτι αληθινά καλύτερο από το "μέτρο σύγκρισης" της αγοράς αυτή τη στιγμή, το iPhone 3G(S). Γι' αυτό αναγκαστικά επιστρέφουμε στις διαπιστώσεις που κάναμε στην αρχή του παρόντος άρθρου: το Magic δίνει την αίσθηση που δίνει και το ίδιο το Android σε αυτή τη φάση. Την αίσθηση δηλαδή της σοβαρής δυναμικής και προοπτικής, μόνο που αυτές αναφέρονται στο μέλλον, όταν θα υπάρχουν αναρίθμητες δωρεάν εφαρμογές για Android και η αγορά γύρω από αυτό θα έχει ωριμάσει. Σήμερα, και λαμβάνοντας στα υπόψιν το γεγονός ότι θα δούμε και άλλα κινητά με Android ως το τέλος της χρονιάς - και άρα θα είμαστε σε θέση να συγκρίνουμε συσκευές κι όχι λειτουργικά - το Magic είναι ίσως παρακινδυνευμένη επένδυση. Εκτός αν μιλάμε για Googleholics, φυσικά. Αυτοί, εξαιρούνται!
Βαθμολογία: ****
Βαθμολογία: 8 αστεράκια