HTC One M8

Εξελικτικό μεν, κορυφαίο δε

Το One Μ8 σε σχέση με το One M7 είναι χωρίς αμφιβολία "επόμενης γενιάς": τόσο ο επεξεργαστής του πρώτου, όσο και το υποσύστημα γραφικών και η μνήμη, είναι σημαντικά ταχύτερα από του δεύτερου - και ενώ "στα απλά" το περυσινό One παραμένει "σβέλτο", στα games, την απόδοση εφέ σε φωτογραφίες, τις απαιτητικές εφαρμογές κλπ. το M8 ολοφάνερα "αναπνέει" πιο άνετα. Τα μετροπρογράμματα αποδεικνύουν ούτως ή άλλως του λόγου το αληθές, αλλά και η γενικότερη αίσθηση χρήσης του M8 με το Android 4.4 είναι ανώτερη. Ανώτερη είναι, άλλωστε, και η αυτονομία του M8 σε σχέση με το Μ7, τόσο λόγω της κάπως μεγαλύτερης μπαταρίας, όσο και λόγω των βελτιωμένων ρουτινών software για εξοικονόμηση ενέργειας: με "λογική" χρήση το M8 μπορεί να διαρκέσει εργασιακή μέρα χωρίς πρόβλημα, κάτι που δεν ήταν συχνά εφικτό με το M7.

Το μόνο στοιχείο του καινούργιου One που παραμένει - ευτυχώς ή δυστυχώς - συζητήσιμο είναι αυτό της κύριας κάμερας. Αυτή είναι η ίδια τεχνολογίας Ultrapixel με αυτή του περυσινού, κάτι που πρακτικά σημαίνει: (α) φωτογραφίες μεγέθους "μόνο" 4 Megapixel, (β) σαφέστερες φωτογραφίες σε κακές συνθήκες φωτισμού αλλά και (γ) όχι τη λεπτομέρεια που έχουν να επιδείξουν άλλα smartphones σε καλές συνθήκες φωτισμού. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως, πρακτικά, τις ανάγκες πολλών χρηστών η κάμερα του One M8 θα τις καλύψει χωρίς πρόβλημα - τόσο στη σύλληψη φωτογραφιών όσο και video, όπου επίσης δεν μας απογοήτευσε - όμως καταλαβαίνουμε τους λόγους για τους οποίους άλλοι χρήστες, με αυξημένες απαιτήσεις, θα ζητούσαν μία ανώτερη σε τεχνικά χαρακτηριστικά κάμερα από ένα απολύτως κορυφαίο (και ανάλογα ακριβό) κινητό.

Με μόνο αμφιλεγόμενο στοιχείο του καινούργιου One αυτό της κάμερας, θεωρούμε πως μπορούμε να το κατατάξουμε χωρίς κανέναν δισταγμό ανάμεσα στα κορυφαία smartphones του 2014... ήδη: μόνο το Samsung Galaxy S5 και το Sony Xperia Z2 είναι στην ίδια κλάση μέχρι στιγμής από τον κόσμο του Android, ενώ μέχρι να διαπιστώσουμε πως σκοπεύει να κινηθεί η Apple με το iPhone 6, το τοπίο στην κατηγορία των smartphones για τη χρονιά θα παραμένει αβέβαιο. Το σίγουρο είναι πως - αν και εξελικτικό σε σχέση με το περυσινό One και όχι το "άλμα μπροστά" που ήταν το One εκείνο σε σχέση με το One X - το νέο One αξίζει την εμπορική επιτυχία περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο νέο smartphone μπορούμε να σκεφτούμε αυτή τη στιγμή. Όμορφο, ισχυρό, με πολλά εξελιγμένα χαρακτηριστικά και extras, ευέλικτο - το software που προσθέτει η HTC στο Android 4.4 και περισσότερο διακριτικό, και περισσότερο ευπροσάρμοστο κι αποτελεσματικό είναι - το One M8 είναι το πλέον ποθητό smartphone από όσα έχουμε χειριστεί τα τελευταία 2 χρόνια. Θα κάνει ο ανταγωνισμός - από οποιοδήποτε στρατόπεδο - υπέρβαση τέτοια, ώστε να "αφήσει πίσω" συσκευή αυτού του επιπέδου; Ίδωμεν!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ