Nokia N8

Βαρύ πυροβολικό, εκ... Φινλανδίας

Η οθόνη αφής διαγωνίου 3.5 ιντσών και τεχνολογίας AMOLED είναι βέβαια αυτή που έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόσοψη του Ν8. Η ποιότητά της κινείται σε υψηλά επίπεδα, τόσο όσον αφορά στην απεικόνιση αυτή καθ' αυτή (εντυπωσιακά ζωντανά χρώματα), όσο και στην ακρίβεια που προσφέρει κατά την εισαγωγή εντολών με την αφή. Υποστηρίζεται φυσικά και δυνατότητα πολλαπλών σημείων πίεσης για την καταχώρηση πιο σύνθετων εντολών. Ο αισθητήρας προσανατολισμού, άλλωστε, βοηθά την οθόνη να προσαρμόσει το περιεχόμενό της είτε σε οριζόντια, είτε σε κάθετη διάταξη, ώστε να απεικονίζεται όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφορία είναι εφικτό κατά περίπτωση: στον τομέα π.χ. της πλοήγησης στο Web, τα sites καταλαμβάνουν όλο το μήκος και πλάτος της, με τη μεγάλη διαγώνιο να βοηθά στην διατήρηση του μεγέθους των γραμμάτων σε ευανάγνωστο επίπεδο.

Όπως πάντως θα βεβαιώσει οποιοσδήποτε από τους αμέτρητους ανθρώπους έχει χρησιμοποιήσει κάποιο κινητό Nokia του πρόσφατου παρελθόντος, αισθητή περισσότερο κι από τα παραπάνω γίνεται η αλλαγή που φέρνει το λειτουργικό Symbian στη νέα του έκδοση. Αυτή υποστηρίζει πια 3 διαφορετικές κεντρικές οθόνες, με πλήρεις δυνατότητες προσαρμογής των ενδείξεων και πληροφοριών σ' αυτές. Έτσι είναι αληθινά άμεση πλέον η προβολή της αλληλογραφίας, των πιο σημαντικών επαφών, των τραγουδιών που αναπαράγονται στο παρασκήνιο, των status updates των φιλικών λογαριασμών στο Facebook και αρκετών ακόμη δεδομένων, χωρίς να απαιτείται η ενεργοποίηση της κάθε αντίστοιχης εφαρμογής (που θα σπαταλούσε τμήμα της διαθέσιμης μνήμης). Ο χρήστης μπορεί, δε, να προσθέσει συντομεύσεις για τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί πιο συχνά, έτσι ώστε να τις ενεργοποιεί από τις κεντρικές οθόνες και να μην τις αναζητά κάθε φορά στα σχετικά menu.

Το N8 στηρίζεται στον επεξεργαστή ARM 11, ένα chip που - από πλευράς ισχύος - απέχει σημαντικά από τις κορυφαίες θέσεις της κατηγορίας του, από chip δηλαδή που χρησιμοποιούν τα κινητά που θεωρητικά ανταγωνίζεται. Παρά τον αρχικό προβληματισμό μας, πάντως, διαπιστώσαμε πως η συμπεριφορά του N8 κατά τη χρήση είναι σχεδόν υπεράνω κριτικής. Όλες οι εφαρμογές ξεκινούν γρήγορα, όταν παραμένουν στο παρασκήνιο δεν καταναλώνουν σχεδόν καθόλου πόρους από το σύστημα, ενώ και η μετάβαση από τη μία στην άλλη γίνεται απρόσκοπτα και ομαλά. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμη και σε χρήση με πολλές επαφές (άνω των 600) από Facebook και Twitter, το Ν8 χρειάστηκε λιγότερο από 60'' για να συγκεντρώσει updates και tweets και πολύ λιγότερο για να τα ανανεώνει. Γι' αυτό ευθύνεται η ολοφάνερα καλύτερη νέα έκδοση του λειτουργικού Symbian, αποδεικνύοντας ότι δεν απαιτείται οπωσδήποτε επεξεργαστής... άνω του GHz για να έχει ένα smartphone ικανοποιητικότατες επιδόσεις.

Καταφέρνει λοιπόν το N8 να ανατρέψει τα κακώς κείμενα όσον αφορά στη θέση της Nokia στην κατηγορία των smartphones; Μπορούν οι Φινλανδοί να υποστηρίξουν ότι προσφέρουν ένα προϊόν ικανό να σταθεί απέναντι σε εκείνα που αυτή τη στιγμή βρίσκονται τόσο στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων, όσο και στη συνείδηση των χρηστών με απαιτήσεις; Ναι, μπορούν, καθώς το N8 όντως φέρει μία σειρά από χαρακτηριστικά που συνθέτουν μία πρόταση ολοφάνερα hi-end. Τώρα, αν το συγκεκριμένο μοντέλο θα τιμηθεί αρκετά από το καταναλωτικό κοινό ώστε να ξεπεράσει εκείνο το ποσοστό των "σκληροπυρηνικών" φίλων της Nokia και να φτάσει σ' εκείνο των ανθρώπων που σκέφτονταν να αγοράσουν ένα iPhone ή ένα από τα καλύτερα Android, είναι ένα άλλο ζήτημα. Όπως πάντα, όλα θέμα επιλογών!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ