Το κοινό του Αθηνόραμα Digital ενδέχεται να συνάντησε τις προηγούμενες ημέρες στα κοινωνικά δίκτυα αναφορές σε ένα video υποτιθέμενης... εισβολής στο Μέγαρο του ΟΤΕ για λογαριασμό ενός "κινήματος" με το όνομα Wifipendence Day. Ήταν ολοφάνερα μία προωθητική ενέργεια "viral" συλλογιστικής, βέβαια, περιμέναμε ωστόσο με περιέργεια να διαπιστώσουμε με τί ακριβώς συνδέεται - και πριν από μερικές ώρες αυτό έγινε κι επίσημα γνωστό, καθώς το Web site με τη διεύθυνση Wifipendence.org παραπέμπει πλέον στο OTEMyWifi.gr. Πρόκειται για την νέα υπηρεσία "συμμετοχικής" πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω Wi-Fi, η οποία προτείνεται στους συνδρομητές τηλεφωνίας και Internet του ΟΤΕ (Double Play) έχοντας υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Fon Wireless για λειτουργία της υπηρεσίας αυτής και στο εξωτερικό.
Η συλλογιστική στην οποία βασίζεται το ΟΤΕ My Wi-Fi είναι αυτή της προσφοράς ελεύθερης πρόσβασης στη Δικτυακή σύνδεση που αξιοποιεί κανείς στο σπίτι του, με αντάλλαγμα να έχει και ο ίδιος πρόσβαση από την οικιακή σύνδεση άλλων συμμετεχόντων στην υπηρεσία όταν αυτός βρίσκεται εκτός σπιτιού. Ο κάθε συμμετέχοντας στην υπηρεσία διαθέτει μέσα από τις ρυθμίσεις του router του ένα τμήμα της ταχύτητας με την οποία συνδέεται (συνολικά έως 2 Mbps για δύο... "δανειολήπτες" χρήστες το ανώτερο) και μέσα από την online εγγραφή του στην υπηρεσία και τη σχετική δήλωση στοιχείων εξασφαλίζει πως, αν βρεθεί στην ακτίνα που καλύπτει η σύνδεση Wi-Fi κάποιου άλλου συμμετέχοντα, θα συνδεθεί εκεί αυτόματα και δωρεάν (με τους ίδιους βέβαια περιορισμούς).
Περισσότερο ενδιαφέρον, ίσως, από την "τοπική" ελληνική διάσταση της υπηρεσίας OTE My Wi-Fi έχει η "διεθνής", καθώς μέσω της συνεργασίας του οργανισμού με την Fon (που έχει παρουσία με αντίστοιχες συνεργασίες σε 15 ακόμη χώρες) οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στο Internet μέσω άλλων οικιακών συνδέσεων του ίδιου τύπου. Η δυνατότητα αυτή θα μπορούσε να εξοικονομήσει πολλά χρήματα σε ανθρώπους που ταξιδεύουν συχνά, καθώς τα κόστη πρόσβασης στο Internet μέσω περιαγωγής (roaming) παραμένουν υψηλότατα. Χώρες όπου η Fon έχει εκτενή δράση περιλαμβάνουν την Αγγλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Ρωσία, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.
Η υπηρεσία OTE My Wi-Fi έχει πάντως, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, γενικότερο νόημα. Σε μεγάλο ποσοστό του χρόνου τους οι Δικτυακές συνδέσεις πολλών από εμάς ούτως ή άλλως δεν αξιοποιούνται στο έπακρο - ενώ το "κόστος" προσωρινής προσφοράς το πολύ 2 Mbps εύρους σύνδεσης για το κοινό από τα 10 ή 12 ή 18 Mbps των... θεωρητικών 24 μιας σύνδεσης ADSL, πόσο μάλλον των 30 ή 50 Mbps μιας σύνδεσης VDSL, είναι μικρό. Μικρό, προφανώς, για την ευκαιρία να έχουμε κι εμείς γρήγορη και δωρεάν πρόσβαση στο Δίκτυο για λίγο από κάποιον "συνάδελφο" συνδρομητή της υπηρεσίας, αν κάποια στιγμή τη χρειαστούμε. Στην Ελλάδα οι router του ΟΤΕ που υποστηρίζουν την υπηρεσία είναι για την ώρα μόνο τρεις - ZTE H108NS για ADSL, ZTE 931VII/Speedport W724 για VDSL - όμως υποθέτουμε πως, στο εξής, κάθε νέος router που θα πωλείται από τον οργανισμό θα φέρει την επιλογή της λειτουργίας αυτής προεγκατεστημένη.
Η ιδέα στην οποία βασίζεται το OTE My Wi-Fi δεν είναι ακριβώς... καινούργια φυσικά - συμμετοχικά ασύρματα δίκτυα υπάρχουν πολλά χρόνια τώρα, όπως το Athens Wireless Metropolitan Network που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2002 - όμως με τη στήριξη και την προώθηση ενός οργανισμού όπως ο ΟΤΕ, η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει σαφώς μεγαλύτερη δυναμική από παρελθούσες προσπάθειες. Θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν ο Έλληνας χρήστης του Internet και συνδρομητής του ΟΤΕ θα... αντισταθεί στην κακή πλευρά του χαρακτήρα που επιδεικνύουν οι πιο πολλοί καταναλωτές της χώρας - μην επιδιώκοντας ιδιαίτερα να συνεισφέρουν σε κάτι για ευρύτερο κοινωνικό όφελος - και θα κάνει όσα χρειάζονται για να εγγραφεί στην υπηρεσία OTE My Wi-Fi και να παραμένει δραστήριος σε αυτήν. Σε λίγους μήνες, όταν ο οργανισμός πιθανώς θα δημοσιεύσει τα πρώτα στατιστικά της στοιχεία, υποθέτουμε θα μάθουμε!