Είναι αλήθεια πως οι κατασκευάστριες εταιρείες κινητών τηλεφώνων, tablet και άλλων συσκευών όπου η οθόνη παίζει σημαντικό ρόλο στο χειρισμό και άρα στον γενικότερο σχεδιασμό τους, έχουν αντιληφθεί εδώ και καιρό πως η μορφή των προϊόντων αυτών δεν έχει εξελιχθεί όσο θα μπορούσε. Ένας από τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό μπορεί να αποδοθεί σε έναν... προφανή, ίσως, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό κατασκευαστικό περιορισμό: οι οθόνες αυτές πρέπει να είναι αναγκαστικά ορθογώνιες, ασχέτως μεγέθους και αναλογιών: είτε δηλαδή είναι τετράγωνες, στενόμακρες και ο,τιδήποτε ανάμεσα σε αυτά, μέχρι σήμερα είναι αναγκαστικά "κομμένες" έτσι ώστε να έχουν γωνίες. Ε, τον περιορισμό αυτό έχει κατά πάσα πιθανότητα βρει τρόπο να ξεπεράσει μία από τις εταιρείες που επί δεκαετίες πρωτοστατούν στην εξέλιξη των οθονών κάθε είδους: η Sharp.
Η ιαπωνική εταιρεία σε πρόσφατη ανακοίνωσή της αποκάλυψε το Free Form Display ή "επιφάνεια προβολής ακανόνιστης μορφής" σε ελεύθερη απόδοση: μία νέμα μέθοδο κατασκευής οθονών η οποία αλλάζει το στοιχείο εκείνο που ανάγκαζε τις οθόνες μέχρι σήμερα να είναι γωνιώδεις και, κατά συνέπεια, επιτρέπει σε οθόνες αυτής της νέας τεχνολογίας να έχουν άλλα σχήματα. Το στοιχείο αυτό δεν είναι άλλο από το κύκλωμα ελέγχου των οθονών, το ηλεκτρονικό τους τμήμα δηλαδή που συνδέεται με το κύριο τμήμα της εκάστοτε συσκευής που τις χρησιμοποιεί. Tο κύκλωμα ελέγχου τοποθετείται πάντοτε στο περιθώριο του πλαισίου μιας οθόνης σημερινής τεχνολογίας και απαιτεί, προφανώς, ένα minimum πλάτος για να υλοποιηθεί, αναγκάζοντας έτσι την πλευρά αυτή της οθόνης να είναι ευθεία και να τελειώνει σε κάποιες γωνίες, οπότε το σχήμα όλης της υπόλοιπης οθόνης ακολουθεί.
Στις οθόνες Free Form Display το σύστημα ελέγχου των οθονών δεν είναι πια ξεχωριστό και "κολλημένο" στη μία τους πλευρά: η λειτουργία του πρακτικά "διασπείρεται" στα ίδια τα εικονοστοιχεία (pixel) της οθόνης, οπότε χωρίς το σύστημα ελέγχου το πλαίσιο των οθονών αυτών μπορεί να γίνει κατά πολύ λεπτότερο και να ακολουθεί π.χ. καμπύλο σχήμα αντί για ορθογώνιο. Η φωτογραφία που παραθέτουμε δίνει μία ιδέα του πώς θα μπορούσε να είναι ένα ταμπλώ αυτοκινήτου - δείκτες ταχύτητας, στροφών, θερμοκρασιών κλπ. - αν αντικαθιστούσε εντελώς τους αναλογικούς δείκτες με ψηφιακές οθόνες, ταιριάζοντας παράλληλα "γάντι" στο καμπύλο σχήμα που ακολουθεί συνήθως το ταμπλώ στα τμήματα αυτά. Όντας τεχνολογίας TFT IGZO, οι οθόνες αυτές μπορούν να είναι και υψηλής ανάλυσης και ευρύτατων γωνιών θέασης - γεγονός που τις καθιστά κατάλληλες για πολλών ειδών εφαρμογές, από "έξυπνα ρολόγια" και πρωτότυπα σχεδιασμένα κινητά, μέχρι monitor ηλεκτρονικών υπολογιστών ή πινακίδες ενημέρωσης εξαιρετικού σχεδιασμού.
Η Sharp δεν ανακοίνωσε ακριβή ημερομηνία έναρξης κατασκευής αυτών των οθονών (πέρα από το "συντομότερο δυνατόν"), όμως υποψιαζόμαστε πως τα πρώτα υλοποιημένα δείγματα θα τα δούμε στην αμερικανική έκθεση CES του Ιανουαρίου. Όσο πιο... αλλοπρόσαλλα, τόσο το καλύτερο!