Ε, οι φίλοι και οι φίλες του αθηνόραμαdigital.gr τα ξέρουν τώρα αυτά τα πράγματα. Το τμήμα marketing μιας κατασκευάστριας εταιρείας θέλει να διαφοροποιήσει τα προϊόντα της από αυτά του ανταγωνισμού και, για το σκοπό αυτό, προβάλλει ένα ή δύο τεχνικά χαρακτηριστικά αποκλειστικά στα δικά της, τα οποία υποτίθεται πως προσφέρουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα στις σχετικές συσκευές. Σε πολλές περιπτώσεις, έχουμε διαπιστώσει πρακτικά, τα πλεονεκτήματα αυτά είτε είναι οριακά αντιληπτά, είτε απλώς... τρικ με μικρή πρακτική αξία. Εξ ου και η αρχική δυσπιστία μας, θα ομολογήσουμε, όταν διαβάσαμε για πρώτη φορά σχετικά με το σύστημα Exmor και Exmor-R που η Sony είχε σκοπό να ενσωματώσει στους αισθητήρες που φέρουν οι καλύτερες ψηφιακές φωτογραφικές και βιντεοκάμερές της.
Εν τέλει, ωστόσο, διαψευστήκαμε - και... χαιρόμαστε γι' αυτό: το σύστημα της Sony, ειδικά το Exmor-R, αληθινά "κάνει δουλειά" και μάλιστα με τρόπο ολοφάνερο. Μετά από την επαφή μας λοιπόν τόσο με την φωτογραφική Alpha A500, όσο και την βιντεοκάμερα HandyCam CX505ΕV - η πρώτη αξιοποιεί το Exmor, η δεύτερη το Exmor-R - θεωρήσαμε πως έχει όντως ενδιαφέρον για το κοινό του αθηνόραμαdigital.gr μία μικρή επεξήγηση σχετικά με την τεχνολογία αυτή. Πώς λειτουργεί και τί σημαίνει η χρήση του για τον ερασιτέχνη κάτοχο μιας ψηφιακής φωτογραφικής ή βιντεοκάμερας, σε καθημερινές, συνηθισμένες συνθήκες και πάντοτε μιλώντας πρακτικά;
Και στις δύο αυτές τεχνολογίες, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η λειτουργία του αισθητήρα που διαθέτει κάθε ψηφιακή φωτογραφική ή βιντεοκάμερα. Πρόκειται για το τμήμα εκείνο της συσκευής το οποίο διαχειρίζεται το φως που εισέρχεται μέσα από το φακό: το δέχεται σε ειδική επιφάνειά του και στη συνέχεια το διοχετεύει στο συνοδευτικό υπόστρωμα των φωτοδιόδων, ώστε αυτό να συνεχίσει την πορεία του προς το τμήμα που θα μετατρέψει σε pixel την πληροφορία η οποία συνθέτει μία φωτογραφία ή ένα καρέ κίνησης. Ο αισθητήρας στα περισσότερα προϊόντα του είδους βρίσκεται πίσω από το "στρώμα" μεταλλικών στοιχείων (κυκλωμάτων) που είναι απαραίτητα για τη διαδικασία αυτή. Ως εδώ, καλά. Αλλά... γίνεται και καλύτερα.