Αυτό που έχει κάνει η Sony με την τεχνολογία Exmor/Exmor-R είναι είτε να βελτιώσει σημαντικά είτε να αλλάξει εντελώς τη δομή του τμήματος εκείνου της κάμερας (φωτογραφικής ή βιντεοκάμερας) που συλλαμβάνει το φως και το μετατρέπει σε μορφή κατάλληλη για ψηφιοποίηση. Στην περίπτωση του Exmor, που χρησιμοποιείται στις φωτογραφικές DSLR, η ιαπωνική εταιρεία χρησιμοποίησε στα κυκλώματα χαλκό αντί για αλουμίνιο. Το αποτέλεσμα; Μεγάλη μείωση στο πάχος στο "στρώματος" αυτού των κυκλωμάτων, έτσι ώστε πολύ περισσότερη οπτική πληροφορία να φτάσει στην φωτοευαίσθητη επιφάνεια του αισθητήρα, καθώς λιγότερο φως εμποδίζεται από τα μεταλλικά στοιχεία τους.
Περισσότερο ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει η προσέγγιση του Exmor-R, αν μη τί άλλο επειδή... φέρνει "τα πάνω κάτω". Κυριολεκτικά. Η Sony άλλαξε τη δομή του αισθητήρα έτσι, ώστε η φωτοευαίσθητη επιφάνειά του και οι φωτοδίοδοι να βρίσκονται πάνω από το στρώμα των μεταλλικών κυκλωμάτων και όχι κάτω από αυτό. Προφανές αποτέλεσμα; Ακόμη περισσότερη οπτική πληροφορία αξιοποιείται, αφού το φως δεν εμποδίζεται πρακτικά καθόλου από το στρώμα των μεταλλικών κυκλωμάτων. Φυσικά οι συσκευές που αξιοποιούν το Exmor-R έπρεπε να επανασχεδιαστούν εσωτερικά για να επιτρέψουν διαφορετική διαδρομή του φωτός προς τον αισθητήρα, αλλά... μέσα στο πρόγραμμα (της εξέλιξης) είναι κι αυτά!
Και οι δύο τεχνολογίες έχουν εμφανέστατη επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα, είτε μιλάμε για φωτογραφία είτε για video. Το Exmor στις DSLR είχε "κάνει πρεμιέρα" στο κορυφαίο μοντέλο της Sony για το 2009, την Alpha Α850, την οποία δυστυχώς δεν είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε. Η ιαπωνική εταιρεία όμως βελτίωσε τις διαδικασίες παραγωγής της ώστε και εισαγωγικά μοντέλα DSLR, όπως οι Α500 και Α550 (και η πιο πρόσφατη Α450), να αξιοποιούν την ίδια τεχνολογία. Έτσι, η αυξημένη φωτοευαισθησία της Α850, η μείωση του θορύβου σε κακές συνθήκες φωτισμού, αλλά και η ικανότητα λήψης περισσότερων καρέ ανά δευτερόλεπτο, είναι πια στη διάθεση καταναλωτών που μπορούν να διαθέσουν πολύ λιγότερα χρήματα.