Sony Xperia Z3

Ανταγωνιστικό σε όλα, εν πολλοίς εξελικτικό

Οι προσπάθειες βελτίωσης εκ μέρους της Sony για το Z3 σε σχέση με το Ζ2 "κάνουν διαφορά" στο πλαίσιο καθημερινής χρήσης σε δύο κυρίως τομείς. Ο ένας είναι ο πολύ σημαντικός της αυτονομίας: από το ίδιο πρακτικά hardware οι Ιάπωνες έχουν καταφέρει να αποσπάσουν σχεδόν έξι ώρες περισσότερης λειτουργίας (!), με το Ζ3 να είναι πλέον απόλυτα ικανό να "αντέξει" ολόκληρη ημέρα κανονικής έως έντονης χρήσης. Ο άλλος είναι αυτός της εγγραφής video σε υπερυψηλή ευκρίνεια (εικόνα 4Κ), η οποία είναι σαφώς ομαλότερη και περισσότερο προβλέψιμη τώρα. Και οι δύο τομείς σχετίζονται με software, ευελπιστούμε λοιπόν πως όταν η Sony καταστήσει διαθέσιμη την αναβάθμιση των Ζ2 και Ζ3 σε Android 5.0, οι κάτοχοι του Ζ2 θα επωφεληθούν των βελτιώσεων αυτών.

Στα υπόλοιπα: κανένα παράπονο, αλλά και κανένας αληθινός λόγος για... πάρτι. Το Ζ3 όσον αφορά στην ταχύτητα χειρισμού αποδίδει όπως όλα τα φετινά κορυφαία smartphones που βασίζονται στο Android (ούτε σε αυτό διακρίναμε κάποια διαφορά λόγω των 3 GB μνήμης που ενσωματώνει σε αντίθεση με τα περισσότερα ανταγωνιστικά του). Οι φωτογραφίες που συλλαμβάνει παραμένουν οι συνολικά καλύτερες σε σχέση με τα Samsung Galaxy S5, LG G3 και HTC One M8, ο ήχος που μπορεί να αποδώσει συγκρίνεται μόνο με του τελευταίου, η σύνδεση με το Internet ή/και άλλες συσκευές μέσω Wi-Fi και Bluetooth είναι από τις ταχύτερες που έχουμε συναντήσει. Σε τυπικά σενάρια χρήσης και για τα "απλά και καθημερινά", ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι που να διαχωρίζει το Ζ3 από τα προαναφερθέντα ανταγωνιστικά του Androidή. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Κάτι που το Z3 προσφέρει, πάντως, το οποίο ο ανταγωνισμός δεν προσφέρει, είναι η δυνατότητα να παίζει κανείς στην οθόνη του games του PlayStation4 μέσω της λειτουργίας Remote Play και χειριστηρίου DualShock4. Αυτό είναι όντως ενδιαφέρον στοιχείο - αρκεί η σύνδεση του PS4 με τον router όπου υπάγεται, στον οποίο θα πρέπει να υπάγεται και το Z3, να είναι ενσύρματη και όχι ασύρματη (ειδάλλως οι καθυστερήσεις καθιστούν τον χειρισμό ανακριβή). Για την σωστή "προσαρμογή" του Z3 στο DualShock4 η Sony πωλεί ειδικό αξεσουάρ - κάτι που μετατρέπει αυτό ή άλλα της smartphones σε ένα είδος... PS Vita με ακόμη καλύτερη οθόνη και χειρισμό χωρίς συμβιβασμούς.

Πέραν αυτού του ρόλου "συσκευής επέκτασης" που μπορεί να παίξει το Z3 για το PS4, ωστόσο, είναι δύσκολο να το χαρακτηρίσει κανείς ως αδιαμφισβήτητα καλύτερο του ανταγωνισμού. H τιμή πώλησής του, δε - τυπικά στα €699 αλλά μπορεί να βρεθεί και σημαντικά φθηνότερα - δεν τού προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα έναντι των συσκευών που προαναφέραμε, αφού όλες κινούνται στο ίδιο περίπου επίπεδο κόστους. Ανάγεται, λοιπόν, σε θέμα προσωπικού γούστου η επιλογή ανάμεσα στο Z3 και τα S5, M8 και G3, με την "πλάστιγγα" να γέρνει προς το μέρος του μόνο λόγω αυξημένης αυτονομίας και "ειδικής σχέσης" με το PS4. Οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital που κρίνουν ως σημαντικά πλεονεκτήματα, όμως, αυτά τα δύο... ξέρουν τί να κάνουν!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ