Sony Xperia Z Ultra

Μεγάλο σε όλα, ολοφάνερα για λίγους

Παράπονο, ωστόσο, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να έχει κανείς από τη γενικότερη λειτουργία του Z Ultra: ενσωματώνοντας πολύ γρήγορο επεξεργαστή 4 πυρήνων και 2 GB μνήμης λειτουργίας, το νέο Xperia δεν "τρέχει" απλώς, αλλά "πετάει" με Android 4.2 (αυτές τις μέρες περιμένουμε την αναβάθμιση σε 4.3 ενώ αναμένουμε επιβεβαίωση για την 4.4). Ο αποθηκευτικός χώρος που προσφέρει είναι ένα μικρό "θέμα", καθώς από τα 16 GB τα 11 μόνο είναι αξιοποιήσιμα, αλλά η θύρα ανάγνωσης καρτών μνήμης microSD επιτρέπει την επέκτασή του κατά έως και 64GB ακόμη αν ο χρήστης το επιθυμεί. Στα ευκόλως εννοούμενα όχι μόνο η πολύ γρήγορη σύνδεση 4G και Wi-Fi, αλλά και λειτουργίες όπως οι MHL και USB OTG, που επιτρέπουν τη σύνδεση του Z Ultra με τηλεοράσεις και αποθηκευτικά μέσα αντίστοιχα.

Απλώς ενδιαφέροντα - όχι αξιοσημείωτα - αποτελέσματα λάβαμε και από τις δύο κάμερες που ενσωματώνει το Z Ultra. H κύρια των 8 Megapixel παραδόξως δεν υποβοηθάται από flash (ίσως για να κρατηθεί σε τόσο λεπτό προφίλ η συσκευή;) και ως εκ τούτου σε αντίξοες συνθήκες φωτισμού προσφέρει αποτελέσματα μέτρια. Στις συνηθέστερες συνθήκες, ωστόσο, οι φωτογραφίες είναι αξιοπρεπείς, όπως και το video που συλλαμβάνεται σε υψηλή ευκρίνεια και στα 30 καρέ/δευτερόλεπτο. Η κάμερα της πρόσοψης είναι των 2 Megapixel και όχι του ίδιου επιπέδου, φυσικά, όμως και από αυτήν τα αποτελέσματα δεν απογοήτευσαν βάσει (χαμηλών) προσδοκιών. Και στις δύο περιπτώσεις είναι σαφές πως το συνοδευτικό software σύλληψης της Sony διευκολύνει τα πράγματα... με την προϋπόθεση να το "αφήσει ανέγγιχτο" κανείς στην προεπιλογή Superior Auto - γιατί αν "μπλεχτεί" με πληθώρα άλλων ρυθμίσεων, θα πρέπει να έχει... background φωτογράφου για να κάνει κάθε φορά τις σωστές επιλογές!

Δύο τελευταία στοιχεία που θα πρέπει να ληφθούν στα υπ' όψιν αφορούν στην αυτονομία και την τιμή πώλησής του. Η πρώτη, με τόσο μεγάλο το μέγεθος της συσκευής συνολικά, θα περίμενε πως θα είναι αντίστοιχα μεγάλη (ενσωματώνοντας μπαταρία ικανότερη του συνηθισμένου δηλαδή). Πρακτικά αυτό δεν επιβεβαιώνεται, καθώς η τεράστια οθόνη και ο πολύ γρήγορος επεξεργαστής είναι ολοφάνερα ενεργοβόρα. Όσον αφορά στην τιμή πώλησης, δε; Από μία οπτική γωνία αυτά τα €749 φαντάζουν λογικά ως κόστος, αν σκεφτεί κανείς πως smartphones με λιγότερο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά κοστίζουν τόσο ή περισσότερο. Δεν παύει, ωστόσο, αυτό το ποσό να είναι από μόνο του υψηλό, πράγμα που σημαίνει πως μικρό ποσοστό του κοινού μπορεί να το διαθέσει εξ αρχής. Αν σε αυτό το μικρό ποσοστό προσπαθήσει κανείς να εντοπίσει εκείνους (γιατί... εκείνες πολύ δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε με τόσο μεγάλη συσκευή ανά χείρας!) που έχουν απτούς, σημαντικούς λόγους να προτιμήσουν ένα κινητό "σχεδόν tablet", καταλήγει σε ένα πολύ μικρό group υποψήφιων καταναλωτών. Και... κακά τα ψέματα. Όποιος ανήκει σε αυτό το πολύ, πολύ, πολύ μικρό group ανθρώπων, το γνωρίζει ήδη, σωστά; Ε, ναι!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ