Wind/ZTE Blade

Smartphone, επιτέλους προσιτό

Εκπτώσεις δεν έχουν γίνει ούτε στον εξοπλισμό του Blade ως κινητού αυτού καθ' αυτού. Εκμεταλλεύεται τα δίκτυα 3/3.5G για ταχύτατη αποστολή και λήψη data, προσφέρει διασύνδεση Wi-Fi και Bluetooth, συνδέεται με Η/Υ μέσω USB για μεταφορά των δεδομένων του χρήστη, ενσωματώνει δέκτη GPS και ραδιοφώνου. Στα σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο η θύρα για κάρτες μνήμης microSD (περιλαμβάνεται μία των 2GB και δέχεται έως 32 GB), όσο και οι αισθητήρες εγγύτητας και κατεύθυνσης. Η μπαταρία του είναι παραπάνω από αρκετή για αυτονομία μιας εργασιακής μέρας, ενώ η ποιότητα λήψης στις τηλεφωνικές κλήσεις ήταν άκρως ικανοποιητική και δεν προβλημάτισε σε καμία περίπτωση, μετά από πολυήμερη δοκιμή σε διάφορες τοποθεσίες και συνθήκες.

Το Blade στηρίζεται στην έκδοση 2.1 του λειτουργικού Android, τη γνωστή με το κωδικό όνομα Eclair, η οποία δεν είναι η πιο πρόσφατη που έχει κυκλοφορήσει η Google - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κινητό έχει οποιουδήποτε είδους πρόβλημα στη χρήση του. Είναι, άλλωστε, αναβαθμίσιμο στη νεότερη έκδοση, την 2.2 ή γνωστή ως Froyo, και η ZTE διαβεβαιώνει πως το σχετικό λογισμικό θα είναι διαθέσιμο σύντομα, ίσως και μέσα στο έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναβάθμιση αυτή ανεπίσημα... "κυκλοφορεί ελεύθερη" στο Web και μια σχετική αναζήτηση όχι μόνο θα την φανερώσει, αλλά θα επιβεβαιώσει πως το Blade βελτιώνεται σημαντικά σε όλους τους τομείς μετά την εγκατάστασή της. Δεν το αποτολμήσαμε πριν ολοκληρώσουμε τη σχετική παρουσίαση, σε μερικές μέρες όμως...!

Πού έχουν γίνει, λοιπόν, οι συμβιβασμοί που - θεωρητικά - η τιμή των €159 επιβάλλει σε ένα smartphone; Εκεί είναι το άξιο απορίας: σε τίποτε αληθινά ουσιαστικό! Ναι, ο επεξεργαστής του Blade δεν είναι τελευταίας εσοδείας και, ως εκ τούτου, στη χρήση το κινητό της ZTE δεν κάνει τίποτε που θα δώσει λόγο ανησυχίας στο iPhone 4. Δεν παύει όμως ν' ανταποκρίνεται χωρίς ιδιαίτερες καθυστερήσεις και να προσφέρει κάθε λειτουργία του με άνεση. Η κάμερά του, επίσης, είναι μάλλον συμπληρωματική των δυνατοτήτων του: στα 3.2 Megapixel και με περιορισμένες από το software λειτουργίες εστίασης, είναι κατάλληλη μόνο για απλά πράγματα και σίγουρα όχι για εγγραφή video. Αλλά, ειλικρινά, αυτά είναι όλα: ως κινητό Android, το Blade κάνει πολλές άλλες προτάσεις της κατηγορίας να φαίνονται αναίτια ακριβές... κι αυτό μιλά από μόνο του.

Ολοκληρώνοντας, λοιπόν: είναι το κινητό της ZTE η "ευκαιρία της χρονιάς" που η τιμή των €159 υποννοεί; Παραδόξως... ναι! Στη συγκεκριμένη περίπτωση όχι μόνο "αγοράζει κανείς πολύ κινητό για τα λεφτά του", αλλά έχει επιτέλους την ευκαιρία να έλθει σ' επαφή με την πολυπόθητη κατηγορία των smartphones χωρίς να κάνει μεγάλη, ριψοκίνδυνη χρηματική επένδυση. Το Blade είναι ιδανικό ως ξεκίνημα για το κοινό που δεν έχει εξοικειωθεί, και θέλει να το κάνει, με τη διαχείριση και χρήση πρόσθετων εφαρμογών στο κινητό του. Είναι ακόμη και η... δικαιολογία που ζητούσαν πολλοί για να αποκτήσουν ένα κινητό με Android, ακόμη κι αν έχουν ήδη άλλο smartphone. Η Wind μάλιστα - η οποία διαθέτει το Blade κατ' αποκλειστικότητα στο δίκτυό της - το προσφέρει και δωρεάν σε συνδυασμό με οικονομικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για να το εκμεταλλεύονται. Κι άντε να βρεις λόγο να παραμείνεις σε...dumbphone, μετά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ