Από πλευράς επεξεργαστικής δύναμης, είναι ολοφάνερο πως το iPad Pro... μπορεί και παραμπορεί ν' αναλάβει "επαγγελματικά βάρη" - ό,τι κι αν προσπαθήσαμε να κάνουμε για να το "καταπιέσουμε ψυχολογικά", δεν φάνηκε να το πτοεί. Επεξεργασία κειμένου (Word), επεξεργασία εικόνας (Pixelmator), και τα δύο μαζί, Powerpoint και Excel ξεχωριστά και μαζί, ακόμη και μοντάζ σε video υψηλής ευκρίνειας (iMovie), όλα τα ανέλαβε και τα έφερε σε πέρας χωρίς καμία ουσιαστική καθυστέρηση. Το πρόβλημα δεν ήταν αυτό - ήταν το όλο περιβάλλον εργασίας που επιτρέπει (ή μάλλον δεν επιτρέπει...) η Apple να έχει κανείς με το iOS 9. Από την ιδιότροπη και άβολη διαχείριση αρχείων μέχρι την αδυναμία αξιοποίησης περισσότερων των δύο εφαρμογών παράλληλα (που και όταν είναι ενεργές δίπλα-δίπλα δεν προσφέρουν την ίδια άνεση χρήσης με την πλήρους οθόνης μορφή τους), το iOS 9 υπενθυμίζει σε κάθε βήμα το τελικά αυταπόδεικτο: άλλο tablet, άλλο Η/Υ. Όσο καλό κι αν είναι το ένα, είναι μάταιο να προσπαθεί κανείς να το χρησιμοποιήσει σαν να ήταν το άλλο.
Όταν όλα έχουν ειπωθεί, το πρόβλημα βρίσκεται στη διαφορά φιλοσοφίας ανάμεσα σε ένα λειτουργικό σύστημα φορητών συσκευών κι ένα λειτουργικό σύστημα προσωπικών υπολογιστών. Το πρώτο συνήθως κρατά την προσοχή του χρήστη στραμμένη σε ένα πράγμα κάθε φορά, σε ένα ενεργό app στην ουσία. Έτσι ξεκίνησε το iOS στα iPhone και με τα iPad δεν άλλαξε. Αυτός όμως δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο μεγάλο ποσοστό των επαγγελματιών έχει συνηθίσει να δουλεύει - αντιθέτως, αυτός χαρακτηρίζεται συνήθως από το "κάνω πολλά πράγματα ταυτόχρονα" το οποίο δεν είναι εφικτό σε κανένα iPad, ούτε και στο Pro. Μπορούμε να φανταστούμε σενάρια χρήσης όπου επικεντρωμένος κάποιος σε ένα μόνο πράγμα - π.χ. την συγγραφή κειμένου, το σχέδιο με πενάκι πάνω στην οθόνη, τη σύνθεση μιας μελωδίας - σε ένα μόνο app, μπορεί να είναι παραγωγικός και αποδοτικός με ένα iPad Pro. Αλλά μόνο έτσι. Ακόμη και για... δύο λεπτά "να τσεκάρει" κανείς π.χ. e-mail ή Twitter, να χρειαστεί να ανοίξει ένα δεύτερο αρχείο, να προσπαθήσει να εισάγει στο υπό επεξεργασία αρχείο υλικό από κάπου αλλού, η ψευδαίσθηση της άνετης χρήσης χάνεται.
Έπειτα είναι και οι αμιγώς... πρακτικοί λόγοι που δεν μάς επιτρέπουν να δηλώσουμε απόλυτα ικανοποιημένοι με την "Pro" πλευρά του iPad Pro. Το μεγάλο tablet της Apple δεν είναι τόσο εύκολο στη μεταφορά όσο τα μικρότερα (κατά βάση με τόση επιφάνεια οθόνης μόνο τσάντα εμπιστευόμαστε για την προστασία του - ούτε καν θήκη). Προκειμένου ν' αξιοποιηθεί για δουλειά χρειάζεται είτε ασύρματο πληκτρολόγιο είτε πενάκι - έξτρα κόστη, έξτρα συσκευές να μεταφέρει και να φορτίζει κανείς. Για να αξιοποιηθεί στα τυπικά σενάρια χρήσης "γραφείου" που ακολουθούμε κι εμείς, χρειάζεται στηρικτικό και επίπεδη επιφάνεια για να τοποθετηθεί: η πληκτρολόγηση... "στα γόνατα" ή "ξάπλα στον καναπέ" εκ των πραγμάτων δεν είναι εφικτή. Στην όλη "εξίσωση", δε, συνυπολογίζεται και ο παράγοντας της αυτονομίας, ο οποίος στο iPad Pro διαπιστώσαμε πως καταφέρνει να είναι θετικός και... αρνητικός ταυτόχρονα: από τη μία πλευρά το μεγάλο tablet της Apple αγγίζει το πασίγνωστο δεκάωρο, από την άλλη... χρειάζεται το μισό χρόνο από αυτόν για να ξαναφορτίσει!
Τα παραπάνω, διαπιστωμένα σε μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά από πολύ πειραματισμό, μάς καθιστούν διστακτικούς να προτείνουμε το iPad Pro "για σοβαρή δουλειά" - ως συσκευή δηλαδή με την οποία θα είναι παραγωγικός κανείς επί σειρά ωρών χρησιμοποιώντας αποκλειστικά αυτήν. Μπορούμε, όμως, να το φανταστούμε άνετα ως "συνοδευτική" επαγγελματική συσκευή (όχι την κύρια μα βοηθητική με συγκεκριμένους ρόλους) που παράλληλα θα καλύψει οποιαδήποτε απαίτηση, όσο υψηλή κι αν είναι, σε όλες τις άλλες μη επαγγελματικές χρήσεις, από την ενημέρωση και την επικοινωνια έως την ψυχαγωγία. Είναι... μάταιο, άλλωστε, να αρνηθεί κανείς πως αυτό είναι το πλέον εντυπωσιακό και απολαυστικό iPad για "χαλαρή" χρήση - και μόνο η... "χορταστική" οθόνη του εξασφαλίζει κάτι τέτοιο εξ ορισμού.
Καταλαβαίνουμε, πάντως, ότι με κόστος που ξεκινά από τα €1000 (και το εισαγωγικό αυτό μοντέλο των 32GB αποθηκευτικού χώρου το αντιπροτείνουμε) η απόκτησή του με αυτούς τους όρους φαντάζει ως πολυτέλεια. Για πολλούς από μας, είναι. Για όσους τα χρήματα δεν αποτελούν, ωστόσο, θέμα, το iPad Pro είναι το πλέον ποθητό tablet της αγοράς αυτή τη στιγμή. Αν έχουν και συγκεκριμένες επαγγελματικές χρήσεις γι' αυτό... ακόμη καλύτερα!
Βαθμολογία: 9 αστεράκια