Ακρογωνιαίος λίθος στην δοκιμή μας - όπως σε κάθε αντίστοιχη κατάσταση - ήταν η συσκευή που "δίνει Internet" στο σπίτι, το modem/router δηλαδή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση στηριχθήκαμε στο Speedport Plus, την συσκευή που η COSMOTE προσφέρει δωρεάν με κάθε νέα ευρυζωνική σύνδεση. Αυτή είναι σαφώς καλύτερη τόσο σε σχέση με την προκάτοχό της (Speedport W724V) όσο και σε σχέση με αντίστοιχες άλλων κατασκευαστών που είχε αξιοποιήσει η COSMOTE στο παρελθόν (π.χ. ZTE), ειδικά ως προς την λειτουργία της ως κόμβος ασύρματης διασύνδεσης. Σε γραμμή τεχνολογίας VDSL/50 καταγράψαμε ταχύτητες της τάξης των 49.5 Mbps για λήψη δεδομένων και 4.9 Mbps για αποστολή (πολύ κοντά στις θεωρητικές μέγιστες δηλαδή) και με την σύνδεση έτοιμη, προχωρήσαμε στο επόμενο βήμα: "μοίρασμα" σε όλο το σπίτι.
Οι πρώτες γρήγορες μετρήσεις μέσω tablet και smartphone έφεραν την πρώτη ευχάριστη έκπληξη: το Speedport Plus μπορεί να "δώσει Internet" ασύρματα σε όλο τον τέταρτο όροφο του σπιτιού χωρίς πρόβλημα, σε πολύ καλές μάλιστα ταχύτητες αν αξιοποιείται από το εκάστοτε κινητό, laptop ή tablet η ζώνη των 5 GHz (που υποστηρίζεται από το Plus ταυτόχρονα μ' αυτήν των 2.4 GHz) και η έκδοση Wi-Fi AC. Με νέα iPhone, iPad και δύο διαφορετικά laptop καταγράψαμε ταχύτητες λήψης δεδομένων της τάξης των 46 Mbps - κοινώς υπεραρκετά για δουλειά και παιχνίδι δίχως προβλήματα. Το Plus κάλυψε ακόμη και... τμήμα του τρίτου ορόφου (τον χώρο ακριβώς από κάτω του) με μικρότερη μεν ταχύτητα, περίπου το 60% της, αλλά και πάλι υπεραρκετή βέβαια.
Τα... δύσκολα άρχισαν όταν κάναμε δοκιμές στα δύο ακριανά δωμάτια του τρίτου ορόφου. Εκεί έγινε σαφές πως για να παραμείνουμε στο πλαίσιο του τέταρτου στόχου μας χρειαζόμασταν ενίσχυση του σήματος, οπότε γυρίσαμε πίσω στο Speedport Plus και σε πρίζα τοίχου κοντινή του συνδέσαμε το TP-Link Powerline AV600 Wi-Fi που μάς είχε προσφέρει η COSMOTE: αυτό παίρνει την Δικτυκή σύνδεση από το Speedport και, χρησιμοποιώντας το ηλεκτροδοτικό δίκτυο του σπιτιού (powerline) την μεταφέρει σε άλλο χώρο με κάποιες απώλειες μεν σε ταχύτητα, αλλά αξιόπιστα. Το ένα τμήμα του TP-Link AV600 συνθέθηκε σε πρίζα κοντά στο Plus και με καλώδιο Ethernet σε αυτό, ενώ το άλλο τμήμα σε πρίζα στο ένα από τα δύο ακριανά δωμάτια του τρίτου ορόφου.
Μετά από τον (πανεύκολο) συγχρονισμό των δύο τμημάτων το δεύτερο μεταμορφώθηκε σε σημείο ασύρματης πρόσβασης ικανό να προσφέρει Δικτυακή σύνδεση της τάξης των 43 Mbps - χαμηλότερη του "άμεσου" Wi-Fi στον τέταρτο όροφο αλλά και πάλι απολύτως κατάλληλη για χρήση από κινητά ή tablet. Το δεύτερο αυτό τμήμα του TP-Link AV600, μάλιστα, φέρει και δύο θύρες Ethernet για ενσύρματη σύνδεση, οπότε ο υπολογιστής γραφείου και ένα μικρό media player στο ίδιο αυτό ακριανό δωμάτιο συνδέθηκε στο Internet έτσι. Το διπλανό δωμάτιο καλύφθηκε από το ίδιο σημείο ασύρματης πρόσβασης με πολύ μικρή απώλεια στην ταχύτητα. Οι δύο από τους τέσσερις ορόφους έτοιμοι, λοιπόν, και μάλιστα με ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είχαμε θέσει ως στόχο για κάθε δωμάτιο. Καθόλου άσχημα!