banner

Kingston Predator PCIe SSD

Δίσκος αποθήκευσης, πιο... γρήγορος κι απ' τη σκιά του!

Από την Kingston μάς παραχωρήθηκε για αξιολόγηση το μοντέλο HyperX Predator των 480 GB, το οποίο δεν χάσαμε βεβαίως την ευκαιρία να τοποθετήσουμε στον ισχυρότερο Η/Υ που είχαμε διαθέσιμο: το BenchΒox του Αθηνόραμα Digital, το οποίο απαρτίζεται από ισχυρότατα υποσυστήματα ακριβώς για να επιτρέπει στα υπόλοιπα να... "αναπνέουν ελεύθερα". Αξιοποιήσαμε την υποδοχή M.2 του X99-A της Asus για να διαμορφώσουμε τον Predator ως δίσκο εκκίνησης και σε αυτόν εγκαταστήσαμε τα Windows 8.1. Μετά την ενημέρωσή τους και την εγκατάσταση των απαραίτητων μετροπρογραμμάτων, περάσαμε αμέσως στην αξιολόγηση: είναι όντως ο νέος SSD της Kingston διπλάσιας ταχύτητας σε σχέση με ήδη πολύ γρήγορους δίσκους, όπως ο καινούργιος HyperX Savage της ίδιας κατασκευάστριας;

Παραδόξως, ναι! Η Kingston αναγράφει στο επίσημο Web site της για τον συγκεκριμένο SSD ταχύτητα ανάγνωσης "έως και" 1400 MB το δευτερόλεπτο και ταχύτητα εγγραφής "έως και" 1000 ΜΒ το δευτερόλεπτο... και ο HyperX Predator όντως κινείται σε αυτό το επίπεδο των επιδόσεων. Αναλυτικά τα αποτελέσματα που λάβαμε:

ΑΤΤΟ Disk Benchmark: 306212/292637 (4KB), 1414292/914100 (8MB) ανάγνωση/εγγραφή
Crystal DiskMark (Sequential): 1348 MB/sec ανάγνωση, 1008 MB/sec εγγραφή
AS SSD (Total Score): 1394 (571 ανάγνωση + 544 εγγραφή)
I/OMeter (4K Random QD32): 157.340 (ανάγνωση), 118.224 (εγγραφή)
Αντιγραφή Windows 8.1 ISO Folder to Folder (3.3 GB): 8.7''


Αν εξαιρέσει κανείς τις - κατά βάση αναμενόμενα - χαμηλότερες επιδόσεις του Predator στην ανάγνωση κι εγγραφή πολύ μικρών αρχείων (μεγέθους 4 Κilobytes), οι οποίες κινούνται σχεδόν στο επίπεδο των "τυπικών" SSD SATA3, σε όλα τα υπόλοιπα η νέα πρόταση της Kingston προσέφερε αυτό που υποσχέθηκε: ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων πρακτικά διπλάσια από την αντίστοιχη των συνηθισμένων SSD 2.5 ιντσών, με πολύ χαμηλούς επίσης χρόνους αναζήτησης αρχείων και άκρως ικανοποιητικούς χρόνους στην σταθερή διαμεταγωγή μεγάλων αρχείων. Σε ορισμένες μετρήσεις ξεπέρασε... ακόμη και τους θεωρητικούς χρόνους της Kingston, πράγμα γενικώς σπάνιο. Πλέον εντυπωσιακός όλων, δε, παραμένει ο τρόπος με τον οποίο το BenchBox εκκινεί σε Windows 8.1: πιο πολλά δευτερόλεπτα (4.2) κάνει το εν λόγω PC στη διαδικασία του POST BIOS, παρά... στην εμφάνιση του desktop (3.9)!

Από την άλλη πλευρά, όπως είχαμε αναφέρει και στην εισαγωγή αυτoύ του άρθρου, υπάρχει λόγος που ο HyperX Predator είναι τόσο γρήγορος: με κόστος απόκτησης τα €299 για την έκδοση των 240 GB και τα €579 για την έκδοση των 480 GB (στις εκδόσεις με την κάρτα PCIx), ομολογουμένως δεν είναι φθηνός. Είναι όμως ο δίσκος SSD που ταιριάζει πιο πολύ από κάθε άλλον σε προσωπικούς υπολογιστές με άφθονη ισχύ, καθώς και ο δίσκος SSD που προτείνουμε σε οποιονδήποτε χρησιμοποιεί καθημερινά στα Windows πολλές και απαιτητικές εφαρμογές ταυτόχρονα ή παίζει PC games με πολύ μεγάλα αρχεία δεδομένων, mods κλπ. Η διαφορά στην αίσθηση με έναν "τυπικό" SSD (χρησιμοποιούσαμε στο κύριο PC μας μέχρι σήμερα έναν διόλου ευκαταφρόνητο Kingston HyperX 3K των 240 GB) δεν είναι αισθητή συνέχεια, όλη την ώρα, είναι όμως ολοφάνερη όταν το BenchBox αναλαμβάνει κάτι περίπλοκο και "θέλει να τρέξει": με τον HyperX 3K το έκανε διστακτικά, με τον HyperX Predator το κάνει "δίχως δεύτερη σκέψη". Αξίζει αυτό τα extra χρήματα; Κατά τη γνώμη μας... και με το παραπάνω!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner