Philips 231T

Τηλεόραση, monitor, μια χαρά

Δεν είναι όλα ρόδινα για την 231T, πάντως. Η οθόνη έχει θεωρητική φωτεινότητα στα 300 "κεράκια", όμως πρακτικά φαίνεται να αποδίδει σημαντικά λιγότερο, ενώ και τα 5 millisecond της ταχύτητας ανανέωσης της οθόνης είναι υπεραισιόδοξα, αν κρίνουμε από τα είδωλα που εντοπίσαμε στα τυπικά μας test με PC games όμως το Unreal Tournament 3 (συνάδελφοι στο εξωτερικό τα έχουν μετρήσει και στα 20 ms!). Πιο πολύ απ' αυτά, δε, θα μπορούσαν να ενοχλήσουν οι περιορισμένες γωνίες θέασης: εκεί κι αν είναι υπεραισιόδοξες οι θεωρητικές 170/160 μοίρες στον οριζόντιο και κάθετο άξονα, αφού μισό βήμα δεξιά ή αριστερά να κάνει κανείς από το κέντρο της οθόνης, αρχίζουν να αλλοιώνονται τα χρώματα. Για οθόνη που θα χρησιμοποιείται από ένα μόνο άτομο, αυτό δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο στις καθ' αυτό τηλεοράσεις - και την κατάσταση "σώζει" σε μεγάλο βαθμό η αυξημένη αντίθεση της 231Τ - αλλά και πάλι...

Η εκπομπή των ψηφιακών καναλιών στην Αττική δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, οπότε δεν είμασταν σε θέση να αξιολογήσουμε τον αποκωδικοποιητή ΜPEG4 που ενσωματώνει η 231Τ. Για την αξιολόγηση αυτή περιοριστήκαμε στα τρία ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ - σινε+, πρίσμα+ και σπορ+ - και το οπτικό αποτέλεσμα ήταν αυτό περίπου που περιμέναμε: όχι άσχημο, αλλά... αβάσταχτα τηλεοπτικής ποιότητας. Το σύστημα ψηφιακού ελέγχου της Philips είναι αρκετά καλό ώστε να αναβαθμίζει τις 576 πεπλεγμένες γραμμές σε 1080 προοδευτικές χωρίς να αλλοιώνει αντιαισθητικά την εικόνα, αλλά... μέχρι εκεί. Επειδή τα κανάλια της ψηφιακής τηλεόρασης θα αξιοποιούν το MPEG4, και όχι το MPEG2 της ΕΡΤ Ψηφιακής, ευελπιστούμε στα τέλη Ιουνίου να εισπράξουμε καλύτερη εικόνα από τα ιδιωτικά κανάλια. Αν και, φυσικά, αυτή δεν θα μπορεί να σταθεί ούτε κατά διάνοια δίπλα στην εικόνα από Blu-ray ή τα αρχεία video υψηλής ευκρίνειας που θα μπορεί κανείς να απολαύσει από PC ή PS3 στην ίδια οθόνη.

Τέλεια δεν είναι, λοιπόν, η 231T, όπως τέλειο δεν είναι και το 95% των προϊόντων οποιασδήποτε κατηγορίας και τιμής στην αγορά. Οι περιορισμένες γωνίες θέασης, τα χαμηλά "αντανακλαστικά" και η έλλειψη μιας δεύτερης θύρας HDMI είναι όλα δεδομένα. Το ερώτημα είναι: είναι οθόνη αρκετά καλή για... τα ευρώ της, αν συνυπολογίσει κανείς πως θα εκτελεί πιθανώς πολλαπλές αποστολές ως τηλεόραση και monitor; Σε αυτό μπορούμε να απαντήσουμε χωρίς πολλές περιστροφές θετικά αφού, στην τιμή των 230 ευρώ που διατίθεται, έχει τοποθετηθεί τόσο λογικά, όσο και τίμια. Στα χρήματα αυτά διατίθενται monitor στις ίδιες ή στις 24 ίντσες, χωρίς να προσφέρουν τις extra λειτουργίες της τηλεόρασης, ενώ - αντίστροφα - είναι μία από τις πιο προσιτές τηλεοράσεις που κυκλοφορούν σε αυτή τη διαγώνιο, χωρίς να υστερεί σε ποιότητα εικόνας από ακριβότερες. Πολύ καλή επιλογή, λοιπόν, αν ξέρει κανείς ακριβώς για τί την αγοράζει, πώς θα τη χρησιμοποιήσει και τί μπορεί να περιμένει από αυτήν. Ο νοών, νοείτω!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ