Sapphire Radeon 7950 HD

Κάρτα γραφικών; Για τα λεφτά της, η καλύτερη!

Στα άλλα στοιχεία λειτουργίας της συγκεκριμένης κάρτας γραφικών που αξιοποιήσαμε, δεν έχουμε περιθώριο για παράπονα. Οι νέες Radeon, άρα και η 7950, περιορίζουν τον εαυτό τους πάρα πολύ όταν τα Windows δεν χρειάζονται την επεξεργαστική τους δύναμη, οπότε και ελάχιστα ακούγονται - λιγότερο από ένα PS3 Slim, γύρω στα 30 decibel λοιπόν - και πολύ λιγότερο ρεύμα χρειάζονται (σε αδράνεια λιγότερα από 100 Watt). Σε πλήρη φόρτο ακούγονται σημαντικά πιο πολύ, φυσικά, και οι απαιτήσεις τους σε ρεύμα αυξάνονται ανάλογα (η μία 7950 αγγίζει τα 145 Watt και οι δύο τα 285), αλλά σε καμία περίπτωση σε επίπεδο ενοχλητικό ή παράλογο. Κάτι που δεν μπορούσαμε να πούμε για την προηγούμενη γενιά καρτών της AMD και σίγουρα της nVidia.

Σημαντικότερο στοιχείο που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη κάρτα γραφικών της Sapphire, ωστόσο (και κατ' επέκταση της AMD), είναι κατά τη γνώμη μας ο υψηλός δείκτης αξίας/κόστους. Ο λόγος είναι απλός: σε σχέση με την κορυφαία 7970, η 7950 είναι "τεχνητά" περιορισμένη και, έπειτα από λίγο πειραματισμό με το λογισμικό υπερχρονισμού, αυτό... φαίνεται. Ξεπεράσαμε το 1 GHz στην ταχύτητα πυρήνα και αγγίξαμε το 1.4 GHz στην ταχύτητα της μνήμης χωρίς κανένα "παρατράγουδο" - και κατά συνέπεια αποσπάσαμε πάνω από 15% ή και 20% καλύτερες επιδόσεις στις ίδιες μετρήσεις με αυτές που είχαμε πραγματοποιήσει αρχικά. Οι θερμοκρασίες και ο θόρυβος αυξήθηκαν προφανώς (και πάλι σε λογικά επίπεδα), όμως πλησιάσαμε στο επίπεδο μιας 7970... άβολα πολύ. Γι' αυτήν, δηλαδή, καθώς κοστίζει πάνω από €150 παραπάνω!



Από τα παραπάνω, δεν είναι δύσκολο να καταλήξει κάποιος στο ίδιο συμπέρασμα με μας: η 7950 HD, στην προκειμένη περίπτωση η υλοποίηση της Sapphire, είναι μία κάρτα γραφικών που ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στις επιδόσεις, τα χαρακτηριστικά και το κόστος. Δεν είναι... πάμφθηνη, αλλά προσφέρει παρόμοια ισχύ με τη "ναυαρχίδα" 7970 σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Δεν στερείται τίποτε σε λειτουργίες. Κι εξασφαλίζει σε όποιον PC gamer τη συνδυάσει μ ένα γρήγορο κεντρικό επεξεργαστή, το εξής απλό αλλά άκρως σημαντικό: ότι θα βλέπει παρελθόντα, παρόντα και μελλοντικά games όπως οι κάτοχοι του επόμενου PlayStation ή Xbox θα τα δουν... χρόνια αργότερα. Ε, λίγο το' χεις;

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ