Μισό λεπτό, μισό λεπτό! Πριν αρχίσουν να πιστεύουν οι φίλοι και φίλες του Αθηνόραμα Digital πως ακολουθούμε τη γνωστή τακτική των τίτλων με αποχρώσεις... σεξουαλικών υποννοούμενων, διευκρινίζουμε. Αναφερόμαστε στις ίντσες της διαγώνιου σε μία οθόνη σύγχρονης συσκευής. Και δη φορητής. Και ναι, μετά από όσα επιδείχθηκαν στη γερμανική έκθεση της IFA 2011 την περασμένη εβδομάδα, δηλώνουμε ελαφρώς... μπερδεμένοι: υπάρχει τελικά κάποια λογική στον τρόπο χρήσης μιας συσκευής με οθόνης αφής; Ή... "ό,τι να' ναι", με την έννοια πως "δοκιμάζουμε τα πάντα και ό,τι πετύχει, χωρίς μελέτη και πλάνο κανένα;"
Γινόμαστε συγκεκριμένοι. Αρχικά είχαμε τα smartphones, των οποίων οι οθόνες ίσως μάς φαίνονταν μεγάλες στις 3.2 ή 3.5 ίντσες για ένα διάστημα, μέχρις ότου καταλάβαμε ότι όντως τόση πρέπει να είναι η διαγώνιός τους ώστε να έχει νόημα ο χειρισμός με αφή. ΟΚ. Μετά ήλθαν τα λίγο μεγαλύτερα κινητά με οθόνες 4 ιντσών, μετά κυκλοφόρησαν στο εξωτερικό - όχι τυχαία, στις ΗΠΑ - κινητά με οθόνες 5 ιντσών (!), ενώ οι δημοσιογράφοι του χώρου σε απόπειρα... χιούμορ διέκριναν και νέα προϊοντική κατηγορία, τα tabletphones (!!!), τα οποία "σταθεροποιήθηκαν" στις 4.0 - 5.5 ίντσες. Κάναμε πλάκα για λίγο με αυτά, αλλά τα αποδεχθήκαμε ως επιλογή για εκείνους που δεν έχουν πρόβλημα με την γνωστή... "παντόφλα στο αυτί" και προτιμούν την πιο μεγάλη επιφάνεια αφής. Θέμα γούστου.
Από την άλλη, είχαμε συζητήσεις επί συζητήσεων σχετικά με το ιδανικό μέγεθος ενός tablet. Τα δύο iPad της Apple επέμειναν στις 9.7 ίντσες και, αποδεδειγμένα, αυτή η διαγώνιος "δουλεύει". Τα tablet με Android επέλεξαν να "ανέβουν" στις 10.1 ίντσες (σε αναλογίες οθόνης 16:9), κάτι που θεωρήσαμε επίσης λογικό. Και μετά; Μετά κάποιοι κατασκευαστές θεώρησαν πως, αφού η Apple δεν θα κυκλοφορήσει κατά τα φαινόμενα tablet κάτω των 9.7 ιντσών, καλό είναι να καλύψουν εκείνοι το "κενό στην αγορά" που εύστοχα ή όχι διακρίνουν. Έτσι εμφανίστηκαν τα tablet των 7 ιντσών, πρόσφατα και μερικά των 8.9 ιντσών. Ναι, αλλά πόση διαφορά στη χρήση μπορεί να έχει ένα tablet με 7ιντση και ένα tablet με 8.9ιντση οθόνη; Κι ένα με 8.9ιντση σε σχέση με μία των 9.7 ιντσών; Ακριβώς!
Στο πλαίσιο της IFA 2011, δε, είχαμε νέες προσθήκες στο... remix. Κάποιοι από τους προαναφερθέντες κατασκευαστές ίσως θεώρησαν πως η αγορά των tablets και των smartphones έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ωριμότητας, που "μας παίρνει" να διακρίνουμε και υποκατηγορίες στη χρήση τους - άρα και διαφορετικές διαγωνίους στις οθόνες τους. Ανακοινώθηκε, λοιπόν, tablet με οθόνη 7.7 ιντσών (ούτε 7 αλλά ούτε και 8.9), ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε και smartphone με οθόνη 5.3 ιντσών! Υποτίθεται ότι το πρώτο θα είναι καταλληλότερο για πιο πολλά πράγματα, με... 0.7 της ίντσας διαφορά, κι ότι το δεύτερο είναι καταλληλότερο π.χ. για σημειώσεις ή άλλα χρηστικά, παραμένοντας (οριακά) κινητό τηλέφωνο. Μεταβαίνοντας λοιπόν από smartphones σε tablets και από τη μικρότερη διαγώνιο στη μεγαλύτερη, αυτή τη στιγμή έχουμε στην αγορά φορητά προϊόντα με οθόνες ιντσών: 2.8, 3.0, 3.2, 3.5, 4.0, 4.3, 4.7, 5.0, 5.3, 7.0, 7.7, 8.9, 9.7 και 10.1!
Σε περίπτωση που κάποιοι και κάποιες θα το θέσουν ως επιχείρημα, ναι: βεβαίως επιθυμούμε να πειραματίζονται οι κατασκευαστές με διαφορετικές παραλλαγές παρόμοιων προϊόντων. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να τελειοποιήσουν τις προτάσεις τους και ν' ανακαλύψουν τί ακριβώς "δουλεύει" για το μεγαλύτερο ποσοστό του ευρύτερου κοινού. Αυτά για τα οποία συζητάμε, όμως, δεν είναι πειραματισμός. Είναι το είδος των επιλογών που δεν έχουν προέλθει από έρευνα, αλλά από τα τμήματα marketing. Δεν στηρίζονται σε λογική βάση, αλλά στο... "γιατί μπορούμε". Και είναι σχεδόν βέβαιο πως αρκετά ή πολλά από αυτά τα "ημίμετρα" προϊόντα δεν θα επιτύχουν εμπορικά - φέρνοντας παράλληλα σύγχυση ακόμη μεγαλύτερη, σ' ένα κοινό που ήδη δεν αντιλαμβάνεται σε ικανοποιητικό βαθμό τις επιλογές του. Ας επικεντρωθούν όλοι οι κατασκευαστές στην κυκλοφορία 2 ή 3 μοντέλων ικανών να προσφέρουν σκληρό ανταγωνισμό στα iPhone και iPad... και οι διαφορές μεγέθους ίντσας μπορούν να περιμένουν, για τη μέρα που όλοι θα έχουμε από δύο tablet και τρία smartphones ο καθένας. Ε, μα!