Μετά από μήνες αξιόπιστων ή λιγότερο αξιόπιστων διαρροών, συζητήσεων και θεωριών για την επόμενη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος, του Android, η Google αποκάλυψε σε σχετική συνέντευξη Τύπου χθες τα σχέδιά της με λεπτομέρεια. Το κωδικά ονομαζόμενο "Ιcecream Sandwich" είναι και επίσημα πλέον το Android 4.0: η καινούργια έκδοση του λειτουργικού της για smartphones και tablets που ενοποιεί τις δύο σήμερα υπάρχουσες (2.3.5 για τα πρώτα και 3.0.5 για τα δεύτερα) και φέρνει στο προσκήνιο πάρα πολλές προσθήκες και βελτιώσεις. Καιρός ήταν, λέμε εμείς, καθώς το νέο iOS 5 είναι εντυπωσιακά πλήρες και καλύτερο από ποτέ, ενώ τα ολοκαίνουργια Windows Phone 7.5 αποδεικνύονται εξαιρετική εναλλακτική πρόταση για διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του κοινού.
Το Android 4.0, σε πρώτη φάση, επιδιώκει να διορθώσει τα κακώς κείμενα των σημερινών εκδόσεων. Με άλλα λόγια: καθιστά το όλο γραφικό περιβάλλον επικοινωνίας του περισσότερο ομοιογενές από το... "ό,τι να' ναι" που βλέπουμε σήμερα ακόμη και στα καλύτερα smartphones, καθιερώνει νέες και ρυθμίσιμες θέσεις για εφαρμογίδια (widgets) και συντομεύσεις στην κεντρική οθόνη, επιτρέπει τη δημιουργία και διαχείριση φακέλων (folders) για εφαρμογές και όχι μόνο, ενώ αξιοποιεί μία νέα, χαρακτηριστική και καλοσχεδιασμένη, γραμματοσειρά συστήματος. Όλα τα παραπάνω μαζί χαρίζουν στο νέο Android εικόνα σαφώς περισσότερο φροντισμένου λειτουργικού. Ας μην ξεχνάμε, δεν είναι λίγοι όσοι δικαίως υποστηρίζουν ότι ένας από τους βασικούς λόγους επιτυχίας του iOS είναι η καλαισθησία, η ομοιογένεια και η κατανοητή λογική της λειτουργίας του.
Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά τα οποία θα αλλάξουν σε σημαντικό βαθμό και τις συσκευές που θα στηρίξει το Android 4.0. Για παράδειγμα, όλα τα βασικά πλήκτρα χειρισμού - πίσω, πάνω, κεντρική οθόνη κλπ. - έχουν πλέον ενταχθεί στο γραφικό περιβάλλον: αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η επόμενη γενιά smartphones με Android είναι πολύ πιθανό να μην έχει κανένα μηχανικό πλήκτρο πέραν αυτού της ενεργοποίησης (τα tablet βρίσκονται ήδη σε αυτό το σημείο). Το πλήκτρο "Menu", εικονικό ή όχι, είχε ομολογουμένως απρόβλεπτη συμπεριφορά ως τώρα: στο Android 4.0 καταργείται και τα διαθέσιμα πλήκτρα σε κάθε οθόνη θα σχετίζονται με το τί αυτή απεικονίζει (context sensitive). Το εικονικό πλήκτρο της εναλλαγής ανάμεσα στις ενεργές εφαρμογές, δε, θα φανεί σαφώς χρήσιμο σε όσους και όσες συνηθίζουν να μεταφέρουν συχνά στοιχεία από ένα app σε ένα άλλο.