Apple iPod Shuffle 3G

Γενιά τρίτη, εξέλιξη μηδενική

Στην ουσία ένα και μοναδικό καινούργιο στοιχείο έχει να επιδείξει το Shuffle τρίτης γενιάς, κι αυτό είναι η "ομιλία": η ηχητική απόδοση, μέσω σύνθεσης φωνής (ναι, ακούγεται τόσο "ρομποτική" όσο φαντάζεται κανείς), πληροφοριών σχετικών με το κομμάτι που ακούει εκείνη τη στιγμή ο χρήστης. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι, από τη μία πλευρά, πολύ λιγότερο εντυπωσιακό απ' ότι... υποννοείται στα δελτία Τύπου, από την άλλη - κατά την άποψή μας - λανθασμένα υλοποιημένο. Ο ακροατής δεν νομίζουμε να ενδιαφέρεται να ακούσει ποιός είναι ο τίτλος και ο ερμηνευτής του κομματιού που τώρα ακούει: το πιο πιθανό είναι να το ξέρει ήδη, αφού ο ίδιος τα έχει αποθηκεύσει στη συσκευή! Χρησιμότερο θα ήταν να απαγγέλλει με τον ίδιο τρόπο που το κάνει τώρα το Shuffle (χαμηλώνοντας την ένταση του ήχου, "μιλώντας" και επαναφέροντας την ένταση μόνο του) ποιό είναι το επόμενο κομμάτι ή ποιά είναι η επόμενη playlist από αυτήν που εκτελείται αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα.

Η άλλη ένσταση που έχει ήδη σημαντικό τμήμα του κοινού που είχε συνηθίσει να ελέγχει τα iPod με έναν συγκεκριμένο τρόπο (καθώς και ένα ποσοστό ανθρώπων που έχει ήδη αγοράσει το Shuffle 3G), σχετίζεται με την αλλαγμένη του προσέγγιση ως προς το σύστημα χειρισμού. Η Apple μετακίνησε τα πλήκτρα ελέγχου (προηγούμενο/επόμενο κομμάτι, παύση, αυξομείωση έντασης του ήχου) από την πρόσοψη της συσκευής, στο... δεξί καλώδιο των ακουστικών, γεγονός που άλλους χρήστες βολεύει και άλλους όχι. Σίγουρα πάντως βολεύει την Apple γιατί, αν αυτά τα ακουστικά για οποιοδήποτε λόγο χαθούν, ο χρήστης πολύ απλά δεν μπορεί να αγοράσει καινούργια (που κοστίζουν παραπάνω από το 1/3 της τιμής του player). Το ίδιο ισχύει και για το καλώδιο σύνδεσης με υπολογιστή, το οποίο επίσης δεν είναι standard USB (π.χ. από mini-USB σε USB 2.0) αλλά συνδέεται στο Shuffle στην... είσοδο των ακουστικών. Έχουν υπάρξει και στο παρελθόν διαμαρτυρίες για τον τρόπο με τον οποίο η Apple "προωθεί" τα περιφερειακά των συσκευών της, αλλά αυτή τη φορά ίσως το παράκανε, κατά τη γνώμη μας.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, το iPod Shuffle 3G δίνει την εντύπωση ενός προϊόντος που η Apple κυκλοφόρησε επειδή... έπρεπε να κυκλοφορήσει: επειδή ήταν ο καιρός του, επειδή με το νέο σχεδιασμό μειώνει το κόστος παραγωγής, επειδή οι επενδυτές περιμένουν να δουν εξελικτική πορεία στα προϊόντα της εταιρείας. Όχι επειδή το προϊόν αυτό καθ' αυτό έχει κάτι το καινούργιο, το ουσιαστικό και ενδιαφέρον να προτάξει, ώστε να διεκδικήσει τα χρήματα των καταναλωτών έναντι ανταγωνιστικών προτάσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θεωρούμε ότι η Apple επέδειξε εφησυχασμό και οκνηρία με το νέο Shuffle: αρκέστηκε στο brand name του iPod για να προσφέρει μία "αναβαθμισμένη" συσκευή που, αν δεν έφερε το λογότυπο του μήλου στο περίβλημά της, από άλλη κατασκευάστρια εταιρεία θα περνούσε σχεδόν απαρατήρητη. Θεωρούμε ότι υπάρχουν καλύτερα MP3 player από το Shuffle 3G στη ζώνη τιμής των 75-100 ευρώ (με έγχρωμη οθόνη, μεγαλύτερη αυτονομία και υποστήριξη σε περισσότερα φορμά ήχου), γι' αυτό και παροτρύνουμε τους φίλους και τις φίλες της στήλης να κοιτάξουν και αλλού πριν αποφασίσουν. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, τα iPod δεν βρίσκονται πλέον στο... απυρόβλητο. Και γιατί η Apple το επέτρεψε να συμβεί.

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ