Η Apple φαίνεται να έχει δουλέψει περισσότερο απ' ότι οι άλλες κατασκευάστριες εταιρείες (που εν πολλοίς εξαρτώνται από το τί προσφέρει το Android για τα smartwatch) τόσο στο πώς χρησιμοποιεί κανείς μία συσκευή με τόσο μικρή οθόνη, όσο και πώς αξιοποιεί τα πολυάριθμα apps που αναμφίβολα θα αναπτυχθούν γι' αυτήν. Για το Apple Watch δεν αναπτύχθηκε μόνο ειδικό hardware - ένα chip που περιέχει στην ουσία όλα τα βασικά υποσυστήματα ενός Η/Υ - αλλά και ειδικό λειτουργικό σύστημα, το Watch OS, το οποίο φυσικά συνεργάζεται άψογα με το iOS των iPhone και iPad. Οι Αμερικανοί έχουν ήδη δρομολογήσει την διάθεση στους προγραμματιστές του σχετικού λογισμικού υποδομής (SDK), ώστε αυτοί όχι μόνο να καταστήσουν τα apps τους για iPhone/iPad "συμβατά" με Apple Watch, αλλά και να αναπτύξουν apps που λειτουργούν αποκλειστικά στη συσκευή αυτή. Η ίδια η Apple έχει ήδη δημιουργήσει έναν αριθμό από βασικά apps, είναι όμως ουκ ολίγα ήδη τα παραδείγματα apps που αναφέρθηκαν από ανεξάρτητες εταιρείες.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης επιδείχθηκαν διάφορες... σημαντικές και ασήμαντες λειτουργίες του Apple Watch, από τη λήψη ειδοποιήσεων για μηνύματα και τις υπενθυμίσεις, μέχρι τον προσανατολισμό με χάρτες κα τη χρήση του music player στο iPhone. Όπως και στα iPhone 6, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί από το Apple Watch στην σωματική εξάσκηση και την υγιεινή ζωή, με δύο ξεχωριστά apps που παρακολουθούν την καθημερινή ζωή και κίνηση του ή την συστηματική του προπόνηση. Δεν είναι, κατά τη γνώμη μας, το είδος της λειτουργίας που θα χρησιμεύσει ως επιχείρημα αγοράς ενός Apple Watch. Από την άλλη, τίποτε από όσα είδαμε ένα-ένα δεν θα ήταν λόγος απόκτησής του στα μάτια μας, αλλά... "όλα μαζί" ενδέχεται να ήταν στα μάτια κάποιων. Τα fanboys της Apple θα διαφωνήσουν (δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο), η αλήθεια είναι ωστόσο πως όλα τα προϊόντα smartwatch, όχι μόνο της Apple, συνεχίζουν να αναζητούν εκείνη την αληθινά χρήσιμη λειτουργία και δυνατότητα, που θα τα καταστήσει ποθητά σε πολύ κόσμο.
Το Apple Watch δεν θα είναι διαθέσιμο σε καμία αγορά πριν από τους πρώτους μήνες του 2015. Θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις, μία με οθόνη 1.5 ιντσών και μία με οθόνη 1.65 ιντσών, προσφέροντας πολλαπλές επιλογές όσον αφορά στα "λουράκια" και το περίβλημα της κάθε μίας. Θα μπορεί να λειτουργήσει σε συνεργασία με όλα τα iPhone από το 5 και μετά, θα ενσωματώνει και αυτό το υποσύστημα NFC για "ανέπαφες πληρωμές", καθώς και μηχανισμό ανεπαίσθητης "πίεσης" στη βάση του, ώστε ο κάτοχός του να ειδοποιείται με διακριτικό "άγγιμα" στον καρπό του όποτε π.χ. λαμβάνει κάποιο μήνυμα ή ειδοποίηση. Η Apple δεν έκανε σε κανένα χρονικό σημείο της παρουσίασης αναφορά στην αυτονομία της συσκευής (είναι ένα θέμα σημαντικό αυτό), επιβεβαίωσε ωστόσο πως η φόρτιση της νέας της συσκευής γίνεται με διεπαφικό τρόπο (inductive charging). Το κόστος της θα ξεκινά από τα $349, υποθέτουμε για το μικρότερο μοντέλο με το απλοϊκότερο μπρασελέ - ποσό όχι μόνο σημαντικά υψηλότερο του ανταγωνισμού, αλλά σημαντικό ακόμη και σε σχέση με ένα ολοκαίνουργιο... iPhone 6. Για την ώρα, λοιπόν, το Apple Watch δεν μπορεί παρά να παραμένει ένα ενδιαφέρον, μεγάλο ερωτηματικό - τουλάχιστον μέχρι την ώρα που θα είμαστε σε θέση να κρίνουμε αν προσφέρει όντως ουσιαστικής αξίας χρηστικότητα σε καθημερινή βάση. Έως τότε...