Canon EOS 500D

Η... Nikon-killer!


Αυτό που ενδιαφέρει φυσικά κάθε επίδοξο κάτοχο της 500D είναι η ποιότητα των φωτογραφιών που μπορεί να προσφέρει. Ο αισθητήρας υψηλής ανάλυσης των 15 Megapixel δεν "κάνει τη διαφορά" τόσο, όσο το σαφώς καλύτερο υποσύστημα επεξεργασίας Digic4 και το σύστημα autofocus 9 σημείων: τα δύο τελευταία εξασφαλίζουν απίστευτα λεπτομερείς, στερούμενες κόκκου, έξοχου χρώματος φωτογραφίες έως και τα 1600 ISO, ακόμη και αν αυτές συλλαμβάνονται με τη λειτουργία των 3 συνεχόμενων ασυμπίεστων φωτογραφιών ανά δευτερόλεπτο. Πάνω από τα 1600 ISO παρατηρείται βέβαια κάποιος θόρυβος ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού - κι εκεί ωστόσο η 500D εξισορροπεί σε σημαντικό βαθμό τα πράγματα, ανεβαίνοντας έως τα 12800 (!) ΙSO με δικές της τεχνικές. Σε κάθε περίπτωση, από ποιοτικής άποψης οι φωτογραφίες της νέας DSLR της Canon θυμίζουν αποτελέσματα πολλαπλάσιου κόστους μοντέλων, κάτι σαφώς ενδεικτικό των δυνατοτήτων της.

Στα υπόλοιπα, σχεδόν κανένα παράπονο. Το σύστημα χειρισμού της φωτογραφικής είναι λογικό και εύχρηστο, αξιοποιώντας την οθόνη και την ροδέλα επιλογών για γρήγορη εναλλαγή ανάμεσα στις ρυθμίσεις (προσφέρεται και μία σειρά από έτοιμα σετ προεπιλογών για τους... βιαστικούς). Το σύστημα αυτοκαθαρισμού του αισθητήρα είναι παρόν, όπως και το δυνατό flash των ανώτερων μοντέλων της Canon, η υποστήριξη καρτών μνήμης SDHC και η θύρα USB με ιδιότητες PictBridge για απευθείας εκτύπωση χωρίς τη βοήθεια PC. Η εκκίνησή της είναι ταχύτατη (0.2 του δευτερολέπτου), η αυτονομία της ικανοποιητικότατη (στην επαφή μας άντεξε 6 ή 7 ώρες σχεδόν... συνεχούς λήψης φωτογραφιών και video) και το συνοδευτικό της software πλήρες (διαχειρίζεται τις ασυμπίεστες φωτογραφίες RAW άψογα). Αν έπρεπε οπωσδήποτε να σημειώσουμε ένα αρνητικό, αυτό θα εντοπιζόταν το λιλιπούτειο μικρόφωνο στην πρόσοψή της, το οποίο ενίοτε αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων. Δεν θα μας ενοχλούσε αν η 500D διέθετε θύρα για σύνδεση εξωτερικού μικροφώνου, αλλά δεν τη διαθέτει, κάτι που ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα σύλληψη video πολύ καλής εικόνας αλλά μέτριου ήχου.

Αυτή η αδυναμία, ωστόσο, δεν αρκεί για να αμαυρώσει την πάρα πολύ καλή γενική εικόνα ενός προϊόντος που, στο κάτω-κάτω, είναι φωτογραφική μηχανή. Η 500D είναι σχεδόν όλα όσα ελπίζαμε: μία πρόταση με κόστος όχι πολύ υψηλότερο των "εισαγωγικών" μοντέλων, αλλά δυνατότητες που πλησιάζουν πολύ περισσότερο αυτές των ανώτερων κατηγοριών DSLR. Σε τιμές αγοράς πωλείται ελάχιστα πάνω από 700 ευρώ χωρίς φακό και 100 ευρώ περισσότερα με τον αξιολογότατο των EF-S των 18-55mm (διατηρώντας βεβαίως τη συμβατότητά του με φακούς Canon ΕF/EF-S/EX για όσους και όσες τυγχάνουν να έχουν τέτοιους από παλιότερα). Δικαίως, λοιπόν, είναι η DSLR που διεκδικεί κατά προτεραιότητα τα χρήματα του κοινού που ενδιαφέρεται για μία προηγμένη ψηφιακή φωτογραφική σε αυτή τη ζώνη τιμής. Και η εγγραφή video σε 1080p, όταν όλα έχουν ειπωθεί, ας θεωρηθεί... bonus!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ