Την ημέρα της ανακοίνωσης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων 5G στους Έλληνες παρόχους, πρώτη η COSMOTE έκανε επίδειξη λειτουργίας του δικού της δικτύου 5G με κάθε επισημότητα: η πρώτη βιντεοκλήση μέσω δικτύου 5G έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους με τον CEO του ομίλου Deutsche Telekom, κ. Tim Höttges, την επικεφαλής της Deutsche Telekom στην Ευρώπη, κα Dominique Leroy και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλη Τσαμάζ.
Το σημαντικό, ωστόσο, είναι πως το δίκτυο 5G της COSMOTE δεν υπάρχει σε επίπεδο... επίδειξης μόνο: η εταιρεία, αξιοποιώντας το φάσμα που ήδη διέθετε στην ζώνη των 3.5 GHz και εξοπλισμό υποδομής της Ericsson, προχωρά στην εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G στο δίκτυό της άμεσα. Οι καταναλωτές της χώρας μας που διαθέτουν ήδη συσκευή κατάλληλα εξολισμένη για πρόσβαση σε δίκτυα 5G μπορούν από σήμερα να χρησιμοποιήσουν πολύ υψηλές ταχύτητες σύνδεσης που αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 1 Gbps σε επιλεγμένα σημεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, των Ιωαννίνων, της Καβάλας, των Τρικάλων, της Καρδίτσας, της Δράμας, των Γιαννιτσών, της Νάουσας, της Ξάνθης, των Σερρών, της Ηγουμενίτσας και της Μυτιλήνης.
Πρόσβαση στο δίκτυο COSMOTE 5G έχουν όλοι οι συνδρομητές COSMOTE, ιδιώτες κι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως προγράμματος - συμβόλαιο, καρτοσυμβόλαιο ή καρτοκινητή - χωρίς καμία επιπλέον χρέωση. Μόνη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν συσκευή 5G που έχει πιστοποιηθεί στο δίκτυο COSMOTE. Τέτοιες συσκευές είναι οι Apple iPhone 12 Μini, Apple iPhone 12, Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12 Pro Max, Samsung Galaxy S20 Ultra, Xiaomi Mi10T Pro, Xiaomi Mi10T, Xiaomi Mi10T Lite, Xiaomi Mi10 Pro, Xiaomi Mi10. Η COSMOTE υπόσχεται πως, σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές, θα πιστοποιεί ολοένα και πιο πολλές συσκευές για πρόσβαση στο δίκτυο 5G της. Σε αυτήν την σελίδα του ηλεκτρονικού της καταστήματος βρίσκονται όλες οι συσκευές που μπορούν ν' αξιοποιηθούν με COSMOTE 5G σήμερα.
To δίκτυο 5G της COSMOTE σταδιακά θα επεκτείνεται σε περισσότερες περιοχές σε όλη την Ελλάδα και παράλληλα θα βελτιώνονται τα χαρακτηριστικά του, δηλαδή οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που προσφέρει και οι χρόνοι απόκρισής του (latency). Η πληθυσμιακή κάλυψη στην οποία στοχεύει ξεπερνά το 50% έως το τέλος του 2021. H COSMOTE έχει ήδη έλθει σε συμφωνία με δίκτυα του εξωτερικού για την παροχή υπηρεσιών 5G roaming στους πελάτες της σε επιλεγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η διαθεσιμότητα των υπηρεσιών αυτών θα επεκταθεί σύντομα σε πιο πολλές χώρες. Η πλήρης ανάπτυξη των δυνατοτήτων του δικτύου 5G της COSMOTE, βεβαίως, θα υλοποιηθεί όταν αρχίσουν να αξιοποιούνται και τα νέα τμήματα ραδιοσυχνοτήτων που τής παραχωρήθηκαν από την πρόσφατη δημοπρασία της ΕΕΕΤ.
H εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για την Ελλάδα καθώς την τοποθετεί στην "αιχμή του δόρατος" όσον αφορά στην υιοθέτηση των δικτύων 5G στην Ευρώπη: μόνο στην Αυστρία και στην Γερμανία έχει ξεκινήσει η Deutsche Telekom την εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G, ενώ και σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι πολλές ακόμη οι χώρες όπου οι καταναλωτές έχουν σχετική επιλογή. Υπογραμμίζεται πως τα δίκτυα 5G δεν είναι απλώς "σαν 4G, αλλά πιο γρήγορα": η φιλοσοφία και ο τρόπος λειτουργίας τους διαφέρουν και τα χαρακτηριστικά τους προσφέρουν πρακτικά απεριόριστες δυνατότητες στο κοινό. Σε βάθος χρόνου η τεχνολογία 5G έχει την δυναμική να αλλάξει εντελώς τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και διασκεδάζουμε, καθώς σχεδιάστηκε εξ αρχής ώστε να είναι "πανταχού παρούσα" και "αστραπιαία" στην λειτουργία της.
Στην πλήρη τους ανάπτυξη τα δίκτυα 5G θα προσφέρουν νέες διαδραστικές και "έξυπνες" υπηρεσίες σε ευρύτατη γκάμα συνδεδεμένων συσκευών σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Είναι σχεδιασμένα ώστε να εξυπηρετούν έως και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και να προσφέρουν ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που αγγίζουν τα 10 Gbps. Στόχος των δικτύων 5G μακροπρόθεσμα είναι ο χρόνος απόκρισής τους (latency) να ανέρχεται στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου και η αξιοπιστία λειτουργίας τους στο 99,999%. Με αυτά τα δεδομένα, καμία απορία που όλες οι σχετικές μελέτες χαρακτηρίζουν τα δίκτυα 5G ως μελλοντικούς σημαντικούς μοχλούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, με εφαρμογή σε όλους πρακτικά τους τομείς της, από την βιομηχανία, την υγεία και τις μεταφορές, μέχρι την εκπαίδευση, την ενημέρωση και την ψυχαγωγία. Ειδικά για την Ελλάδα, λοιπόν, όσο ταχύτερα υλοποιηθούν τα δίκτυα 5G, τόσα περισσότερα τα οφέλη που μπορούμε να περιμένουμε. Καλή αρχή, COSMOTE!