Το τηλεπικοινωνιακό τοπίο στην Ελλάδα θα είναι σαφώς διαφορετικό μέσα στην επόμενη τριετία, αν οι εξελίξεις που αλλάζουν τα δεδομένα της συνεχίσουν να συμβαίνουν με τον ίδιο ραγδαίο ρυθμό. Μετά από έντονη φημολογία πολλών εβδομάδων - ειδικά κατόπιν της προσφοράς που έκανε ο ΟΤΕ στην Forthnet για την εξαγορά της Nova - και κάποιες... παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σχετικές με το κόστος της ενδεχόμενης συμφωνίας, η Vodafone ανακοίνωσε και επίσημα την εξαγορά του 72.7% της Hellas Online αντί 72.7 εκ. ευρώ. Το ποσοστό αυτό που εξαγοράζει η Vodafone από τις Intracom και World Equities Investments έρχεται να προστεθεί στο 18.4% που η ίδια ήδη κατείχε, με το συνολικό της πια μετοχικό μερίδιο να διαμορφώνεται στο 91.2%. Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί και από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), οπότε η όλη διαδικασία δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν το τελευταίο δίμηνο της χρονιάς.
Το ποσό της εξαγοράς αυτού του μετοχικού κεφαλαίου προέκυψε από αποτίμηση της HOL ύψους 315 εκ. ευρώ - συμπεριλαμβανομένων δανείων, πιστώσεων από προμηθευτές και άλλων υποχρεώσεων - και προσφέρει στη Vodafone ένα μερίδιο της τάξης του 11% σε πελάτες σταθερής επικοινωνίας στη χώρα μας και συνδρομητική βάση σχεδόν 520 χιλιάδων καταναλωτών. Με την εξαγορά της HOL, με την οποία είχε ούτως ή άλλως συνεργασία από το 2009, η Vodafone θα είναι πλέον σε θέση να προσφέρει ολοκληρωμένες προτάσεις επικοινωνίας - σταθερή τηλεφωνία, κινητή τηλεφωνία, πρόσβαση στο Internet - αυτόνομα στην ελληνική αγορά.
Η HOL έχει αναπτύξει το ευρύτερο δίκτυο οπτικών ινών στη χώρα μας σε σχέση με τους υπόλοιπους εναλλακτικούς παρόχους (άνω των 5000 χλμ. συνολικά) και έχει ήδη ξεκινήσει πρώτη την αναβάθμιση του δικτύου αυτού στα 100 Gigabit, ώστε να προσφέρει υψηλές ταχύτητες Δικτυακής σύνδεσης σε πιο πολλούς χρήστες. H Vodafone στην επίσημη ανακοίνωσή της δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις επενδύσεις για τη βελτίωση των τηλεπικοινωνιακών αυτών υποδομών, ώστε να προσφέρει στο - ενοποιημένο πια - κοινό της υπηρεσίες σύγχρονες και ποιοτικές. Σημειώνεται πως οι βλέψεις της Vodafone για τα ολοκληρωμένα προϊόντα επικοινωνίας που θα προσφέρει τα επόμενα χρόνια εκτείνονται τόσο στον τελικό καταναλωτή, όσο και στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
Η εξαγορά αυτή είναι πλέον πολύ πιθανό να δρομολογήσει περισσότερες εξελίξεις στην αγορά των ελληνικών τηλεπικοινωνιών αφού, πέρα από την προσφορά του OTE για την Nova, υπάρχει και η από κοινού προσφορά των Wind/Vodafone για εξαγορά του συνόλου της Forthnet. Η σχετική προσφορά που είχε γίνει στη δεύτερη στα τέλη Ιουλίου δεν είχε... ενθουσιάσει τη Forthnet ακριβώς (αν και ήταν μεγαλύτερη από αυτήν του ΟΤΕ για την Nova μόνο), όμως οι Wind/Vodafone χρειάζονται μία υπηρεσία παροχής περιεχομένου τύπου Nova για να προσφέρουν πλήρη οικιακά προϊόντα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας, δηλαδή σταθερή και κινητή, Ιnternet και σπορ/ταινίες/σειρές κλπ. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργούνταν ένα "αντίπαλο δέος" στις ενοποιημένες υπηρεσίες του ΟΤΕ - ενδέχεται λοιπόν να υπάρξουν νέες συζητήσεις και προσφορές αργότερα μέσα στη χρονιά.
Το μόνο πρόβλημα σε όλα αυτά εντοπίζεται, φυσικά, στο γεγονός ότι αν όλες οι παραπάνω εξαγορές εν τέλει δρομολογηθούν και υλοποιηθούν, η τηλεπικοινωνιακή αγορά της χώρας μας θα πάρει πρακτικά τη μορφή ολιγοπωλίου - με ό,τι αυτό σημαίνει για τα σχετικά κόστη συνδρομών και πρόσθετων υπηρεσιών για το ελληνικό κοινό. Με τις Forthnet και Hellas Online να κινούνται εδώ και καιρό με υψηλό δανεισμό, οι εξαγορές αυτές ήταν μία επιλογή θελτική στα μάτια των μετόχων τους. Η δεύτερη... "ενέκυψε" και έχουμε την αίσθηση πως, με τη σωστή (δηλαδή... σωστά υψηλή) προσφορά θα ενέκυπτε και η πρώτη. Θα υπάρξουν εξελίξεις σχετικές έως τα Χριστούγεννα; Ίδωμεν!