Η χαρτογραφική υπηρεσία που εξελίσσει η Google εδώ και χρόνια, τα διάσημα Maps, είναι κατά γενική ομολογία από τις καλύτερες στο είδος της και - όπως μπορεί να επιβεβαιώσει η Apple μετά από το θεαματικό φιάσκο των δικών της Maps - η ωριμότερη και περισσότερο αξιόπιστη που προσφέρεται δωρεάν. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, λοιπόν, μπορούμε να αναφέρουμε ότι εδώ και λίγες μέρες καλύφθηκαν δύο από τις σημαντικές ελλείψεις των Google Maps που αφορούσαν στο ελληνικό κοινό: η αδυναμία χάραξης σωστής δρομολόγησης στην πλοήγηση, αλλά και η φωνητική καθοδήγηση. Ενώ στο εξωτερικό οι λειτουργίες αυτές προφανώς προσφέρονταν εδώ και χρόνια, για τον ελλαδικό χώρο είτε δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα/πληροφορίες γι' αυτό, είτε δεν είχει κριθεί ως σκόπιμη η υλοποίηση των λειτουργιών αυτών από τη Google. Ε, από χθες... όχι πλέον!
Η αμερικανική εταιρεία, κατά την προσφιλή της συνήθεια, σημειώνει πως τα "γαλανόλευκα" Google Maps βρίσκονται σε κατάσταση beta - βάσει αυτών που είδαμε δοκιμάζοντάς τα μέσα στην Αττική, πάντως, λειτουργούν κανονικά. Τα αντίστοιχα apps για smartphones και tablets με iOS ή Android αντλούν δεδομένα από την ίδια Δικτυακή υπηρεσία που αξιοποιείται στο Web, προφανώς, οπότε ορατά στις οθόνες των συσκευών αυτών είναι και τα διάφορα "σημεία ενδιαφέροντος" (POI), όπως εστιατόρια ή βενζινάδικα, που έχουν καταχωρηθεί από τρίτους.
Το καλό με τα Google Maps, προφανώς, είναι πως όντας "πάντα παρούσα" Δικτυακή υπηρεσία δεν χρειάζεται ανανεώσεις χαρτών όπως τα εξειδικευμένα προγράμματα δρομολόγησης που αξιοποιούν οι σχετικές συσκευές με GPS (χρειάζεται βέβαια σύνδεση με το Internet... αλλά αυτήν την έχουν όλο και περισσότεροι χρήστες στα κινητά τους ούτως ή άλλως πια). Οι χρήστες iPhone και iPad ή smartphones και tablets με Android που έχουν ήδη εγκατεστημένα τα σχετικά apps στις συσκευές τους δεν χρειάζεται να αλλάξουν κάτι: αυτά αξιοποιούν ήδη τις νέες λειτουργίες. Όσοι και όσες για κάποιο λόγο δεν το είχαν ήδη εγκαταστήσει, μπορούν να αποκτήσουν τα Google Maps, πάντοτε δωρεάν, από το App Store της Apple και το Google Play αντίστοιχα. Άντε και με το καλό... ονοματοδότηση όλων των δρόμων στα ελληνικά, κάποια στιγμή!