banner

Honor 9X

Καλαίσθητος σχεδιασμός, καθημερινές δυνατότητες

Μιλώντας για Android, το Honor 9X είναι ευτυχώς ένα από εκείνα τα μοντέλα της μητρικής Huawei που απέφυγαν τις συνέπειες του εμπάργκο που συνεχίζει - για την ώρα τουλάχιστον - να επιβάλλει ο Πρόεδρος Trump εις βάρος του κινεζικού κολοσσού όσον αφορά στην συνεργασία του με εταιρείες των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει πως το 9Χ ούτε την πρόσβαση στο Google Play στερείται, oύτε την πρόσβαση στις δημοφιλείς υπηρεσίες της Google - Mail, Maps, YouTube, Photos, Drive, Docs κλπ. - που, κακά τα ψέματα, η πλειοψηφία των καταναλωτών επιθυμεί να έχει διαθέσιμες σε κινητό βασισμένο σε Android. Και από την στιγμή που η συσκευή έχει πρόσβαση στα παραπάνω εξ αρχής - είναι πιστοποιημένη επισήμως από την Google δηλαδή - με τις σχετικές αναβαθμίσεις ή ενημερώσεις λογικά θα συνεχίσει να έχει και στο μέλλον.

Ο τομέας φυσικά στον οποίο το 9Χ φιλοδοξεί να σημειώσει σημαντικό άλμα εξέλιξης σε σχέση με τον προκάτοχό του - ξεχωρίζοντας παράλληλα ανάμεσα σε πολλές άλλες συσκευές της κατηγορίας του - είναι ο φωτογραφικός. Η Honor έχει προχωρήσει σε υλοποίηση "τριπλής" κάμερας πλέον - κύριας, με ευρυγώνιο φακό και εκείνης που συλλαμβάνει δεδομένα βάθους - ενώ η μέγιστη ανάλυση φωτογραφίας ανέρχεται στα 48 MP (!), έστω και αν μια σωστή λήψη με τόσα Megapixels χρειάζεται ευνοϊκό φωτισμό και σταθερό χέρι. Στις καθημερινές ή/και "γρήγορες" λήψεις η Honor ορθώς προτείνει τα 12 Megapixels, καθώς έτσι η λεπτομέρεια εν πολλοίς διατηρείται ενώ ο κόκκος μειώνεται θεαματικά σε όλες τις συνθήκες φωτισμού. Το 9Χ αξιοποιεί βεβαίως το γνωστό λογισμικό ελέγχου και αναγνώρισης αντικειμένου φωτογράφησης της Honor.


Οφείλουμε να ομολογήσουμε, πάντως, ότι με όλα τα παραπάνω ως δεδομένα περιμέναμε κατά τι υψηλότερης ποιότητας αποτελέσματα από το 9Χ. Οι φωτογραφίες που λάβαμε σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν άριστες, σε άλλες όμως στερούνταν σημαντικό ποσοστό της χρωματικής γκάμας που με άλλα (πολύ ακριβότερα βέβαια) smartphones είναι παρόν. Από την άλλη πλευρά είχαν να επιδείξουν σχεδόν σε κάθε περίπτωση αξιοθαύμαστο επίπεδο λεπτομέρειας, έστω κι αν σε ορισμένες λήψεις παρατηρήσαμε αυξημένη τεχνητή "όξυνση" (sharpening) στα περιγράμματα αντικειμένων. Στον τομέα του video οι προσδοκίες μας από τις συσκευές μέσης κατηγορίας δεν είναι ποτέ υψηλές και το 9Χ δεν έκανε την έκπληξη, καθώς δεν υποβοηθά με σταθεροποίηση την λήψη και με την συμπίεση δεδομένων που χρησιμοποιεί είναι εύκολο να χαθεί οπτική πληροφορία.

Στα υπόλοιπα, ωστόσο, δεν ήλθαμε αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις. Τα υποσυστήματα του 9Χ είναι περισσότερο από ικανά ν' αντεπεξέλθουν σε όλα τα "απλά και καθημερινά", σε όσα δηλαδή αξιοποιεί το 90% του κόσμου στο 90% του χρόνου του με ένα smartphone: τόσο η ταχύτητα λειτουργίας των apps όσο και αυτή της γενικής χρήσης του είναι άκρως ικανοποιητικές. Ενσωματώνοντας μπαταρία χωρητικότητας 4000 mAh το 9Χ προσφέρει επίσης αυτονομία που μόνο σε μοντέλα... Plus (και πενταπλάσιου κόστους) έχουμε συναντήσει. Ασύρματη φόρτιση δεν υποστηρίζεται αλλά η ενσύρματη είναι αξιοπρεπώς γρήγορη - στην μεταφορά δεδομένων ωστόσο δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς εντυπωσιακούς ρυθμούς, καθώς η θύρα USB-C είναι έκδοσης 2.0 και όχι 3.0. Ευπρόσδεκτα... bonus πια (!) τόσο η τυπική θύρα ακουστικών 3.5 χιλιοστών, όσο και ο ενσωματωμένος ραδιοφωνικός δέκτης.


Όλα, πάντως, τίθενται στο σωστό πλαίσιο αν συμπεριλάβουμε στην εξίσωση του Honor 9X την τιμή πώλησής του: αυτή ανέρχεται στα... €269! Πρόκειται για ένα κόστος που μπορεί να διαχειριστεί πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του καταναλωτικού κοινού σε σχέση με αυτό που ζητούν άλλα κινητά συγκρίσιμων δυνατοτήτων - και ένα κόστος που αναδεικνύει, για πολλοστή φορά, την Honor ως έναν από τους κατασκευαστές που τον υψηλό λόγο κόστους/αξίας ως στόχο τον πετυχαίνει συχνότερα από οποιονδήποτε άλλον. Καλοκατασκευασμένο και λειτουργικό, το 9Χ θα ήταν ούτως ή άλλως ένα από τα πλέον αξιοπρόσεκτα smartphones "γενικών καθηκόντων" στην αγορά των φετινών Χριστουγέννων. Με αυτό το design και αυτήν την οθόνη... δύο παραπάνω!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner