HTC One Mini

Είναι super το... μικρό!

Με το One να κοστίζει τυπικά €729 και το One Mini €499, καταλαβαίνει κανείς πως κάποιοι συμβιβασμοί και στα άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά, πέραν της οθόνης, ήταν απαραίτητοι - ευτυχώς, σε καθημερινή χρήση δεν δείχνουν να έχουν επηρεάσει αρνητικά το νέο, μικρότερο μοντέλο. Ο επεξεργαστής είναι των 1.4 GHz και όχι των 1.7, για παράδειγμα, αλλά μόνο στα πλέον απαιτητικά games θα γινόταν η διαφορά αντιληπτή (λόγω του αντίστοιχα λιγότερο ικανού υποσυστήματος γραφικών κυρίως). Η μπαταρία είναι των 1800 mAh και όχι των 2300, αλλά το Mini με την μικρότερη οθόνη του έχει λιγότερες ενεργειακές ανάγκες. Ίσως η μνήμη λειτουργίας του 1 GB σε σχέση με αυτήν των 2 GB στο One να αποδειχθεί σε βάθος χρόνου περιοριστική για το Mini, αλλά και πάλι όχι στα "απλά και καθημερινά" πράγματα. Οι συμβιβασμοί, λοιπόν, είναι απολύτως αποδεκτοί.

Οι παραπάνω είναι, άλλωστε, οι μόνοι που χρειάστηκε να γίνουν. Το Mini έχει την ίδια κύρια κάμερα τεχνολογίας Ultrapixel με το One, με ό,τι αυτό σημαίνει: χαμηλότερη ανάλυση φωτογραφίας, αλλά καλύτερη ποιότητα σε κακές συνθήκες φωτισμού. Έχει επίσης παρόμοια ποιοτικά δύο ηχεία στην πρόσοψή του (προσαρμοσμένα στο μέγεθος του Mini προφανώς), κάτι που καθιστά το "μικρό" One αυτομάτως το "μεσαίας κλάσης" smartphone με τον καλύτερο ήχο... χωρίς πολλές συζητήσεις. Διαθέτει προεγκατεστημένο το ειδικό software της HTC, για το οποίο συνεχίζουμε να έχουμε... ανάμικτα συναισθήματα: το λογισμικό της κάμερας είναι ευπρόσδεκτο, ενώ το BlinkFeed δεν θεωρούμε πως πρακτικά προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων "Androidών". Σχεδόν όλα τα άλλα είναι παρόντα, από το γρήγορο Wi-Fi μέχρι την υποστήριξη δικτύων 4G. Μόνο η θύρα microUSB που επιτρέπει σύνδεση με τηλεοράσεις (MHL) "μας έλειψε" από το One.

Από τα παραπάνω εύκολα μπορεί να συμπεράνει οποιοσδήποτε το... προφανές: το One Mini μάς άρεσε πάρα, μα πάρα πολύ. Είναι όντως "μία κατηγορία από μόνο του", τελικά, ακριβώς επειδή "μεσαίας" δεν το χαρακτηρίζει κανείς, αλλά και top δεν είναι λόγω... φυσιολογικής (όχι τεράστιας) οθόνης. Αν η μνήμη λειτουργίας του ανερχόταν στα 2 GB, θα το προτείναμε αδίστακτα στους πάντες, με εξαίρεση όσους παίζουν τα απαιτητικότερα games. Τώρα θα πρέπει να εξαιρέσουμε κι εκείνους που κάνουν αληθινά "βαριά χρήση" του smartphone τους: αυτοί δεν μπορούν να είναι 100% βέβαιοι πως π.χ. με το Android 5.0 το One Mini θα αποδίδει όσο άνετα το κάνει σήμερα με το 4.2.2. Από την άλλη, αυτοί έως ότου εμφανιστεί το Android 5 για το Mini (σε π.χ. 18 μήνες από σήμερα), το πιθανότερο είναι να έχουν ήδη αρχίσει να κοιτούν τις επιλογές τους για νέο κινητό, οπότε...

Και τα δύο αυτά "group" καταναλωτών, όμως, είναι πολύ μικρά σε σχέση με αυτό για το οποίο είναι απολύτως κατάλληλο και προτείνεται με άνεση το One Mini: το κοινό αυτό που θα ήθελε ένα όμορφα σχεδιασμένο, πλήρως εξοπλισμένο, αρκετά γρήγορο για όλα τα συνήθη - όπως το Web browsing, το mail, τα κοινωνικά δίκτυα και τα απλά games - smartphone. Η τιμή των €499 δεν είναι χαμηλή, αλλά είναι η προτεινόμενη: στην αγορά μπορεί να βρεθεί με σημαντικά λιγότερα, οπότε... ο νοών, νοείτω!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ