banner

Huawei: δεκτός ο εξοπλισμός της 5G από την ΕΕ

Κάτω από όρους και με ασφαλιστικές δικλείδες, καμία ευθυγράμμιση όμως με τις... παραινέσεις των ΗΠΑ

Είναι γνωστό στον κόσμο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών πως η αμερικανική κυβέρνηση του Donald Trump έχει "ανοίξει πόλεμο" απροκάλυπτα εις βάρος της Huawei, του κινεζικού κολοσσού που προμηθεύει την παγκόσμια αγορά τόσο με καταναλωτικά προϊόντα όπως τα smartphones, όσο και με εταιρικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στις υλοποιήσεις υποδομής δικτύων. Η κυβέρνηση αυτή σκιαγραφεί εδώ και δύο χρόνια περίπου την Huawei ως απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και εκεί έχει κάνει ό,τι περνά από το χέρι της ώστε η εταιρεία αυτή να μην έχει κανενός είδους παρουσία, καταναλωτική ή εταιρική. Στο ίδιο πλαίσιο, δε, έχει επιδιώξει συστηματικά να πείσει ή... "πείσει" και άλλες χώρες, όπως τις ευρωπαϊκές και την Αγγλία (πλέον) να κάνουν το ίδιο.

Όλα δείχνουν, πάντως, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πρόθεση να "πειστεί", αν κρίνει κανείς από την Κοινοτική Οδηγία που εξέδωσε πριν από λίγες ώρες για το θέμα. Η ΕΕ στο σχετικό κείμενο αναγνωρίζει την σημασία της ασφαλούς ανάπτυξης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G - εκεί εστιάζεται κατά βάση η προσπάθεια των ΗΠΑ για επιρροή στις άλλες χώρες - αλλά δεν δεν προβλέπει τον αποκλεισμός καμίας εταιρείας παροχής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και δεν επιβάλλει σε καμία χώρα-μέλος της οποιαδήποτε συγκεκριμένη επιλογή. Υπογραμμίζεται σε πολλαπλά σημεία η επιτακτική ανάγκη αυστηρών ελέγχων και συνολικής αξιολόγησης πριν γίνουν από κάθε κυβέρνηση οι σχετικές επενδύσεις, όμως ο γενικόλογος χαρακτήρας της οδηγίας είναι ολοφάνερο πως χρησιμοποιείται με τρόπο που... "αφήνει όλα τα σενάρια ανοικτά".

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν, λοιπόν, στην χρήση μιας ειδικά διαμορφωμένης "εργαλειοθήκης" (toolbox) που θα χρησιμοποιήσουν όλα για την σχετική διαδικασία επιλογής. Βάσει αυτού συμφώνησαν πως θα πρέπει να αυξηθούν οι απαιτήσεις που κάθε ένα κράτος-μέλος έχει από τον εκάστοτε υποψήφιο κατασκευαστή στον τομέα της ασφάλειας, θα πρέπει "το προφίλ κινδύνου" που συνδέεται με αυτόν να αξιολογηθεί αυτόνομα, αλλά και να τεθούν σοβαρότατοι περιορισμοί στην περίπτωση που θα πρέπει αναγκαστικά να συνεργαστούν με έναν κατασκευαστή του οποίου το "προφίλ κινδύνου" είναι υψηλό. Καθώς ούτε η Ericsson, ούτε η Nokia (οι μόνες άλλες εταιρείες που αφορούν όλα αυτά) έχουν ποτέ χαρακτηριστεί ως πάροχοι εξοπλισμού που συνοδεύονται από οποιοδήποτε "ρίσκο", το τρίτο αυτό σημείο θα πρέπει να θεωρηθεί εκ των πραγμάτων πως αναφέρεται στην Huawei.

Στην ίδια Κοινοτική Οδηγία αναφέρεται η ανάγκη να εξασφαλιστεί με σχετικές διαδικασίες η έστω βασικού επιπέδου διαφοροποίηση στην χρήση εξοπλισμού από διαφορετικούς κατασκευαστές - να μην προέρχεται, δηλαδή, το σύνολο του απαραίτητου εξοπλισμού υποδομής από μία εκ των τριών εταιρειών και μόνο. Επισημαίνεται, δε, ότι η απόφαση για τη λήψη ειδικών μέτρων ασφαλείας κατά την ανάπτυξη της υποδομής των δικτύων 5G παραμένει αρμοδιότητα κάθε κράτους μέλους ξεχωριστά έστω και αν "η εργαλειοθήκη που συμφωνείται αποδεικνύει την ακλόνητη αποφασιστικότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει ενωμένη τις προκλήσεις ασφαλείας που διαφαίνονται".

Mε προσεκτική διατύπωση η Οδηγία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι απαιτείται "συνολική και ενωτική προσέγγιση εκ μέρους της ΕΕ" έτσι ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό απ' όλους επίπεδο ασφάλειας αλλά παράλληλα "να διατηρηθεί ο ανοικτός χαρακτήρας της αγοράς τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού", πάντοτε με προϋπόθεση "την τήρηση των απαιτήσεων της ΕΕ για την ασφάλεια". Η Επιτροπή, στο ίδιο πλαίσιο, δεσμεύεται να ενισχύσει την όλη διαδικασία εξασφάλισης ακέραιων, εγγυημένων δικτύων 5G, και καλεί τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν τα μέτρα που προβλέπει η "εργαλειοθήκη" όπως θεσπίστηκε, το αργότερο μέχρι τις 30 Απριλίου.

Στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά δεν έχουν ακόμη γίνει από τους παρόχους - COSMOTE, Vodafone και WIND - επίσημες δηλώσεις όσον αφορά στην ανάδειξη συγκεκριμένων κατασκευαστών ως συνεργατών ή στον αποκλεισμό άλλων. Ουκ ολίγοι "ψίθυροι" από τα τέλη του 2019 θέλουν την COSMOTE να έχει καταλήξει στην επιλογή συνεργασίας με την Ericsson (η μητρική Deutche Telecom έχει πάντως αποκλείσει την Huawei), ενώ οι Vodafone και WIND, που έχουν στηρίξει εδώ και χρόνια σημαντικό ποσοστό της τηλεπικοινωνιακής τους υποδομής σε λύσεις της Huawei, είναι πιθανό ν' ανανεώσουν την συνεργασία τους με αυτήν. Αξίζει να σημειωθεί πως, σε αυτό το χρονικό σημείο τουλάχιστον, τόσο από πλευράς τεχνολογικής όσο και από πλευράς κόστους οι λύσεις 5G της Huawei θεωρούνται από πολλούς ανώτερες των Ericsson ή Nokia. Αναμένουμε εξελίξεις εντός τριμήνου, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner