Η φημολογία αποδείχθηκε, λοιπόν, αληθινή: η Apple κυκλοφορεί μέσα το 2022 μόνο δύο νέα iPhone. Αυτά είναι τα iPhone 14 Pro και iPhone Pro Max, καθώς τα "απλά" iPhone 14/14 Plus... παραείναι όμοια με τα περσινά iPhone 13 για να θεωρηθούν στην ουσία καινούργια. Ποιά πράγματα υλοποίησε όμως η Apple στα μοντέλα Pro έτσι ώστε όχι μόνο να τα διαφοροποιήσει από τα "απλά" αλλά και να παρακινήσει (όχι... διακριτικά ακριβώς) το καταναλωτικό κοινό να τα προτιμήσει, ώστε να αυξήσει τα έσοδά της από τις σχετικές πωλήσεις; Τα καταγράφουμε και σχολιάζουμε.
Η προσθήκη που γίνεται πρώτα αντιληπτή στα iPhone 14 Pro βρίσκεται στην οθόνη τους: η διαβόητη εγκοπή (notch) που βρίσκεται στο πάνω μέρος της από το iPhone X και μετά αντικαθίσταται από μία μαύρη "νησίδα" κάτω από την οποία βρίσκεται ο μηχανισμός αναγνώρισης FaceID και η selfie κάμερα, όπως πάντα. Ακόμη κι αυτή η αλλαγή από μόνη της θα άξιζε αναφοράς, καθώς είναι σαφής βελτίωση σε σχέση με την καθιερωμένη εγκοπή. Όμως η Apple "πήγε ένα βήμα παραπέρα" αξιοποιώντας το τέλειο μαύρο των οθονών OLED για να μετατρέψει αυτήν την "νησίδα" σε αλληλεπιδραστικό στοιχείο του γραφικού περιβάλλοντος χειρισμού.
Η εταιρεία το αποκαλεί "Dynamic Island". Το στοιχείο αυτό αλλάζει μέγεθος και σχήμα ανάλογα με το είδος της πληροφορίας που προβάλλει ή της λειτουργίας που καθιστά διαθέσιμη στον χρήση και μπορεί να είναι ενεργό "πάνω από" το ο,τιδήποτε προβάλλει η κύρια οθόνη παράλληλα. Η ιδέα είναι εξαιρετική, σίγουρα διαφορετική από ο,τιδήποτε σκέφτηκαν ποτέ να κάνουν οι κατασκευαστές κινητών Android με το ίδιο στοιχείο στο ίδιο σημείο και απομένει να δούμε πώς θα αξιοποιηθεί σε βάθος χρόνου. Μέχρι στιγμής το Dynamic Island υποστηρίζεται από τα βασικά apps της ίδιας της Apple, όμως θα γίνει διαθέσιμο στους δημιουργούς εφαρμογών για να το προσθέσουν ως δυνατότητα και στα δικά τους apps σύντομα.
Η οθόνη των iPhone 14 Pro αυτή καθ' αυτή αξίζει επίσης αναφοράς. Είναι κατασκευής Samsung, ό,τι καλύτερο έχει παρουσιάσει ο Κορεατικός κολοσσός σήμερα, και ικανή να αποδώσει φωτεινότητα που αγγίζει τα 2000 nits (!) σε εξωτερικούς χώρους - οπότε θα είναι χρησιμοποιήσιμη άνετα ακόμη και κάτω από το φως του ήλιου - ενώ αποδίδει 1600 nits κατά την αναπαραγωγή υλικού HDR (σημαντικά περισσότερα από τον προκάτοχό του). Οι φήμες περί μόνιμης λειτουργίας της οθόνης αυτής (Always-On) επιβεβαιώθηκαν επίσης, με τον τρόπο που την έχει υλοποιήσει η Apple να δείχνει καλύτερος από αυτόν που είχαμε δει ως τώρα σε κινητά Android. Ο μεταβλητός ρυθμός ανανέωσης οθόνης έχει επίσης επεκταθεί, σε ο,τιδήποτε ανάμεσα στα 120 Hz και το 1 Hz, ώστε να καταναλώνει η λειτουργία Always On τη λιγότερη δυνατή ενέργεια.
Τα μοντέλα 14 Pro σηματοδοτούν επίσης την μετάβαση των σύγχρονων iPhone - μετά από πολλά χρόνια... παραμονής στους αισθητήρες ίδιας ανάλυσης για όλες τις κάμερες στο πίσω μέρος τους - από τα 12 Megapixels στα 48 για την κύρια κάμερα. H Apple εξ ορισμού αποθηκεύει και πάλι τις φωτογραφίες στα 12 Megapixels για διάφορους λόγους: αυτό που κάνει ουσιαστικά ο αισθητήρας των 48 είναι να συνδυάζει κάθε τέσσερα pixels σε ένα, ώστε να συλλαμβάνεται περισσότερη λεπτομέρεια και να αξιοποιείται περισσότερο φως σε κάθε λήψη για υψηλότερης ποιότητας φωτογραφίες συνολικά. Οι καταναλωτές μπορούν να συλλάβουν φωτογραφίες ανάλυσης 48 Megapixel σε φορμά ProRAW, είναι όμως πρακτικά βέβαιο πως κάποιο άλλο app ή apps θα επιτρέψουν κάτι αντίστοιχο και σε φορμά RAW και JPG κάποια στιγμή.
Οι αισθητήρες στις άλλες δύο κάμερες παραμένουν στα 12 Megapixel, αλλά η Apple υποστηρίζει πως αποδίδουν ανώτερου επιπέδου φωτογραφίες βάσει καλύτερης σύλληψης και εξυπνότερου λογισμικού επεξεργασίας. Η εταιρεία, όπως το συνηθίζει, έφευρε ακόμη έναν νέο τεχνικό όρο που πρακτικά σημαίνει "καλύτερες φωτογραφίες σε κακές συνθήκες φωτισμού": τον ονομάζει Photonic Engine και στην ουσία είναι η εφαρμογή υπολογισμών του πολυσυζητημένου μηχανισμού Deep Fusion νωρίτερα στην διαδικασία σύλληψης μιας φωτογραφίας, έτσι ώστε να διατηρούν περισσότερη λεπτομέρεια στα υποφωτισμένα και υπερφωτισμένα τμήματα του κάδρου. Θα πρέπει να διαπιστώσουμε στην πράξη κατά πόσο οι ισχυρισμοί της Apple ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, μα αν αξιοποιείται ο επεξεργαστής A16 των iPhone 14 Pro τόσο, όσο η ίδια υποννοεί, τότε πιθανότατα έχουμε να κάνουμε με το πλέον αποτελεσματικό σύστημα φωτογράφισης με smartphone για την χρονιά που διανύουμε.
Το σύστημα καμερών που ενσωματώνουν τα iPhone 14 Pro υπόσχεται επίσης (α) υψηλότερης ποιότητας σύλληψη video με τις παρούσες διαθέσιμες επιλογές, καθώς και (β) νέες επιλογές όπως την Action Mode που εφαρμόζει εξελιγμένη σταθεροποίηση ή την αναβαθμισμένη Cinematic Mode που τώρα συλλαμβάνει υλικό HDR στα 24 ή 30 καρέ το δευτερόλεπτο. Τα νέα iPhone υποστηρίζουν βεβαίως τα πρότυπα Dolby Vision και ProRes αλλά όχι σύλληψη σε ανάλυση 8Κ σε οποιοδήποτε αριθμό καρέ (παρά τον νέο αισθητήρα των 48 Megapixel). Δεν είναι σαφές το γιατί αλλά, και πάλι, άλλα apps είναι πολύ πιθανό να προσφέρουν αυτήν την δυνατότητα (αν η Apple δεν έχει επιβάλλει τεχνηέντως κάποιον περιορισμό στο λογισμικό διαχείρισης του αισθητήρα).
Όσον αφορά, ωστόσο, στον κεντρικό επεξεργαστή των νέων iPhone 14 Pro η γενική εντύπωση δεν είναι αυτή μιας εξέλιξης αντίστοιχης. Ο φετινός Α16 δεν είναι σημαντικά ισχυρότερος ή διαφορετικός σε σχέση με τον Α15 της περσινής χρονιάς. Προκύπτει μεν μέσα από κατασκευαστική μέθοδο βελτιωμένη (στα 4 νανόμετρα) αλλά έτσι είναι περισσότερο αποδοτικός, στην ουσία, και όχι τόσο ταχύτερος. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως οι καταναλωτές που θα σκεφτούν σοβαρά την αναβάθμιση σε 14 Pro από το περσινό 13 Pro έχουν τρία συγκεκριμένα στοιχεία να αξιοποιήσουν ως... δικαιολογίες: την λειτουργία Dynamic Island, την ανώτερη οθόνη και το φωτογραφικό υποσύστημα αυτών των (πανάκριβων είναι η αλήθεια) νέων iPhone. Θα είναι αυτά αρκετά για να τους πείσουν; Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα ξέρουμε!