Μετά από όσα ανέφερε το Αθηνόραμα Digital στα άλλα τμήματα του ειδικού αφιερώματος για το Android, ίσως θα μπορούσαμε να τη... γλιτώσουμε με κοινοτυπίες τύπου "Το μέλλον του είναι λαμπρό" και να γυρίσουμε πίσω στο νέο Angry Birds, που μάς καλεί επίμονα! Δεν θα το κάνουμε, όμως, κι ας πιστεύουμε ακριβώς αυτό για το λειτουργικό της Google. Αντιθέτως, θα καταμετρήσουμε τους συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους πιστεύουμε στις προοπτικές του και θ' αφήσουμε τον καθένα ν' αποφασίσει για τη στάση που θα τηρήσει - με την όποια αγοραστική επιλογή του για κινητό ή tablet - μέσα στη χρονιά που διανύουμε.
Το Android έχει μεγάλες προοπτικές στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον για έναν κυρίως λόγο. Έναν πολύ σημαντικό, όμως: είναι ελεύθερο "κανόνων" χρήσης, γεγονός που έχει πολλαπλά άμεσα και έμμεσα αποτελέσματα - στη συντριπτική τους πλειοψηφία θετικά. Το πρώτο σχετίζεται με τις ίδιες τις συσκευές: το Android δεν έχει τόσο αυστηρούς κανόνες υλοποίησης όσο π.χ. το iOS ή το Windows Phone 7, αφήνει λοιπόν όλο το περιθώριο στους κατασκευαστές να πειραματιστούν με διαφορετικούς τρόπους αξιοποίησής του. Θέτοντας άλλωστε κοινή βάση για τις συσκευές αυτές, αυξάνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των κατασκευαστών αυτών. Σε κάθε επίπεδο.
Την επίδραση αυτής της ελευθερίας για τους κατασκευαστές συσκευών τη διαπιστώνουμε ήδη: είναι τα κινητά με Android - κι όχι π.χ. τα iPhone - αυτά που καθιστούν τα smartphones δημοφιλή στο ευρύ κοινό, περιλαμβάνοντας στην γκάμα τους πολλά οικονομικά, προσιτά μοντέλα. Και είναι το γεγονός ότι στα ακριβά τους smartphone με Android οι κατασκευαστές πρέπει να προσφέρουν "το κάτι παραπάνω", ο παράγοντας που ωθεί τον πήχυ των κινητών αυτών όλο και ψηλότερα. Χωρίς αυτήν την ευελιξία του Android, και την ανάγκη για διαφοροποίηση από τις εταιρείες, πιθανώς θα είχαμε... ετήσιους κύκλους προόδου στην κατηγορία των smartphones. Κάτι, φυσικά, αδιανόητο για τα σημερινά δεδομένα.