banner

Κινητά, λειτουργικά και... αμαρτίες

Τί δεν λένε, και θα έπρεπε, οι Apple και Google

Δεν είναι βέβαια ακριβώς... είδηση στον κόσμο της τεχνολογίας το γεγονός ότι - ουκ ολίγες φορές - οι εταιρείες του κλάδου αποκρύπτουν πράγματα από το καταναλωτικό κοινό. Αποκρύπτουν ξεκάθαρα ή, αν δεν κάνουν αυτό, φροντίζουν ώστε να παραμένουν ασαφή και όχι ιδιαίτερα γνωστά διάφορα στοιχεία που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αποφάσεις του σχετικά με την επιλογή π.χ. συγκεκριμένων προϊόντων κι όχι ανταγωνιστικών. Υπάρχει, δε, στον κόσμο των νέων κινητών τηλεφώνων με λειτουργικά συστήματα - των περίφημων smartphones που θα μας απασχολήσουν συχνά τα επόμενα χρόνια - ένα τέτοιου είδους "φάουλ" που αυτή τη στιγμή διαπράττει τόσο η μία, όσο και η άλλη πρωταγωνίστρια εταιρεία του χώρου.

Αναφερόμαστε στη Apple και τη Google, φυσικά. Η πρώτη άλλαξε το τοπίο στο χώρο των smartphones με το iPhone και συνεχίζει να ωθεί στο επόμενο επίπεδο τις δυνατότητες της κατηγορίας και τις απαιτήσεις των χρηστών, ενώ η δεύτερη ανέπτυξε με επιτυχία ένα λειτουργικό για αντίπαλα κινητά τηλέφωνα, το οποίο ανεξάρτητοι κατασκευαστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τις δικές τους αντιπροτάσεις. Όλα καλά ως εδώ. Πρόβλημα, ωστόσο, και μάλιστα μεγάλο, εντοπίζεται ακριβώς στο στοιχείο που καθιστά αυτά τα κινητά τόσο σημαντικά: το λειτουργικό τους σύστημα. Πρόβλημα που και οι δύο εταιρείες απλώς αποκρύπτουν.

Γινόμαστε συγκεκριμένοι: το iOS και το Android είναι λειτουργικά που έχουν αναπτυχθεί συγκεκριμένα για φορητές συσκευές, όχι για προσωπικούς υπολογιστές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξελίσσονται και δεν πρέπει να εξελίσσονται - και να γίνονται με κάθε νέα έκδοση ικανότερα να κάνουν πιο πολλά πράγματα, αλλά και σταθερότερα, με λιγότερα προβλήματα. Σημαίνει, όμως, πως αυτά τα λειτουργικά θα έπρεπε να είναι και προσαρμοσμένα στα δεδομένα των κινητών τηλεφώνων, όχι των PC. Στα δεύτερα έχουμε συνηθίσει στο χρονικό σημείο που εμφανίζεται κάθε νέα έκδοση των Windows - συχνά πολύ νωρίτερα αλλά ας θέσουμε τα 3 ή 4 χρόνια ως έναν αποδεκτό μέσο όρο - να αγοράζουμε νέο H/Y. Στα πρώτα, που νέες εκδόσεις εμφανίζονται κάθε 12 μήνες και ανανέωσεις 2 ή 3 φορές το χρόνο, θα έπρεπε;

Η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: όχι. Κι όμως, οι Apple και Google πρακτικά ωθούν τα πράγματα προς τα εκεί, χωρίς ωστόσο να... προετοιμάζουν ψυχολογικά τους καταναλωτές για κάτι τέτοιο. Απόδειξη; Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή τόσο με τις εκδόσεις 2.1, 2.2 και 2.3 του Android, όσο και με τις εκδόσεις 4.1, 4.2 και 4.3 των iPhone. Η τελευταία, η 4.3, δεν θα διατεθεί για τα iPhone 3G και iPod Touch 2G - με αυτό η Apple εν τέλει παραδέχεται ότι η έκδοση 4 του iOS είναι ρεαλιστικά κατάλληλη μόνο για τα iPhone 3GS και iPhone 4. Αυτή η έκδοση όμως έγινε διαθέσιμη στην αγορά μόλις 1.5 χρόνο μετά τη διάθεση του iPhone 3G. Το οποίο θα παραμείνει πλέον στην 4.2.1 για πάντα. Τηλέφωνο δύο ετών, ναι. Πόσοι από εμάς ξέραμε όταν το αγοράζαμε ότι η υποστήριξη της Apple θα έπαυε κάποια στιγμή; Πολλοί. Πόσοι περιμέναμε ότι θα συμβεί σε 18 μήνες; Όχι πολλοί.

Με το Android η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Επειδή η Google εννοεί να "προφτάσει" την Apple σε όλα τα χαρακτηριστικά που το λειτουργικό της δεύτερης έχει και της πρώτης δεν έχει, το Android εξελίσσεται πολύ γρήγορα. Από το 2.1 στο 2.3 περάσαμε μέσα σε 11 μήνες. Οι κατασκευαστές κινητών, ωστόσο, πρέπει να προσαρμόζουν κάθε νέα έκδοση του Android στα κινητά τους (δεν γίνεται απλή εγκατάσταση "από πάνω" όπως στα iPhone). Και συχνά αργούν - είτε λόγω πραγματικών τεχνικών προβλημάτων είτε λόγω... πονηρού marketing - τόσο, ώστε εν τέλει να έχει εμπορικό νόημα να προωθήσουν νέο κινητό με τη νέα έκδοση του Android, παρά να προσφέρουν στους κατόχους των υπαρχόντων προϊόντων τους τη νέα έκδοση. Πάρα πολλοί καταναλωτές που αγόρασαν πανάκριβα υπερ-κινητά Android με την έκδοση 2.2 κοντά στα Χριστούγεννα, έχουν μείνει σε αυτήν, με καμία ένδειξη του πότε (ή και αν) θα μεταβούν στη 2.3. Και με την έκδοση 2.4 διαθέσιμη πριν το καλοκαίρι, πόσες είναι οι πιθανότητές τους γι' αυτήν; Λίγες, δυστυχώς.

Να σταματήσει η εξέλιξη των δύο κυρίαρχων λειτουργικών συστημάτων για κινητά δεν γίνεται. Δεν γίνεται και δεν πρέπει. Αυτό όμως που οφείλει να κάνει η Apple από τη μία, και η Google σε συνεργασία με τους κατασκευαστές από την άλλη, είναι το εξής απλό: να ενημερώνουν μέχρι ποιο σημείο μπορεί, ρεαλιστικά, να περιμένει κανείς ότι τα νέα κινητά που προωθούν, θα δέχονται αναβάθμιση σε νέα έκδοση. Κάτι σαν τις... ελάχιστες προδιαγραφές των PC για τα Windows, ένα πράγμα. 256 ΜΒ μνήμης; Μέχρι το iOS 3.2. Επεξεργαστής με έναν πυρήνα ή/και σε χαμηλά MHz; Android μέχρι το 2.3. Ναι, δεν είναι εύκολο. Ναι, ενδεχομένως θα τους κοστίσει σε πωλήσεις. Όμως μακροπρόθεσμα κερδίζουν σε βαθμούς εμπιστοσύνης στα μάτια του καταναλωτή. Είναι σαφείς στο τί προσφέρουν και ειλικρινείς όσον αφορά στο τί είναι αυτό που πωλούν: ένα προϊόν με ημερομηνία λήξης στα 2 χρόνια μεν, με πεπερασμένο περιθώριο εξέλιξης, αλλά συγκεκριμένο χαρακτήρα και δυνατότητες. Προτιμότερο δεν είναι, από το να αφήνουν να αιωρούνται εντυπώσεις-υποσχέσεις που εν τέλει δεν μπορούν να εκπληρώσουν; Ε, ναι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner