Lenovo ThinkPad Tablet

Ούτε κακό, ούτε κι αξιοπρόσεκτο

Στα υπόλοιπα, το ThinkPad δεν προτίθεται ν' απομακρυνθεί ούτε από τα πλεονεκτήματα, αλλά και ούτε από τα μειονεκτήματα των Android tablet του 2011. Προσφέρει, με άλλα λόγια, τη θύρα επέκτασης αποθηκευτικού χώρου μέσω καρτών μνήμης SD, την έξοδο HDMI, αλλά και πλήρη θύρα USB μαζί με την συνήθη έκδοσης micro, χαρακτηριστικά που συνεχίζουν να μάς λείπουν σε οποιοδήποτε iPad. Από την άλλη, το μοναδικό ηχείο της συσκευής αρέσκεται στους... ψίθυρους, η αυτονομία της (με ομολογουμένως εντατική χρήση κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας) δεν ξεπερνά τις 5 ώρες, ενώ η όλη αίσθηση χειρισμού και η ταχύτητα ανταπόκρισης των εφαρμογών δεν ήταν σε αρκετές περιπτώσεις ομαλή και προβλέψιμη. Το τελευταίο αυτό ισχύει για ουκ ολίγα tablet με Android 3.1 ούτως ή άλλως (η αναβάθμιση σε 4.0 έχει ανακοινωθεί για διάθεση μέχρι τον Ιούνιο αλλά... ίδωμεν). Δεν παύει ωστόσο να είναι χαρακτηριστικό και του ThinkPad, δυστυχώς.

Τα καθοριστικής σημασίας στοιχεία του hardware δεν ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα. Η οθόνη του είναι ευκρινής και φωτεινή, με αυξημένη αντίθεση, αλλά της συνηθισμένης ανάλυσης των 1280x800 pixel στις 10.1 ίντσες. Στην "καρδιά του χτυπά" (sic) το πασίγνωστο chipset της nVidia, το Tegra 2, που έχουμε συναντήσει σε πολλά smartphones και tablet σε όλη τη διάρκεια του 2011, ενώ το 1 GB μνήμης θεωρείται πια το minimum για την κατηγορία. Μόνο στην κύρια κάμερα βρίσκεται σ' εξελιγμένο επίπεδο, καθώς αυτή είναι ανάλυσης 5 Megapixel. Οι χρήστες εταιρικών δικτύων πιθανώς θα εκτιμήσουν τις προεγκατεστημένες εφαρμογές Good for Enterprise (για ασφάλεια των εταιρεικών δεδομένων που βρίσκονται στο ίδιο το tablet) και Computrace Mobile (για απομακρυσμένο εντοπισμό και διαγραφή δεδομένων του tablet σε περίπτωση κλοπής), με την προϋπόθεση όμως να υπάρχει κι αντίστοιχη υποδομή στις εταιρικούς servers. H εφαρμογή Cisco AnyConnect, η οποία είναι επίσης προεγκατεστημένη, διατίθεται δωρεάν ούτως ή άλλως.

Αν η όλη παρουσίαση του Lenovo ThinkPad "ακούστηκε" σε ένα βαθμό... τυπική, είναι επειδή αυτό δεν απέχει απ' την αλήθεια: αυτήν ακριβώς την αίσθηση αποπνέει το προϊόν, της corporate τυπικότητας που μάς εμποδίζει να ενθουσιαστούμε. Το tablet της Lenovo δεν έχει εντυπωσιακό design, αξιοποιεί υποσυστήματα περσινά και δεν φέρνει στο προσκήνιο κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα στο οποίο θα μπορούσε να στηριχθεί. Αυτό που περιμέναμε από μία εταιρεία με το DNA της IBM ήταν να ισχυροποιήσει το επαγγελματικό του προφίλ προσφέροντας δωρεάν τη γραφίδα και σχετικές "δυνατές" εφαρμογές εξ ορισμού, ώστε να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό. Ως έχει είναι δύσκολο να προταθεί για αγορά αυτή τη στιγμή, αφού τα tablet με Tegra 3 βρίσκονται προ των πυλών και η αγορά μιας γραφίδας και σχετικών apps από το Android Market μπορούν να γίνουν ούτως ή άλλως ξεχωριστά. Περιμένουμε, ωστόσο, με ενδιαφέρον το επόμενο tablet της Lenovo - ίσως αυτό επαναφέρει τις ισορροπίες εκεί που πρέπει!

Βαθμολογία: 6 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ