Είναι σε όλους τους χρήστες των smartphones και tablets σχεδόν... επίπονα γνωστό το γεγονός ότι τα gadgets μας δεν έχουν σε καμία περίπτωση την αυτονομία που θα θέλαμε. Οκτώ ή δέκα ώρες χρήσης για τα πρώτα και έξι ή επτά για τα δεύτερα είναι εν τέλει το καλύτερο που μπορεί να ζητήσει κανείς σε καθημερινές, πραγματικές συνθήκες. Οι μπαταρίες με τις υπάρχουσες τεχνολογίες έχουν ολοφάνερα φυσικά όρια - τα οποία έχουμε πλησιάσει - και όσο έξυπνα κι αν σχεδιάζονται οι σύγχρονοι επεξεργαστές, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν smartphones και tablets εκτενώς (πιθανώς κι επαγγελματικά) δεν έχουν την πολυτέλεια να μείνουν μακριά από πρίζες για πάρα πολύ. Εργαστήρια σε όλο τον κόσμο εργάζονται εδώ και χρόνια για την εξεύρεση μιας λύσης και, απ' ότι φαίνεται, δεν είμαστε μακριά από μία τέτοια: στην αγορά θα πωλείται πάρα πολύ σύντομα η πρώτη εξωτερική μπαταρία καυσίμου (fuel cell)!
Πρόκειται για έναν διαφορετικό τρόπο παραγωγής ενέργειας από αυτήν που αξιοποιούν οι σημερινές μπαταρίες: αντί η ενέργεια να μεταφέρεται από π.χ. το ρεύμα μιας πρίζας στον τοίχο και να αποθηκεύεται σε στοιχεία (cells) προς κατανάλωση από την εκάστοτε συσκευή, οι μπαταρίες καυσίμου παράγουν οι ίδιες την ενέργεια που θα καταναλωθεί μέσα από χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα "επιτόπου". Το ευκολότερο τέτοιο είδος χημικής αντίδρασης αυτή τη στιγμή αξιοποιεί το υδρογόνο, εκλύοντας την προς κατανάλωση ενέργεια και ελάχιστα υπολείμματα νερού σε μορφή ατμού. Οι μπαταρίες καυσίμου έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί εκτενώς σε άλλες κλίμακες, όπως π.χ. σε διαστημικές αποστολές της NASA, όμως η εταιρεία Intelligent Energy ανακοίνωσε τη διάθεση σύντομα της πρώτης τέτοιας μπαταρίας σε φορητή μορφή, για χρήση με gadgets. Ονομάζεται Upp.
Η Upp είναι ουσιαστικά ένα... μίνι-σύστημα παραγωγής ενέργειας: το ένα τμήμα είναι το "σταθερό" και αυτό που διενεργεί ουσιαστικά τη μετατροπή, και το άλλο είναι το "καύσιμο" που καταναλώνεται για την παραγωγή του ρεύματος. Το δεύτερο τμήμα ο χρήστης το αντικαθιστά με καινούργιο όταν εξαντληθεί. Το "σταθερό" τμήμα φέρει μια κοινή θύρα USB, από την οποία μπορεί να επαναφορτιστεί 5 φορές ένα τυπικό smartphone και 3 φορές ένα τυπικό tablet - και ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, φορητά media players κλπ. - ενώ όλο το σύστημα ζυγίζει περίπου 650 γραμμάρια. Η Intelligent Technologies προσφέρει δωρεάν και app για iOS ή Android, το οποίο μπορεί να κάνει εκτίμηση σχετικά με το πόση ενέργεια θα προσφέρει ένα "φυσίγγιο" του υδρογόνου που αξιοποιείται, καθώς και πόση ώρα θα χρειαστεί η συσκευή για πλήρη φόρτιση.
Όπως εύκολα μπορεί ν' αντιληφθεί κανείς, στην παρούσα φάση το Upp δεν προσφέρει... εντυπωσιακά πλεονεκτήματα στον τυπικό χρήστη ενός smartphone ή ενός tablet γιατί αυτός μπορεί - πολύ απλά - να αγοράσει μία εξωτερική μπαταρία ιόντως λιθίου και να επιτύχει πρακτικά το ίδιο πράγμα. Η διαφορά διαφαίνεται όταν αναλογιστεί κανείς πως και η εξωτερική αυτή μπαταρία χρειάζεται φόρτιση από ρεύμα: στην περίπτωση που αναγκαστούμε να μείνουμε μακριά από πρίζες για περισσότερο από 24 ώρες, από πού θα βρούμε ενέργεια να αποθηκεύσουμε στην εξωτερική μπαταρία ή/και τις συσκευές μας; Με το Upp και έξτρα "φυσίγγια" υδρογόνου μπορεί να μείνει κανείς μακριά από πρίζες για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η τεχνολογία, δε, είναι στα πρώτα της βήματα σμίκρυνσης αυτή τη στιγμή: απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθούν μπαταρίες κατάλληλες να ενσωματωθούν οι ίδιες, με ασφάλεια και σε πολύ μικρό μέγεθος, στα μελλοντικά μας gadgets. Σημαντικό το ορόσημο, λοιπόν, και απομένει να διαπιστώσουμε πόσος καιρός θα χρειαστεί για να διατεθεί μηχανισμός εύκολης αναγόμωσης και οι τιμές πώλησης των επόμενων εκδόσεων του Upp να γίνουν προσιτές για όλους. Ίδωμεν, λοιπόν!