Nikon D5000

Με οθόνη που "κοιτά"... παντού

Η μεγαλύτερη αλλαγή ωστόσο που φέρνει στο προσκήνιο η D5000 έχει να κάνει με την ίδια την προεπισκόπηση: αυτή γίνεται μέσα από μία επίπεδη οθόνη LCD των 2.7 ιντσών, η οποία όμως αναδιπλώνεται και "αποσπάται" από το σώμα της φωτογραφικής, για να περιστραφεί στη συνέχεια σχεδόν σε οποιαδήποτε γωνία βολεύει τον χρήστη της! Πρόκειται για το είδος της δυνατότητας που συναντά κανείς μόνο σε σημαντικά ακριβότερες επαγγελματικές μηχανές - έστω κι αν ένας αρχάριος φωτογράφος αρχικά μπορεί να μην την αξιοποιήσει στο έπακρο, και μόνο το γεγονός ότι θα τον διευκολύνει να πειραματιστεί με όλων των ειδών τις γωνίες λήψης είναι σαφέστατα θετικό. Η οθόνη δεν είναι πολύ μεγάλης ανάλυσης, παραμένει ωστόσο ευκρινής κάτω από το φως του ήλιου, κάτι πιθανώς σημαντικότερο από πρακτικής άποψης.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα που μπορεί να αποδώσει η D5000, η έκπληξη είναι ευχάριστη, αν και όχι μεγάλη: οι φωτογραφίες που μπορεί να συλλάβει είναι εφάμιλλης ποιότητας με της άριστης D90, εκπληκτικά καθαρές και απολύτως στερούμενες κόκκου έως και τα 1600 ISO, ακόμη και με καθόλου ευνοϊκές συνθήκες φωτισμού. Είναι πρακτικά άμεση στην εκκίνηση, με ισχυρό flash και άκρως χρήσιμες δυνατότητες ταχύτατων επαναληπτικών λήψεων. Στην εγγραφή video έχουμε δυστυχώς κι εδώ τα δύο θέματα που ενοχλούν τους κατόχους των D90 (τον περιορισμό διάρκειας στα 5 λεπτά ανά clip και το υπερευαίσθητο μικρόφωνο) όμως, καθώς σχετίζονται με δευτερεύουσα λειτουργία της D5000, δύσκολα θα μπορούσε να τής τα καταλογίσει κανείς ως αρνητικά. Η νέα ψηφιακή φωτογραφική της Nikon, άλλωστε, είναι εξοπλισμένη με όλα τα χαρακτηριστικά της "μεγάλης αδελφής" της (όπως την έξοδο HDMI για σύνδεση με τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας ή την ανθεκτική μπαταρία λιθίου), προσθέτοντας και κάποια δικά της extras, όπως την "επιτόπου" εφαρμογή ειδικών εφέ στις φωτογραφίες.

Με όλα τα παραπάνω ως δεδομένα, δύο τρόποι υπάρχουν να αντιμετωπίσει κανείς την D5000. Ο ένας είναι να την δει ως μία D90 προσανατολισμένη στους νέους φωτογράφους που αναζητούν ένα εργαλείο που επιτρέπει τον πειραματισμό (αλλά προτίθεται να υποβοηθήσει απλουστεύοντας το χειρισμό και προσφέροντας προκαθορισμένα σετ ρυθμίσεων για πολλές συνθήκες λήψης). Ο άλλος είναι να την δει ως μία DSLR που "κρατά από το χεράκι" το φωτογράφο ίσως... λίγο περισσότερο απ' όσο αρέσει σε όσους έχουν ήδη εμπειρία με το χειρισμό μιας μηχανής και δεν πτοούνται από τις λεπτομερείς ρυθμίσεις. Για τους πρώτους, η D5000 τιμώμενη στα 700 ευρώ περίπου είναι εξαιρετική επιλογή, οι δεύτεροι όμως ίσως έχει νόημα να προτιμήσουν την D90 που, για 150 ευρώ περισσότερα, προσφέρει ακόμη πιο πολλή ελευθερία στη χρήση και στην επιλογή των φακών. Σε κάθε περίπτωση, η αντεπίθεση της Nikon στις εισαγωγικές DSLR θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως απόλυτα επιτυχημένη - τουλάχιστον μέχρι να δούμε από κοντά και το αντίπαλο δέος της, την Canon ΕΟS 500D!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ