Nokia C3

Και προσιτό, και ικανό

Η αγορά της κινητής τηλεφωνίας έχει κατακλυστεί από συσκευές που υπόσχονται πολλαπλές λειτουργίες ώστε ν' αντικαταστήσουν μία σειρά από προϊόντα άλλων κατηγοριών, όπως τα φορητά media players ή τις φωτογραφικές μηχανές. Αν, ωστόσο, ο χρήστης δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο, συνεχίζει να θέλει απλώς "τα βασικά" και, παράλληλα, δεν επιθυμεί να επενδύσει μεγάλο χρηματικό ποσό για την αγορά καινούργιου κινητού; Μια καλή απάντηση σε αυτό το ερώτημα έχει αυτόν τον καιρό η φινλανδική Nokia, καθώς κυκλοφόρησε εδώ και μερικές ημέρες το C3: ένα είδος "εισαγωγικού smart phone", με κόστος ελάχιστα υψηλότερο από τα €100.

Είναι φανερό από τα πρώτα λεπτά επαφής με το C3 ότι πρόκειται για ένα κινητό το οποίο γνωρίζει ακριβώς πού απευθύνεται: στο νεανικό κοινό που επιθυμεί να είναι συνεχώς σε επικοινωνία με το Internet και τις διάφορες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης που αγαπά... όσο τίποτε. Το βάρος της συσκευής δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο (114 γραμμάρια), ενώ κι από πλευράς διαστάσεων οι επιλογές της Nokia έχουν οδηγήσει σε ένα μοντέλο που εφαρμόζει στο χέρι πολύ καλά κατά τη χρήση, αλλά μπορεί να "κρυφτεί" άνετα και στην τσέπη ενός τζιν ή ενός μπουφάν.

Από άποψης σχεδιασμού το C3 θυμίζει έντονα τα παλαιότερα E71 και E72: η οθόνη των 2.4 ιντσών, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα της πρόσοψης, έχει τη δυνατότητα απεικόνισης 256 χιλιάδων χρωμάτων σε ανάλυση 320x240 pixels. Ακριβώς από κάτω έχει τοποθετηθεί το γνωστό pad τεσσάρων κατευθύνσεων, αλλά και το πλήρες πληκτρολόγιο QWERTY με τις απαραίτητες συντομεύσεις και τα ελληνικά γράμματα ή τους ειδικούς χαρακτήρες παρόντες. Το μικρό μέγεθος των πλήκτρων ίσως δεν αρέσει σε όλους, δεν μπορεί ωστόσο να καταλογιστεί ως αρνητικό μόνο του C3: η Nokia έχει κάνει αυτή την επιλογή σε πολλές ακόμη συσκευές της, ακόμη και σε αυτές που απευθύνονται σε... βαθύτερα πορτοφόλια.

Στο εξωτερικό τμήμα της συσκευής βρίσκονται ακόμη οι υποδοχές για καλώδιο σύνδεσης microUSB και - σημαντικότερο - για τις κάρτες μνήμης microSD που μπορούν να επεκτείνουν το διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο έως και κατά 8 GB. Το πλαστικό περίβλημα του C3 σαφώς "προδίδει" χαμηλότερου κόστους μοντέλο κινητού, ωστόσο η Nokia δεν προσπάθησε και να το... κρύψει περιτέχνως, αφού το όλο θέμα με τη συγκεκριμένη πρόταση ήταν να είναι προσιτή. Η μπαταρία μπορεί να προσφέρει έως και 800 ώρες λειτουργίας σε κατάσταση αναμονής ή 7 ώρες ομιλίας, επιδόσεις σαφέστατα θετικές με οποιοδήποτε μέτρο σύγκρισης.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ