Nokia Lumia 610

Windows Phone, το πιο προσιτό

Οι εκπτώσεις έχουν γίνει σε πράγματα που φαίνονται και πράγματα που... δεν φαίνονται - αλλά ομολογουμένως πριν την επαφή μας με το Lumia 610, περισσότερο ανησυχούσαμε για τα δεύτερα, παρά για τα πρώτα. Συγκεκριμένα: στις αδυναμίες που φαίνονται, συγκαταλέγεται τόσο η κύρια κάμερα (που συλλαμβάνει άτονες φωτογραφίες και μέτριας ποιότητας video), όσο και η απεικόνιση της οθόνης (η οποία δεν υποστηρίζει όλη την γκάμα των χρωμάτων που κάποιες εφαρμογές χρειάζονται). Στα πράγματα που... δεν φαίνονται συγκαταλέγεται η ταχύτητα επεξεργαστή και η μνήμη λειτουργίας: 800 MHz αντί για 1000 και 256 ΜΒ αντί για 512, όρια που παλαιότερα έθεταν οι προδιαγραφές της Microsoft για κάθε συσκευή που θα στηριζόταν σε Windows Phone 7/7.5.

Εκεί βρισκόταν λοιπόν η ανησυχία μας - κι εκεί βρίσκεται, τελικά, το μόνο στοιχείο που καλό θα ήταν να έχει "στα υπ' όψιν" οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να αποκτήσει το συγκεκριμένο smartphone με το λειτουργικό της Microsoft. Επειδή ως ελάχιστες προδιαγραφές είχαν εξ αρχής οριστεί αυτές που αναφέραμε, κι επειδή το Lumia 610 συνειδητά δεν τις ακολουθεί (ώστε να είναι προσιτό), ένας αριθμός από εφαρμογές στο Windows Phone Marketplace δεν λειτουργεί στο συγκεκριμένο μοντέλο. Ο αριθμός αυτός είναι εκπληκτικά μικρός, αν σκεφτεί κανείς τη μετάβαση από τα 512 ΜΒ μνήμης στα 256: μόλις το 5% από το σύνολο των διαθέσιμων apps. Όμως επειδή ανάμεσά τους συγκαταλέγονται και γνωστές εφαρμογές, από το Angry Birds μέχρι το Skype, θα παρακινούσαμε τους φίλους και τις φίλες του Αθηνόραμα Digital να ρίξουν μια ματιά σε αυτή τη σελίδα για πιο πολλές λεπτομέρειες.

Όπως αναφέραμε, ο αριθμός των μη συμβατών apps είναι μικρός - και πολλές από αυτές δέχονται ήδη σχετικές ανανεώσεις, ώστε να λειτουργούν χωρίς πρόβλημα. Σημαντικότερο θεωρούμε το γεγονός ότι το Lumia 610 είναι μάλλον απίθανο να δεχθεί την αναβάθμιση σε Windows 7.8 από τα 7.5, που ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό η Microsoft, ακριβώς λόγω προδιαγραφών. Και πάλι, όμως: με δεδομένο (α) το γεγονός ότι τα smartphones με λειτουργικό Windows Phone απευθύνονται πρωτίστως στους χρήστες που αξιοποιούν πολλές από τις υπηρεσίες, τα προγράμματα και τα εργαλεία της Μicrosoft, και (β) το γεγονός ότι σε όλες τις συνήθεις λειτουργίες και "αποστολές" το Lumia 610 απέδωσε πολύ καλά... τί έχει να φοβηθεί το κοινό που ενδιαφέρεται να εξοικειωθεί με τα Windows Phone χωρίς να ξοδέψει πολλά χρήματα γι' αυτό; Προφανής απάντηση: τίποτε!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ