Nokia Lumia 710

Smartphone, πολύ καλό για... προσιτό!

Για τους φίλους και τις φίλες που αποκομίζουν την εντύπωση πως μόνο η οθόνη, η κάμερα και το design διαχωρίζουν τα δύο Lumia - το προσιτό και το ακριβότερο - υπογραμμίζουμε το εξής: πρακτικά, έχουν δίκιο. Στις ημέρες που το δοκιμάσαμε, το Lumia 710 μόνο την εντύπωση "χαμηλότερου μοντέλου" δεν έδωσε, αφού (εξοπλισμένο με όλες τις εξ ορισμού εφαρμογές των Windows Phone 7.5) το 80% όσων κάνουμε καθημερινά με ένα iPhone 4 και με ένα HTC Sensation XE, το κάναμε εξίσου άνετα με το 710. Από το mail και το Web browsing μέχρι το Facebook και το Twitter, καθώς και απλά games ή άλλες εφαρμογές ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, όλα γίνονται με χαρακτηριστική άνεση στο νέο Lumia. αυτό, άλλωστε, διατηρεί και το πλεονέκτημα των smartphones με WP7.5 όσον αφορά στη διαχείριση αρχείων του Microsoft Office, καθώς και την σύνδεση με την υπηρεσία Xbox Live του Xbox 360.

Ως smartphone με Windows Phone 7.5, λοιπόν, το Lumia 710 αποδίδει πάρα πολύ καλά, ειδικά συναρτήσει του κόστους απόκτησής του (τυπικά €299... αν και μπορεί να βρεθεί με σημαντικά λιγότερα). Οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital θα διακρίνουν, φυσικά, το... διπλωματικό στοιχείο πίσω από τη φράση "ως smartphone με WP7.5": ναι, είναι αλήθεια ότι το Marketplace εφαρμογών της Microsoft συνεχίζει να υπολείπεται σε αριθμό και ποικιλία apps σε σχέση με το Android Market και το App Store. Όμως είναι επίσης αλήθεια πως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες είναι θεαματική (τα apps πέρασαν από τις 25.000 στις 75.000 διαφορετικά σε λιγότερο από μισό χρόνο) και πως είναι κυρίως τα games και τα "περίεργα" apps αυτά που απουσιάζουν, όχι κάτι άλλο. Σε όσους κι όσες γνωρίζουν πώς θα χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον το κινητό τους, λοιπόν, δεν θα λείψει τίποτε που, αληθινά, να "κάνει τη διαφορά".

Είναι, λοιπόν, μέσα από αυτό το πρίσμα που θεωρούμε πως θα έχει νόημα να δει κάποιος την πρόταση της Nokia: το Lumia 710 είναι ένα γρήγορο, καλά κατασκευασμένο κι εξοπλισμένο smartphone, υψηλού συντελεστή αξίας/κόστους, το οποίο εστιάζει στην ευχρηστία και σε όσα είναι πιθανότερο να κάνει κάποιος συχνά, όχι... "μια στο τόσο". Η ενδιαφέρουσα ερώτηση είναι: για "ξεκίνημα στον κόσμο των Windows Phone 7.5" προτιμότερο είναι το Lumia 710 ή το HTC Radar, με δεδομένο ότι οι προδιαγραφές τους είναι παρόμοιες και η τιμή τους όχι καθοριστικά διαφορετική (το Radar βρίσκεται στην αγορά για €50 πιο πολλά); Στη σχετική εξίσωση περιλαμβάνεται και ο παράγοντας του design (το Lumia προσφέρει εναλλάξιμα καλύμματα) αλλά και των πρόσθετων εφαρμογών (το Radar προσφέρει κάποιες της HTC που δεν είναι παρούσες στο Lumia... αν και το τελευταίο ενσωματώνει τα Nokia Maps που το πρώτο δεν έχει). Το μόνο σίγουρο είναι ένα: το προσιτό Lumia είναι "αστέρι". Αν μη τί άλλο, μάς έχει την κεντρίσει περιέργεια σχετικά με το τί περισσότερο, πρακτικό και ουσιαστικό, θα προσφέρει το επερχόμενο Lumia 900!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ