Olympus mju 9000

Μια χαμένη ευκαιρία

Έπειτα, έχουμε τα τυπικά προβλήματα των compact, που όμως η mju 9000 δεν δείχνει να καταβάλλει καμία προσπάθεια να ξεπεράσει. Οι λήψεις με χαμηλό φωτισμό είναι προβληματικές, οι λήψεις με βαθμό ευαισθησίας άνω των 200 ISO υποφέρουν από κόκκο και υπάρχει χρωματική αλλοίωση σε τόνους του κόκκινου ή ενίοτε άτονη γκάμα στο κάδρο συνολικά. Η Olympus έχει ενσωματώσει σταθεροποιητές λήψης που βοηθούν και... πρακτικά επιβάλλεται να είναι ενεργοί μόνιμα, ειδάλλως πολλές φωτογραφίες θα έδειχναν ασαφείς και θολές (κανείς από μόνος του δεν έχει τόσο σταθερό χέρι). Και η εστίαση λειτουργεί μεν γρήγορα, αλλά όχι πάντοτε "έξυπνα", απαιτώντας συχνά δεύτερη προσπάθεια για να φέρει το φακό εκεί που πρέπει.

Βεβαίως, με το δίκιο της η Olympus προβάλλει στα διαφημιστικά της άλλες αρετές της mju 9000, όπως τη δυνατότητα zoom έως και 10x - αρχικά εντυπωσιακό προτέρημα, ειδικά για κάμερα τόσο μικρού μεγέθους - ή τη δυνατότητα σύλληψης φωτογραφιών στην ανάλυση των 12 Μegapixel. Δεν διαφωνούμε. Όταν όμως το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι προβλέψιμο - με άλλα λόγια δεν είναι βέβαιο το αν και κατά πόσο τα πολλά megapixel και το ικανότατο zoom θα μας δώσουν τη φωτογραφία που θέλουμε - κάθε τέτοιο χαρακτηριστικό είναι απλώς επιχείρημα του marketing. Τίποτε περισσότερο. Και άλλες δευτερεύουσες λειτουργίες της mju 9000, όπως την ανίχνευση προσώπων και την αυτόματη... "βελτίωσή" τους ή την αποστολή των χαμηλής ανάλυσης video στο YouTube, θα πρέπει εκ των πραγμάτων να τις κατατάξουμε στην ίδια κατηγορία.

Από τα παραπάνω, εύκολα θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς ότι η mju 9000 είναι ένα προϊόν μέτριο. Δεν είναι ακριβώς έτσι: ακριβέστερα, είναι μία ψηφιακή φωτογραφική που εν τέλει δεν καταφέρνει να ξεχωρίσει σε σχέση με τον (πολύ σκληρό) ανταγωνισμό που, στην ίδια τιμή των 300 ευρώ, προσφέρει είτε περισσότερα πράγματα, είτε καλύτερα αποτελέσματα, είτε... και τα δύο. Στην mju 9000 διακρίνουμε ένα προϊόν που θα μπορούσε να είναι καλύτερο και... για κανέναν αληθινά προφανή λόγο, αποδεικνύεται ως κατώτερο. Οι αδυναμίες του προέρχονται ολοφάνερα από επιλογές της Olympus: η στήλη έχει την αίσθηση ότι η ιστορική εταιρεία στηρίχθηκε υπερβολικά πολύ στα "ατού" του μεγάλου zoom και των πολλών megapixel, παραβλέποντας ότι σημασία έχει το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή η φωτογραφία. Μια χαμένη ευκαιρία, με άλλα λόγια, από την οποία ελπίζουμε η Olympus να μάθει αρκετά, ώστε να μάς προσφέρει καλύτερα μοντέλα στο μέλλον...

Βαθμολογία: 4 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ