Είναι σε όλους γνωστό το γεγονός ότι η αγορά της τεχνολογίας είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική. Πολύ περισσότερο απ' ότι άλλες. Μία ιδέα, εφεύρεση, ανακάλυψη σχετική με αυτά τα - σε γενικές γραμμές εφήμερα - προϊόντα μπορεί να αξίζει δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων στα σωστά ή... λάθος χέρια. Γι' αυτό και τα πνευματικά δικαιώματα, η βιομηχανική κατασκοπία, είναι όροι και έννοιες που αντιμετωπίζονται πολύ σοβαρά. Δεν αμφιβάλλουμε για τίποτε από όλα αυτά. Όμως... νισάφι πια με την Apple, τις υστερίες της, την πέρα κάθε λογικής τάση της για μηνύσεις προς κάθε κατεύθυνση. Νισάφι, τελικά, με τη συλλογιστική της και τις βρώμικες μεθόδους μιας πολυεθνικής με πολλούς πόρους στη διάθεσή της, σε βάρος του ανταγωνισμού. Μεθόδους τις οποίες κι άλλες εταιρείες δοκίμασαν να εφαρμόσουν στο παρελθόν - όπως η Microsoft στη δεκαετία του '80 και '90 - και εγκατέλειψαν γιατί, πολύ απλά, κοστίζουν περισσότερα απ' όσα αποφέρουν.
Γινόμαστε, ωστόσο, συγκεκριμένοι. Η Apple έχει αυτή τη στιγμή ανοιχτές δικαστικές διαμάχες με την Samsung, την LG, την HTC και τη Motorola σχετικά το iPhone και τα αντίστοιχα προϊόντα των εταιρειών αυτών. Η πρώτη διατείνεται πως, κατασκευάζοντας κινητά τηλέφωνα "σαν το iPhone", οι υπόλοιπες καταπατούν ευρεσιτεχνίες και κατοχυρωμένα πνευματικά της δικαιώματα. Ο ίδιος ο Steve Jobs σε συνεντεύξεις του υποστηρίζει πως "ο ανταγωνισμός προσπαθεί να κλέψει την καινοτομία μας" (sic). Οι δικαστικές αυτές διαμάχες έχουν κατά περίπτωση ήδη διαρκέσει χρόνια και συνεχίζονται, κοστίζοντας στην Apple και τους αντίδικούς της εκατομμύρια δολάρια - που η πρώτη έχει στη διάθεσή της, οι δεύτεροι... όχι απαραίτητα. Η HTC, για παράδειγμα, έχει ανοιχτά δηλώσει πως δεν μπορεί επ' άπειρον να πληρώνει δικηγόρους και παρουσίες και πως, αν η Apple δικαστικά πετύχει την απαγόρευση πώλησης των κινητών της πρώτης στις ΗΠΑ, οι εμπορικές κι οικονομικές συνέπειες για την HTC θα είναι βαρύτατες.
Τα... fanboys της Apple φυσικά θα συμφωνήσουν - όπως κάνουν τυφλά πάντοτε με την αγαπημένη τους εταιρεία - ότι "όλοι αυτοί προσπαθούν ν' αντιγράψουν το iPhone". Η αλήθεια όμως είναι μάλλον διαφορετική. Το iPhone ιστορικά δεν ήταν ούτε το πρώτο κινητό με οθόνη αφής, ούτε το πρώτο smartphone, ούτε το πρώτο smartphone με δυνατότητα χρήσης ανεξάρτητων εφαρμογών, ούτε η πρώτη συσκευή με δυνατότητα αναβάθμισης λειτουργικού, ούτε η πρώτη με πρόσβαση σε ενοποιημένο "κατάστημα" εφαρμογών (app store). Όλα αυτά είναι γνωστά και εξακριβωμένα εδώ και πολύ καιρό, σε κάποιες δε από τις απαιτήσεις της και η ίδια η Apple έχει εξαναγκαστεί να μην επιμένει περισσότερο (όπως π.χ. στη χρήση του όρου "App Store" από τις Microsoft και Amazon πρόσφατα). Όμως η Apple συνεχίζει το... πάρτι των δικηγόρων, με γενικόλογα επιχειρήματα που δεν συνιστούν πραγματική θέση, απλώς και μόνο επειδή μπορεί. Κάτι τόσο επικίνδυνο, όσο και γελοίο.
Είναι γεγονός ότι, από την πλευρά τους, οι Samsung, LG, HTC, Motorola και άλλοι κατασκευαστές δεν βοήθησαν με τις τακτικές και τις επιλογές τους. Προσπάθησαν να αναπαράγουν το "στυλ" και την "αίσθηση της χρήσης" του iPhone όταν, ολοφάνερα, αυτά συμπυκνώνονται σε μία μόνο λέξη: iOS. Ήταν το λειτουργικό σύστημα της Apple, με την προσεγμένη αισθητική, την ομαλή μετάβαση από τον ένα του τομέα στον άλλο, την ταξινόμηση των εφαρμογών κλπ. αυτό που έκανε τους κατόχους των iPhone να τ' αγαπήσουν και τους κατόχους των άλλων smartphones να τα ζηλέψουν. Ούτε ο χειρισμός αυτός καθ' αυτός, ούτε οι πρόσθετες εφαρμογές, ούτε κάτι άλλο απ' όλα αυτά δεν συναντήσαμε για πρώτη φορά στο iPhone. Ο Jobs απλώς παραληρεί όταν υποστηρίζει πως ο ανταγωνισμός προσπαθεί να του... "κλέψει την καινοτομία": είναι ένα πράγμα να εφεύρεις κάτι που, πριν το παρουσιάσεις, απλώς δεν υπήρχε (όπως ο όρος "καινοτομία" υποννοεί) κι ένα άλλο να τελειοποιήσεις κάτι ήδη υπαρκτό στην αγορά, όπως έκανε η Apple.
Αυτό που τελειοποίησε η Apple είναι η αρμονική σχέση ανάμεσα στο hardware και το software των συσκευών της, η ευχάριστη αίσθηση κατά τη χρήση, καθώς και το έξοχο design που σε παρακινεί να ασχοληθείς με τα προϊόντα της. Αυτά γίνεται να προσφέρει (και θα έπρεπε!) οποιαδήποτε τέτοια συσκευή, είτε στηρίζεται σε Android, είτε σε Windows Phone, είτε σε ο,τιδήποτε άλλο. Κανείς δεν αμφιβάλλει πως το iPhone είναι μία συσκευή της οποίας η επιρροή άλλαξε το πρόσωπο της κινητής τηλεφωνίας. Ήλθε στη σωστή χρονική στιγμή, ενθουσίασε πολύ κόσμο με το όμορφο design της και έφερε τη δημοτικότητα των apps για κινητά σε σημείο που ποτέ δεν είχε καταφέρει η Microsoft με τα Windows CE. Όμως η Apple με τις τακτικές της ντροπιάζει την παράδοση μιας εταιρείας που όντως στηρίζεται στην καινοτομική της διάθεση, παρενοχλεί με τη δύναμη των χρημάτων και μόνο - όχι με επιχειρήματα - τον ανταγωνισμό και πρακτικά εμποδίζει την εξέλιξη των προϊόντων αυτών. Και είναι καιρός να σταματήσει, πριν να είναι αργά. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν έχουν ξεχάσει πόσο καιρό χρειάστηκε η Microsoft να απαλλαγεί από τη... ρετσινιά του "μπαμπούλα της αγοράς", για τις ίδιες ή παρόμοιες τακτικές...