banner

Qualcomm: επιλογές... παρανοϊκές με τα δίκτυα 5G

Οι νέοι επεξεργαστές της εταιρείας θέτουν περιορισμούς ανεξήγητους, οι πιθανές συνέπειες σημαντικές

Κάθε χρόνο τέτοιον καιρό η ίσως κορυφαία εταιρεία σχεδιασμού επεξεργαστών και άλλων υποσυστημάτων για smartphones, η βρετανική Qualcomm, αποκαλύπτει ποιά θα είναι τα νέα της εκείνα chip που θα στηρίξουν πολλά από τα δημοφιλέστερα (και σίγουρα στον κόσμο του Android τα ισχυρότερα) κινητά του επόμενου έτους. Κατασκευαστές όπως οι Samsung, Sony, OnePlus, Google, LG και άλλοι αξιοποιούν αυτά τα chip κάθε χρόνο όχι μόνο στα κορυφαία τους μοντέλα, αλλά και σε ουκ ολίγα της μέσης κατηγορίας. Ε, το 2020 θα αποδειχθεί μάλλον... ανατρεπτικό στα προαναφερθέντα καθιερωμένα, χάρις στις παρανοϊκές επιλογές της Qualcomm σε σχέση με την υποστήριξη μετάδοσης δεδομένων μέσω των δικτύων τηλεφωνίας 5G.

Συγκεκριμένα: οι Βρετανοί ανακοίνωσαν τους δύο επεξεργαστές που προορίζουν για χρήση σε smartphones υψηλών επιδόσεων και smartphones της μέσης κατηγορίας, τους Snapdragon 865 και Snapdragon 765/765G αντίστοιχα. Ο πρώτος όλοι περιμέναμε πως - εν έτει 2020 πια και με ήδη υπαρκτό ανταγωνισμό από τις Huawei και Samsung - θα προσφέρει εξ ορισμού την πρόσβαση στο Internet μέσω δικτύων 5G, ενσωματώνοντας το απαραίτητο modem στο ίδιο το chipset που υποστηρίζει τον κεντρικό επεξεργαστή. Αντ' αυτού η Qualcomm δεν το ενσωμάτωσε το modem εκεί αλλά θα... απαιτεί (!) από τους κατασκευαστές να αγοράζουν το νέο δικό της (το πολυσυζητημένο X55), το οποίο αποτελεί ξεχωριστό υποσύστημα.

Το πρόβλημα: βάσει των όσων είδαμε ως υλοποιήσεις κινητών συμβατών με δίκτυα 5G μέσα στο 2019, αυτή η διάταξη - επεξεργαστής και modem ξεχωριστά - επηρεάζει αρνητικά τόσο την αυτονομία των συσκευών, όσο και την θερμοκρασία λειτουργίας τους. Δεν είναι ξεκάθαρο το αν η Qualcomm τεχνικά δεν μπορούσε (ενώ άλλοι σχεδιαστές chip μπόρεσαν...) ή στρατηγικά δεν ήθελε να ενσωματώσει το Χ55 στο συνολικό chipset του Snapdragon 865. Το σίγουρο είναι πως έτσι υποχρεώνει τους κατασκευαστές να προωθήσουν μέσα στο 2020 κορυφαία και πανάκριβα κινητά που καταναλώνουν πολλή ενέργεια και ζεσταίνονται περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε όταν συνδέονται στο Internet σε υψηλές ταχύτητες. Το αστείο είναι, μάλιστα, πως η Qualcomm δεν επιτρέπει στους κατασκευαστές ούτε να αξιοποιήσουν άλλο modem δικής τους επιλογής, π.χ. ένα 4G άλλου σχεδιασμού, με τον Snapdragon 865. Ή το νέο Χ55 ή... τίποτε!

Ο τραγέλαφος, δε, ολοκληρώνεται με τον Snapdragon 765G, επεξεργαστή ο οποίος θα φέρει μεν το απαραίτητο modem 5G ενσωματωμένο στο chipset του, αλλά θα έχει σημαντικά κατώτερες επιδόσεις, απευθυνόμενος σε συσκευές της μέσης κατηγορίας. Αυτό σημαίνει πως τα πιο πολλά από τα ακριβότερα και ικανότερα smartphones στο "στρατόπεδο" του Android το 2020 θα χαρακτηρίζονται από την "κακή" υλοποίηση 5G της Qualcomm, ενώ πολλά κόστους π.χ. κάτω των €500 ή και €400 από την "καλή".

Οι πρακτικές συνέπειες των παραπάνω είναι, ολοφάνερα, ανορθόδοξες. Από την μία πλευρά θα καταστεί ευκολότερα προσβάσιμη σε περισσότερο κόσμο η χρήση των δικτύων 5G με τις μέσου κόστους συσκευές της "καλής" υλοποίησης. Από την άλλη πλευρά χρήση του Internet σε ταχύτητες 5G θα ενδιαφέρονται, στην διάρκεια όλου του 2020, να κάνουν κυρίως οι λεγόμενοι early adopters, αυτοί δηλαδή που υιοθετούν νέες τεχνολογίες πρόθυμα κι ας κοστίζουν πολλά χρήματα τα σχετικά προϊόντα ή υπηρεσίες. Αυτοί, ωστόσο, θα λάβουν την... "κακή" υλοποίηση της Qualcomm, με τα προβλήματα που έχουν αναφερθεί εκτενώς στην διάρκεια της χρονιάς που διανύουμε!

Ειλικρινά δεν κατανοούμε πώς ακριβώς η Qualcomm - από τις εταιρείες που έχουν κάθε συμφέρον να επεκταθεί το οικοσύστημα 5G το συντομότερο δυνατόν σε όλες τις χώρες και αγορές - βοηθά στην προώθηση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς με αυτές της τις επιλογές. Ίσως υπάρχουν τεχνικές λεπτομέρειες που διαφοροποιούν αυτήν την εικόνα και θα γίνουν αντιληπτές στις πρώτες υλοποιήσεις, ίσως οι κατασκευαστές έχουν διδαχθεί πράγματα από τα φετινά... πειράματα κινητών 5G και μπορούν να προσφέρουν καλύτερα smarrtphones φέτος. Σε κάθε περίπτωση οι Huawei και Samsung με τους επόμενους επεξεργαστές Kirin και Exynos αντίστοιχα έχουν μία ευκαιρία να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον τομέα της αυτονομίας, αν τα κινητά τους αξιοποιούν τα ενσωματωμένα modem 5G όπως πρέπει. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

banner

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

banner
banner
banner