Razer Electra

Μεγάλα, εντυπωσιακά, τίμια

Και τα δύο καλώδια που παρέχει η Razer για τα Electra είναι αποσπώμενα και παράλληλα "κλειδώνουν" σταθερότατα στη θέση τους - σημαντικό, καθώς τα πιο πολλά κατασκευαστικά προβλήματα στα εξωτερικά ακουστικά μακροπρόθεσμα προκύπτουν ακριβώς σ' εκείνο το σημείο σύνδεσης των καλωδίων. Η σημασία στη λεπτομέρεια εκ μέρους της Razer φαίνεται επίσης από την ελαστικότητα των ακουστικών στα σωστά σημεία (διπλώνουν για εύκολη μεταφορά αλλά δεν θα σπάσουν στα παραδοσιακά ευαίσθητα σημεία όπου καμπυλώνουν). Η αίσθησή τους όταν τα φορά κανείς είναι πολύ καλή, ρυθμίζονται εύκολα και, όντας ελαφρά, δεν "κουράζουν" μετά από λογικό χρονικό διάστημα χρήσης (όπως άλλα ακουστικά του είδους που έχουμε δοκιμάσει άλλοτε). Ε, όσους παίζουν Call of Duty... μισή μέρα σερί, οποιαδήποτε ακουστικά θ' αποδειχθούν κουραστικά, κάποια στιγμή!

Το σημαντικότερο ερώτημα όλων, όμως: από πλευράς ποιότητας ήχου, πώς αποδίδουν τα Electra; Τα δοκιμάσαμε με Apple iPhone4/iPad3, HTC One-X, Sony PSP και δύο PC, ένα desktop και ένα laptop. Οι τεχνικές τους προδιαγραφές "στα χαρτιά" είναι πολύ καλές - μεγάλου διαμετρήματος ηχεία, υψηλή ευαισθησία - αλλά, ομολογουμένως, βάσει αυτών περιμέναμε κάτι καλύτερο. Ο ήχος είναι πλούσιος, με "σώμα" και εντυπωσιακά προσεγμένος στις χαμηλές συχνότητες - εκτιμητέο αν σκεφτεί κανείς πόσο 'ξερός" και κακός στα μπάσα είναι ο ήχος που λαμβάνουμε από άλλα ακουστικά. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται πως η Razer έχει ίσως... παραδώσει σημασία στον δυνατό κι εντυπωσιακά "βαθύ" ήχο, γιατί αυτός σε πολλές περιπτώσεις (ειδικά στη μουσική) παρατηρήσαμε πως στερείται λεπτομέρειας στις μέσες και υψηλές συχνότητες. Το μπάσο επίσης ενίοτε "πνίγει" τα πρίμα και επηρεάζει την ομιλία σε games και τους διαλόγους στις ταινίες - όχι πολύ συχνά ή προβλέψιμα, αρκετά ωστόσο ώστε να το παρατηρήσει κανείς.

Τα Electra είναι, λοιπόν, προσεγμένα ακουστικά, αλλά δεν είναι τέλεια. Από μία πλευρά, ωστόσο, δεν μπορεί να ζητήσει κανείς να είναι, όταν κοστίζουν σημαντικά λιγότερο από άλλα ακουστικά της κατηγορίας. Τα Electra ζητούν €60 περίπου σε τιμές αγοράς, ενώ ευθέως ανταγωνιστικά ακουστικά όπως π.χ. τα Creative Aurvana αγγίζουν τα €100. Για να αποκτήσει κανείς, δε, ακουστικά της ίδιας μεν κατηγορίας, αλλά από περισσότερο γνωστά "ονόματα" κατασκευαστών, όπως της Pioneer, της Denon ή της Beats, θα πρέπει να καταβάλλει τριπλάσια, τετραπλάσια ή πενταπλάσια χρήματα από αυτά που ζητούν τα Electra. Για το κόστος τους, λοιπόν, αποτελούν σαφέστατα "τίμια" πρόταση. Κριτήριο, λοιπόν, παραμένει το πόσα θέλει να επενδύσει κανείς σε ένα ζευγάρι ακουστικών για οικιακή (κυρίως) διασκέδαση. Ε, αυτό... το ξέρει ο καθένας για τον εαυτό του, προφανώς!

Βαθμολογία: 8 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ