Samsung Galaxy S4 Active

Ανθεκτικότερη εκδοχή του επιτυχημένου αρχικού - η γνώμη μας;

Ποιός είναι ο λόγος ύπαρξης του Active, λοιπόν, αν έχει τόσα κοινά με την αρχική έκδοση; Είναι ένας και απλός: η χρήση σε... αντίξοες συνθήκες, από τη μία, σε... απρόσεκτη χρήση από την άλλη. Το Active, σύμφωνα με τη Samsung, μπορεί να αντέξει βύθιση σε νερό, στο ένα μέτρο για 30 λεπτά - για να είμαστε ειλικρινείς δεν δοκιμάσαμε κάτι τέτοιο, ένα ποτήρι νερό όμως που... προσχεδιασμένα ρίξαμε πάνω στην πρόσοψή του όπως θα μπορούσε να είχε συμβεί π.χ. στο γραφείο μας, όντως δεν το επηρέασε καθόλου. Η περισσότερο στιβαρή κατασκευή του το καθιστά ανθεκτικότερο στη σκόνη επίσης (κάτι σημαντικό π.χ. σε εκδρομές για τους απλούς χρήστες ή σε καθημερινή χρήση για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών). Κάτι στο οποίο δεν είναι περισσότερο ανθεκτικό το S4 Active από το "απλό" S4 είναι βέβαια οι πτώσεις - και στις δύο περιπτώσεις είναι η οθόνη αυτή που απειλείται περισσότερο με ζημιά - όμως ακόμη δεν έχουμε συναντήσει τo smartphone που σοβαρά υποστηρίζει πως προσφέρει κάτι τέτοιο, οπότε...

Κάτι που αξίζει να δοκιμαστεί με το S4 Active, πάντως, έστω και... προσεκτικά, είναι η υποβρύχια φωτογράφιση ή και βιντεοσκόπηση : το 1 μέτρο δεν επιτρέπει... υπερπαραγωγές, ναι, "έχει την πλάκα" του όμως ο σχετικός πειραματισμός (που δεν χρειάζεται να διαρκέσει και 30 λεπτά). Η κύρια κάμερα του S4 Active είναι των 8 και όχι των 13 Megapixel, αλλά σε τέτοια σενάρια η διαφορά δεν θα γινόταν ιδιαίτερα αισθητή. Αυτό που πιθανότατα θα παρατηρούσαν οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital που έχουν δει το αρχικό S4 είναι η διαφορετική οθόνη: του Active είναι τεχνολογίας LCD και όχι AMOLED, κάτι που πρακτικά σημαίνει λιγότερο "εντυπωσιακή" αρχική εντύπωση στα μάτια πολλών χρηστών. Θα κάνουμε για άλλη μια φορά την... ομολογία μας και θα πούμε πως από τα υπερβολικά έντονα, αντιρεαλιστικά χρώματα της AMOLED, προτιμούμε τα λιγότερο φωτεινά μεν, αλλά περισσότερο άνετα στη χρήση χρώματα της LCD. Πάντως η πιθανότατα φθηνότερη στην κατασκευή οθόνη του Active δεν δείχνει να έχει επηρεάσει καθόλου ούτε την οξύτητα των φωτογραφιών, ούτε το ευανάγνωστο σε πολύ μικρά μεγέθη κείμενο.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, το Active "στην καρδιά του" παραμένει αυτό ακριβώς που προωθεί και η Samsung: ένα ανθεκτικότερο Galaxy S4, όχι κάτι εξόχως διαφορετικό ή επαναστατικό στην αγορά των smartphones. Αυτό, ωστόσο, δεν αφαιρεί τίποτε από την πάρα πολύ καλή εικόνα του Active ως προϊόντος συνολικά: αν μη τί άλλο, για συγκεκριμένες κατηγορίες χρηστών είναι προτιμότερο από το κατά €80 ακριβότερό του αρχικό S4! Σκεπτόμενοι, δε, μετά το τέλος της δοκιμής μάς πώς θα μπορούσε ίσως να συνδυάσει η Samsung το "DNA" του Active με κάτι περισσότερο προσιτό... φανταστήκαμε με ιδιαίτερη άνεση ένα S4 Active Mini. Στη σωστή τιμή, θα ήταν όντως "killer"!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ