Samsung Galaxy S5

Πολύ καλό, μα... πόσο ενδιαφέρον, τελικά;

Η στασιμότητα του νέου Galaxy S παρατηρείται και σε άλλα σημαντικά πράγματα. Η οθόνη του, για παράδειγμα, μεγάλωσε κατά τι σε διαγώνιο αλλά παραμένει της ίδιας ανάλυσης - και τα έντονα, αντιρεαλιστικά χρώματα που χαρακτηρίζουν την τεχνολογία της είναι μεν περισσότερο ρυθμίσιμα απ' ότι στο παρελθόν, συνεχίζει να είναι όμως θέμα προσωπικού γούστου το αν θα αρέσουν σε κάποιον μακροπρόθεσμα ή όχι. Απαράλλακτο έχει μείνει και το ένα, ισχνό και "βραχνό" και ηχείο που αποδίδει τον ήχο μουσικής ή clip βίντεο εξωτερικά: θα περίμενε κανείς πως μετά την αναγνώριση του αρχικού HTC One για τον στερεοφωνικό και ποιοτικό ήχο του η Samsung θα επεδίωκε να προσφέρει κάτι καλύτερο σε σχέση με το παρελθόν... αλλά όχι.

Υπάρχουν άλλα πρόσθετα στοιχεία στα οποία η Samsung επέλεξε να επικεντρωθεί - αυτά είναι όμως, κατά τη γνώμη μας, είτε λιγότερο σημαντικά είτε οριακά χρήσιμα εν τέλει. Ο αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος, για παράδειγμα, είναι το ίδιο ιδιότροπος και περιορισμένης αξίας χρηστικής όσο ο αντίστοιχος στο iPhone 5S και το HTC One Max. O αισθητήρας καρδιακών παλμών λειτουργεί περισσότερο αξιόπιστα (αν και πάλι όχι πάντα), όμως ενδιαφέρει προφανώς τον κόσμο που εννοεί να γυμνάζεται τακτικά και να αξιοποιεί το S5 ως βοηθητικό εργαλείο γι' αυτό. Κανέναν άλλον. Πολλούς, αντιθέτως, ενδιαφέρει η αντοχή του S5 στο νερό και τη σκόνη, η οποία όμως είναι... ακριβώς αυτό: αντοχή και όχι διασφάλιση, όπως αυτή που προσφέρει π.χ. το Sony Xperia Z2. Το δημοσιογραφικό δείγμα, για να είμαστε ειλικρινείς, μόνο το βρέξαμε με (αραιό) καφέ - δεν το πετάξαμε π.χ. μέσα στη θάλασσα και την άμμο, για να δούμε τις αληθινές αντοχές του. Δείχνει αρκούντως... αεροστεγές, αλλά οι οπές του μεγαφώνου και της κάμερας στην "πλάτη" του είναι λόγος προβληματισμού.

Οι βελτιώσεις του S5 σε σχέση με το S4, όπου υπάρχουν, παρατηρούνται "στα σημεία". Η μπαταρία του, για παράδειγμα, είναι ελάχιστα μεγαλύτερη, όμως επειδή ο κεντρικός επεξεργαστής είναι σημαντικά "εξυπνότερος" στο θέμα της κατανάλωσης η συνολική αυτονομία του S5 εμφανίζεται αυξημένη. Ο αισθητήρας της κύριας κάμερας προσφέρει πλέον 16 Megapixel ανάλυσης (αντί για τα περσινά 13), χαρακτηρίζεται από περισσότερη ευαισθησία και υποβοηθάται από εξελιγμένο σύστημα εστίασης. Ο συνδυασμός των παραπάνω "μεταφράζεται" σε πάρα πολύ καλές φωτογραφίες με πλήθος λεπτομερειών όταν ο φωτισμός είναι ευνοϊκός... και σε φωτογραφίες με πολύ κόκκο και "πνιγμένη" λεπτομέρεια παντού, όταν αυτός είναι κακός, παρά το ισχυρό flash. Η εγγραφή video παραμένει ικανότατη (και σε υπερυψηλή ευκρίνεια φέτος), θα θέλαμε ωστόσο να δούμε κάποια στιγμή και οπτικό σύστημα σταθεροποίησης σε ένα Galaxy S, από τη στιγμή που οι περισσότεροι ανταγωνιστές το προσφέρουν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ