Samsung Galaxy S5

Πολύ καλό, μα... πόσο ενδιαφέρον, τελικά;

Αν η όλη παρουσίαση του Galaxy S5 ακούγεται... βαρετή, είναι επειδή η συσκευή η ίδια εμπνέει ακριβώς αυτό: δεν είναι σε καμία περίπτωση κακή, αλλά δεν δίνει και κανέναν, μα κανέναν λόγο ενθουσιασμού. Τα όσα προσφέρει διακρίνονται στα... εντελώς αναμενόμενα ή στα εντελώς αδιάφορα. Εκεί που ελπίζαμε ότι θα δούμε τη μεγάλη διαφορά, δε - σύμφωνα πάντοτε και με τα λεγόμενα της ίδιας της Samsung - δηλαδή στην απλούστερη υλοποίηση των extras της εταιρείας "πάνω από" το Android, απογοητευτήκαμε επίσης. Ναι, το TouchWiz είναι περισσότερο "διακριτικό" και "μαζεμένο" σε σχέση με τις υπερβολές του παρελθόντος, όμως η "φλυαρία" των πρόσθετων λειτουργιών παραμένει μεγάλη και οι επιλογές/ρυθμίσεις τόσες πολλές και τόσο συγκεχυμένα διαρθρωμένες μέσα στο όλο περιβάλλον λειτουργίας, ώστε ακόμη και έμπειροι χρήστες να μη "βρίσκουν την άκρη" εύκολα. Πόσο μάλλον οι μη έμπειροι.

Συνολικά, δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι το Samsung Galaxy S5 - βοηθούμενο και από την επιθετική προώθηση της Samsung - θα έχει επαρκή εμπορική επιτυχία. Πιθανώς και περισσότερο από επαρκή αφού, όταν όλα έχουν ειπωθεί, δεν παύει να είναι ένα πάρα πολύ καλό smartphone. Η κορεάτικη εταιρεία χάνει, ωστόσο, για τρίτη φορά κατά σειρά την ευκαιρία να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό, να προσφέρει "το κάτι παραπάνω", να δικαιολογήσει τη φήμη της ως η αντι-Apple για τον κόσμο του Android. Το S5 είναι δειλό, μικρό, όχι αρκετά σημαντικό βήμα μπροστά. Φέτος, δε, το αν και κατά πόσο αποτελεί σαφές κι ευδιάκριτο τέτοιο βήμα σε σχέση με τον προκάτοχό του... είναι το μικρότερό του πρόβλημα: ο ανταγωνισμός προσφέρει τα ίδια πρακτικά πράγματα, έχει να επιδείξει κάποια δικά του πλεονεκτήματα και σε συγκεκριμένα σημεία υπερέχει κατά πολύ του νέου Galaxy S.

Με αυτά ως δεδομένα και την τιμή του υψηλότερη όλων, δεν μπορούμε να το προτείνουμε για αγορά έναντι των ανταγωνιστικών του παρά μόνο στο κοινό που αρέσκεται στις... εκτυφλωτικά εντυπωσιακές οθόνες ή στο κοινό που αθλείται τακτικά κι ενδιαφέρεται να αποκτήσει και το νέο smartwatch της κορεάτικης εταιρείας, το Gear Fit (με το οποίο είναι συμβατό μέσω της εφαρμογής S Health). Σε κάθε άλλη περίπτωση το "βαρύ" brand name των Galaxy S φέτος δεν δικαιολογεί "από μόνο του" την αγορά του νεότερου μέλους της οικογένειας. Ένα S5 Prime, ίσως...

Βαθμολογία: 6 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ